Czego szukasz

15 pomysłów na drugie śniadanie do pracy

Masz już dość jedzenia w biurze kanapek lub sięgania po cokolwiek, by zaspokoić głód? Miałabyś ochotę zjeść smaczne drugie śniadanie, które doda Ci energii na dalszą część dnia? Sprawdź nasze pomysły na drugie śniadanie do pracy.

 drugie śniadanie do pracy

Drugie śniadanie do pracy na ciepło

Zupy przygotowane w formie kremu stanowią sycący posiłek, który można zjeść na lunch. Jeśli w miejscu pracy mamy do dyspozycji aneks kuchenny możemy taką, zupę podgrzać w mikrofali. Nawet pomimo braku możliwości podgrzania lunch w formie zupy można wziąć pracy. Dlatego, że drugie śniadanie w płynnej formie nadaje się do przechowywania w termosie, a nawet kubku termicznym. Dodatkiem do kremu mogą być grzanki, groszek ptysiowy, a także świeże pieczywo.

1. Krem z pora

Składniki:

  • 1l. rosołu lub wywaru warzywnego, ewentualne woda,
  • duże pory – 3 szt.,
  • 500 g ziemniaków,
  • cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Zewnętrzne liście i końcówkę pora usuwamy, następnie pozostałą część kroimy na plasterki, a cebulę siekamy. Obrane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę.
W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy masło razem z oliwą z oliwek. Dodajemy por i cebulę, całość podsmażamy przez ok. 5 minut, jednocześnie co jakiś czas mieszając.
Następnie zalewamy wywarem, dodajemy ziemniaki i zagotowujemy. Tymczasem zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości warzyw, przez ok. 15 minut. Garnek z zupą zdejmujemy z kuchenki, dodajemy śmietanę i miksujemy przy pomocy blendera na gładki krem. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

drugie śniadanie kubek z zupą

2. Krem z pomidorów

Składniki:

  • 800 g pomidorów z puszki,
  • 250 ml gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki oliwy,
  • Dodatkowo kilka listków świeżej bazylii i parmezan.

Przygotowanie:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, natomiast czosnek przeciskamy przez praskę i wkładamy do garnka z rozgrzaną oliwą. Całość zalewamy gorącym bulionem i dodajemy pomidory. Mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut, następnie miksujemy, doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i cukrem. Dodatkowo krem możemy urozmaicić grzankami, listkami bazylii i startym parmezanem.

3. Zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • cebula,
  • 3 średniej wielkości cukinie,
  • 2 średniej wielkości ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki słodkiej śmietany 18%,
  • 1 łyżka oleju i masła,
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Umyte i osuszone cukinie oraz ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło i olej, dodajemy cebulę i smażymy aż zacznie się szklić. Dodajemy czosnek i cukinię i często mieszając smażymy na dużym ogniu przez 3 – 4 minuty.
Następnie wlewamy bulion, który doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ziemniaki i gotujemy zupę przez ok. 15 minut. Miksujemy na gładki krem, dodajemy śmietanę i doprawiamy.

Przeczytaj także: 5 pomysłów na zupy krem- idealne na jesienne chłody

Tarta – super pomysł na drugie śniadanie

Tarta, której podstawą jest kruche ciasto można przygotować zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Taką przekąskę przygotujesz wieczorem, by rano spakować do lunch boksów całej rodzinie. Oto pomysły na tatrę w kilku odsłonach:

4. Tarta wytrawna z kurczakiem i warzywami

Składniki na słone kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej/krupczatki,
  • 125 g masła (zimne),
  • 1 żółtko,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • 5 g soli.

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodajemy kawałki masła, które łączymy z żółtkiem, solą i śmietaną, szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i na około godzinę wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra, dół). Rozwałkowane ciasto wkładamy do formy i obciążamy (np. fasolą). Pieczemy 15 – 20 minut, wyjmujemy i studzimy przed nałożeniem nadzienia Po wypełnieniu ciasta nadzieniem ponownie wkładamy do piekarnika na 20 – 30 minut.

Składniki nadzienia:

  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 250 g pieczarek,
  • cebula,
  • łyżka klarowanego masła, olej,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 20 g żółtego sera,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Umytą pierś z kurczaka kroimy w kostkę, następnie smażymy na oleju. Podsmażone mięso odkładamy, a na tę samą patelnię dodajemy masło, smażymy posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Kurczaka z warzywami wykładamy na podpieczony spód.
W misce mieszamy jajka, śmietanę oraz jogurt. Tak przygotowaną masę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy ser żółty oraz posiekany szczypiorek. Masę przekładamy na spód i zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Przeczytaj także: Kasza – 3 pomysły na urozmaicenie jadłospisu rodziny

5. Wegetariańska tarta ze szpinakiem

Słone kruche ciasto j.w.

Nadzienie szpinakowe:

Składniki:

  • 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego,
  • 150 g sera typu feta,
  • 100 g. sera pleśniowego,
  • 1 jajko (M),
  • 100 ml szklanki śmietanki 30 %,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na dużej patelni roztapiamy masło, następnie obieramy i przeciskamy czosnek. Dodajemy umyte i osuszone liście szpinaku (mrożony najpierw rozmrażamy i odsączamy z wody). Po kilku minutach wbijamy jajko i dodajemy pokrojoną fetę, śmietanę oraz przyprawy.
Potem wszystkie składniki na patelni mieszamy i podgrzewamy kilka minut. Rzadką i jeszcze ciepłą masę przelewamy na podpieczony spód. Ser pleśniowy kroimy w plastry i układamy na wierzchu tarty. Po czym ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut.

drugie śniadanie tarta

6. Tarta z owocami

Składniki na słodkie kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła (zimne),
  • 2 żółtka,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • 100 g cukru pudru.

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodajemy kawałki masła, łączymy z żółtkiem, cukrem i śmietaną, szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i na około godzinę wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra, dół).
Rozwałkowane ciasto wkładamy do formy oraz obciążamy (np. fasolą). Pieczemy 15 – 20 minut, wyjmujemy i następnie studzimy przed nałożeniem nadzienia Po wypełnieniu ciasta nadzieniem ponownie wkładamy do piekarnika na 20 – 30 minut.

Nadzienie owocowe

Składniki:

  • 500 g kwaskowatych jabłek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy na półplasterki, wkładamy do miski. Kolejno dodajemy cynamon sok z cytryny lub limonki, miód oraz dwie łyżki skrobi ziemniaczanej.
Kawałki jabłek z dodatkami dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Na podpieczony spód wykładamy łyżką cedzakową odsączone nadzienie, a następnie pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Pasty – kanapki inne niż zwykle

Wiele z nas jest fankami kanapek jako wygodnego i szybkiego pomysłu na drugie śniadanie. Dlatego smarowanie pieczywa pastą może być smaczną alternatywą dla kanapki z serem i szynką. Poza pieczywem świetnym dodatkiem do past są oczywiście naleśniki, tortille, a także pokrojone w słupki warzywa.

7. Humus – pasta z ciecierzycy

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini ,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy.

Przygotowanie:

Ciecierzycę umieszczamy w pojemniku, dolewamy kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy i miksujemy na pastę.
Miksując jednocześnie dodajemy resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, olej / oliwę oraz kumin, sól, pieprz.
Ponownie stopniowo dolewamy zalewę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.

8. Pasta z marchewki

Składniki:

  • 125 g twarogu,
  • 1 marchew,
  • sól i pieprz, słodka papryka.

Przygotowanie:

Gotujemy marchewkę do miękkości i studzimy. Następnie obieramy i łączymy ją z twarogiem na jednolitą masę (widelcem lub blenderem). Na koniec doprawiamy do smaku.

9. Pasta z awokado z jajkiem

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Awokado przekrawamy na pół wyjmujemy pestkę. Następnie łyżką wyjmujemy miąższ i przekładamy do blendera. Ugotowane na twardo jajka i pozostałe składniki dodajemy do awokado i miksujemy.

Sałatki – kolorowe i zdrowe na drugie śniadanie

Sałatka to pyszny i jednocześnie zdrowy posiłek, który można szybko przygotować z tego co znajdziemy w kuchni. Dużym plusem sałatek jest to, że można je komponować z ulubionych przez nas składników. Natomiast obecnie dostępne różnego rodzaju pojemniki i lunch boksy pozwalają na osobne pakowanie składników sałatki i łatwe jej przygotowanie w pracy.

10. Sałatka z kurczakiem

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • ½ ogórka zielonego,
  • kilka oliwek,
  • 100 g mixu sałat,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • ząbek czosnku,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz,
  • grzanki ziołowe,
  • 1 łyżka oliwy.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na oleju. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, podobnie ogórek zielony, oliwki na plasterki. Mix sałat wkładamy do pojemnika, a także pokrojonego w kostkę kurczaka i dodajemy resztę składników.
W słoiczku przygotowujemy sos. Łączymy jogurt z oliwą, czosnkiem i przyprawami. Przed zjedzeniem polewamy sałatkę sosem i dodatkowo dodajemy grzanki.

11. Sałatka z rukolą i gruszką

Składniki:

  • 100 g rukoli,
  • 1 gruszka,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 60 g orzechów włoskich,
  • oliwy z oliwek 1 łyżka
  • ocet balsamiczny – 1 łyżeczka o,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Na patelni delikatnie prażymy orzechy. Umytą gruszkę i ser kroimy w plasterki. W pojemniku układamy rukolę, dodajemy gruszkę, ser i orzechy. W słoiczku łączymy oliwę z octem balsamicznym, sokiem z cytryny, miodem oraz szczyptą soli i pieprzu. Przed jedzeniem sałatkę polewamy sosem.

12. Sałatka z makaronem i tym co jest w lodówce ?

Składniki:

  • 10 dag makaronu świderki,
  • 100 g sera żółtego,
  • 4 plasterki szynki,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • ogórek konserwowy lub kiszony,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 1/2 małej cebuli,
  • zielona część pora.
  • sól i pieprz do smaku,
  • po 1 łyżce majonezu i keczupu.

Przygotowanie:

Makaron świderki gotujemy, odcedzamy i studzimy. W tym samym czasie szynkę, paprykę, ser i ogórki kroimy w cienkie paseczki. Podobnie kroimy cebulę i por w drobniutką kostkę. Potem w pokrojone warzywa wsypujemy do miski dodajemy kukurydzę bez zalewy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i keczupem. Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem.

Koktajle – na drugie śniadanie pijmy na zdrowie 🙂

Koktajle owocowe, warzywne, a także owocowo-warzywne są prostym sposobem na szybkie i zdrowe drugie śniadanie. Wystarczy pokroić owoce i warzywa (świeże lub mrożone) dodać jogurt, zdrowe nasiona i zmiksować. W taki sam sposób można przygotować wersję vege dodając zamiast jogurtu wodę.

13. Koktajl z borówek i banana

Składniki:

  • 250 g borówek,
  • banan,
  • 2-3 szklanki mleka,
  • łyżka cukru.

Przygotowanie:

Do owoców dosypujemy cukier, dolewamy mleko i krótko miksujemy blenderem.

14. Koktajl z pomidora

Składniki:

  • 1/2 jabłka,
  • 1 pomidor bez skórki,
  • 1/2 papryki,
  • 1 mała marchewka,
  • woda,
  • szczypiorek.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kroimy na kawałki i blendujemy. Na koniec koktajl można doprawić solą, ziołami prowansalskimi lub sokiem z cytryny.

15. Koktajl z jabłkiem, gruszką i selerem naciowym

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 jabłka ze skórką
  • 1/2 gruszki ze skórką
  • sok z 1/4 cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 100 ml kefiru.

Przygotowanie:

Umyte owoce i seler myjemy i kroimy na kawałki, miksujemy. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz kefir i ponownie blendujemy.

Zapraszam Cię do podzielenia się tym co znajduje się w Twoim lunch boksie i jakie masz pomysły na smaczne drugie śniadanie w czasie pracy.

Przeczytaj także: 15 pomysłów na szybkie obiady, które zrobisz w 15 minut

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Niestandardowa mama nieprzeciętnych nastolatków. Z wykształcenia pedagog i doradca zawodowy, z zamiłowania copywriter. Fanka poradników i rozwoju osobistego.
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie