ZAINSPIRUJ SIĘ
Kasza – 3 pomysły na urozmaicenie jadłospisu rodziny
- Alicja Zielińska
- 3 czerwca 2020
- 3 MIN. CZYTANIA
Manna, jęczmienna, jaglana, gryczana, owsiana… znanych gatunków kasz jest wiele, ale ile z nich ma stałe miejsce w jadłospisie Twojej rodziny? Powodów, dla których ten cenny produkt jest zaniedbywany w diecie, może być kilka. Najczęściej to obawa, że smak dania będzie mdły, a dzieci będą „kręcić nosami”. Warto, aby spróbowały tradycji w nowoczesnym wydaniu! Kasza podana na 3 sposoby zachwyci starszych i młodszych.
1.Kasza na śniadanie
Szybkie śniadanie przed pracą czy leniwy sobotni poranek pozwalający na zabawy w kuchni? W każdej sytuacji możesz przyrządzić dla siebie i swoich bliskich kaszę. Gotuje się ją zaledwie kilka minut (w tym czasie możesz przygotować dodatki lub po prostu zbierać się do wyjścia z domu).
Dobrym pomysłem jest rozpoczęcie dnia z kaszą owsianą Helpa. To danie obfitujące w potas, selen i cynk, a dzięki owocom liofilizowanym także witaminowa bomba. Możesz urozmaicić ją dodatkiem orzechów, bakalii, polać miodem lub kolorowymi barwnikami, które powstają ze sproszkowanych owoców suszonych mrozem (liofilizacja).
2. Kasza jako dodatek do obiadu
Kasza owsiana świetnie smakuje na słono – w takiej wersji od dawna gości w tradycyjnych polskich przepisach. Może być bazą do jednogarnkowej potrawy, np. kaszotto, lub dodatkiem do dania głównego – mięsa, ryby. Jest cennym składnikiem zbilansowanego obiadu, ponieważ:
- zawiera sporo białka,
- jest bogata w witaminy z grupy B,
- ma nawet trzykrotnie więcej dobrych tłuszczów niż inne zboża.
Dzięki temu wzmacnia i regeneruje organizm oraz reguluje pracę jelit. Możesz ugotować ją na sypko i wymieszać ze świeżymi lub mrożonymi warzywami. Z aprobatą najmłodszych ponownie spotkają się naturalne barwniki – tym razem warzywne – zamknięte w wygodnych saszetkach.
3. Kolacja z udziałem kaszy
Udane i smaczne zakończenie dnia? Kasza poleca się na kolację! W tym przypadku może odważysz się na kulinarny eksperyment i nieco szaleństwa? Znamy sposoby na „przemycenie” kaszy owsianej w taki sposób, aby pokochał ją nawet największy sceptyk „nowinek” i amator tradycyjnych dań.
Ugotowana kasza owsiana to uniwersalna baza do placków. W połączeniu ze świeżymi warzywami lub liofilizowanymi w postaci pyłku jest pyszną alternatywą dla kanapek. Możesz podawać ją z dowolnym sosem, np. czosnkowym czy klasycznym koperkowym.
Jeśli wolisz słodki akcent na koniec dnia, to koniecznie spróbuj batonów zbożowych. Ale nie tych ze sklepu, tylko zrobionych własnoręcznie, najlepiej z pomocą dzieci. Możesz powierzyć im odpowiedzialną funkcję kreowania smaku, czyli wsypywania barwników do masy, którą potem uformujesz i zapieczesz w piekarniku.
W każdej wersji kasza owsiana jest cennym źródłem substancji odżywczych, a z dodatkami i przyprawami pysznym powrotem do tradycyjnych dań kuchni polskiej.
Materiał powstał we współpracy z partnerem portalu.
Zdjęcie: partnera portalu.