Czego szukasz

5 pomysłów na zupy krem- idealne na jesienne chłody

Gdyby tak zrobić ranking popularności zup wśród dzieci to pewnie wypadłyby one blado. I pewnie też, faworytkami byłaby pomidorowa, ogórkowa, ewentualnie niedzielny rosół. A przecież zupa to nie tylko skarbnica witamin, ale też szansa na szybki obiad.

  • Ewa Moskalik - Pieper - 11/10/2019

Zdrowe, aromatyczne, rozgrzewające i często bardzo proste w przygotowaniu zupy, mogą być wybawieniem dla zabieganej mamy. Taka przygotowana wcześniej zupa, może stać w lodówce i wystarczy ją tylko podgrzać. A to idealny sposób na wilczy głód, który dopada nas czasem po dniu pełnym zadań, spraw i niekończących się wyzwań.

Znalazłyśmy dla Was 5 pomysłów na zupy, które można przygotować w krótkim czasie. Wybrałyśmy takie, które – mamy cichą nadzieję – polubią też Wasze dzieci. Choć w tej kwestii tak naprawdę nigdy nic nie wiadomo. Odnoszę wrażenie, że czasem dziecięce preferencje zmieniają się wraz z podmuchem wiatru. Wczoraj „lubiłem”, dzisiaj „już nie”.

Zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 4 nieduże cukinie,
  • łyżka klarowanego masła.
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 średnia cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

W dużym garnku na oliwie poddusić pokrojoną w kostkę cukinię. Po chwili zalać ciepłą wodą i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie na patelni roztopić klarowane masło i zeszklić pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Następnie cebulę dodać do cukinii i połączyć wszystkie składniki. Całość zblendować na krem. Można dodać szczyptę chili, żeby zaostrzyć smak zupy. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Ekspresowa zupa z zielonego groszku

Składniki:

  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy / oleju / masła – co wolisz,
  • 2 puszki zielonego groszku z zalewą.

Cebulę i ząbki czosnku pokroić grubo i poddusić na oleju, oliwie lub maśle. Jak się zeszklą, dodać 2 puszki zielonego groszku z zalewą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na mniejszym ogniu jeszcze przez 10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Zblendować. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Zupa krem z pomidorów i z marchewki

Składniki:

  • 8 pomidorów,
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała pietruszka,
  • mały seler,
  • bulion warzywny,
  • łyżka masła,
  • przyprawy ( sól, pieprz, oregano),
  • śmietana 18% ( ale niekoniecznie),
  • opcjonalnie: ser parmigiano na końcu.

W garnku rozpuścić masło, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Stale mieszając, dusić aż cebula się zeszkli, przez około 5 minut. Dodać obrane i pokrojone w cienkie plasterki marchewki, seler i pietruszkę. Smażyć przez kolejne 5 minut co chwilę mieszając.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pozostały miąższ pomidorów pokroić w kosteczkę, sok zachować. Pomidory i sok dodać do garnka z warzywami. Smażyć przez 1 minutę.

Wlać gorący bulion, zagotować na większym ogniu, następnie doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano. Gotować przez około 13 – 15 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem. Posypać natką pietruszki.

Do miseczki wlać śmietankę i stopniowo wlewać kilka łyżek zupy mieszając, przelać wszystko do garnka i wymieszać.
Można dodać ser parmigiano 🙂

Na bazie przepisu ze strony Kwestia Smaku.

Zupa krem z gruszki i pietruszki

Składniki:

  • 5 dużych korzeni pietruszki,
  • 2 gruszki,
  • bulion warzywny,
  • 1 cebula (nieduża),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • szklanka mleka,
  • ser parmigiano (niedużo),
  • przyprawy wg uznania (u mnie pieprz, sól, natka pietruszki, cynamon).

Na masło wrzucić cebule i czosnek. Po chwili można dodać pokrojoną w plasterki pietruszkę. Po ok. 5 minutach duszenia dodajemy pokrojone gruszki. Teraz dusimy do momentu aż gruszki zmiękną. Następnie dolewamy bulion, tyle żeby przykrył wszystkie warzywa. Gotować ok. 15 min.

Do warzyw dodajemy szklankę mleka (może być roślinne) i całość blendujemy. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie cynamonem i posypać serem parmigiano. Na koniec posypać natką pietruszki.

Na bazie przepisu ze strony Jadłonomia

Zupa krem z dyni

Składniki:

  • dynia hokkaido (tak do 1 kg),
  • cebula (średnia),
  • szczypta chili,
  • szczypta cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka octu jabłkowego,
  • łyżeczka miodu,
  • pestki dyni,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Umytą dynię kroimy na pół lub na ćwiartki i dajemy na blaszkę. Smarujemy oliwą z oliwek miąższ i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na ok. 15 min.
W międzyczasie w dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy aż się zeszkli i doprawiamy dwoma rodzajami papryki, gałką muszkatołową oraz cynamonem.

Dynię po wyciągnięciu z piekarnika studzimy i taką przestudzoną kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka z cebulą i mieszamy lekko podgrzewając. Zalewamy wodą lub bulionem tak, żeby przykryć dynię. Gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy miód oraz ocet. Na koniec blendujemy na gładki krem.

Możemy podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub pestkami dyni.

Na bazie przepisu ze strony Jadłonomia.

Mamy nadzieję, że przydadzą Wam się pomysły na zupy kremy i będziecie chciały je wykorzystać. I liczymy na Wasze przepisy!

Dziękuję za pomoc w przygotowaniu artykułu i podesłaniu przepisów Stasi Serwińskiej i Joannie Gotfryd 🙂

Zdjęcie: 123 rf

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Ewa Moskalik - Pieper
Redaktor portalu Mamo Pracuj. Prywatnie spełniona, pełnoetatowa mama dwóch wspaniałych synów i żona, starająca się znaleźć swój patent na work - life balance. Absolwentka UJ. Miłośniczka kina, muzyki i książek.

Webinar: Jak rozwijać swoją odwagę i zaprzyjaźnić się z porażką?

Zapraszamy na kobiecy webinar, w trakcie którego porozmawiamy o odwadze i jej przyjaciółce porażce, ale też wstydzie i ocenie, aby poszukać źródła kobiecej odwagi! Gościem webinaru będzie Joanna Chmura. Zapisy już trwają!
  • Agnieszka Kaczanowska - 06/11/2019
Joanna Chmura

Też tak masz, że…

Czasem chciałabyś coś zrobić, powiedzieć ale COŚ Cię powstrzymuje?

A może znajdujesz wiele powodów, dla których jednak lepiej tego nie robić?

Obawiasz się co powiedzą inni?

Albo nie myślisz o innych tylko o tym, że boisz się porażki?

Weź udział w webinarze pt. „Jak rozwijać swoją odwagę i zaprzyjaźnić się z porażką?”.

Naszym gościem będzie Joanna Chmura 💚

Porozmawiamy o odwadze i jej przyjaciółce porażce, ale też wstydzie, ocenie aby poszukać źródła kobiecej odwagi!

Aby się zapisać kliknij w ten link!

Kilka słów o Asi Chmurze

Psycholog i  trener. Realizuje projekty rozwojowe w Polsce i Europie. Pracuje z klientami indywidualnymi i biznesowymi w tematyce wewnętrznego przywództwa i związanych z nim: autentyczności, poczucia własnej wartości oraz odwagi.

Jest uczennicą dr Brené Brown, która jako pierwsza w Polsce w swojej praktyce szkoleniowej zaczęła wykorzystywać modele The Daring Way™, Rising Strong™ i Dare to Lead™. Od 2017 jako jedyna osoba z Europy, w odpowiedzi na zaproszenie samej Brené Brown, należy do jej zespołu 15 facylitatorów międzynarodowego programu rozwoju przywództwa Brave Leaders™.

Kiedy i jak się zapisać?

Webinar odbędzie się 11 listopada o 21:00 i potrwa do 22.30. Webinar jest bezpłatny.

Aby się zapisać kliknij w ten link!

Do zobaczenia!

Chcesz dowiedzieć się więcej o Joannie Chmurze i Brené Brown?

Odwiedź stronę: Joanna Chmura :: Sztuka Możliwości oraz www.joannachmura.pl 😉

I koniecznie: www.brenebrown.com (po angielsku) lub inne materiały dostępne w sieci!

Zdjęcia: własność Joanna Chmura

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Agnieszka Kaczanowska
Współzałożycielka mamopracuj.pl, od dziesięciu lat rozwija swoje umiejętności łączenia życia rodzinnego i zawodowego i nawet jej to wychodzi! Lubi wyzwania i cieszy ją kiedy pracodawcy znajdują świetnych pracowników. Mama wesołej trójki, żona i miłośniczka kotów. 

Naprasowanki na ubrania – jak je zrobić i aplikować na odzież?

Naprasowanki to sposób na odświeżenie ubrań czy też ukrycie ich ewentualnych mankamentów. Własnoręcznie ozdobiona odzież z pewnością urozmaici dotychczasową garderobę bądź stanie się oryginalnym prezentem dla bliskiej osoby. Naprasowanki na ubrania można wykonać samodzielnie. Wystarczy odrobina kreatywności, odpowiedni papier transferowy oraz dobre żelazko.
  • Zofia Kowalska - 06/11/2019
ubrania wiszące na wieszakach

Za pomocą naprasowanek można zmieniać wygląd różnego rodzaju ubrań, od koszulek i T-shirtów, po jeansy, narzutki, kurtki. Świetnie prezentują się na odzieży jednolitej, gdyż zwracają na siebie większą uwagę.

Naprasowanki na ubrania to pomysł na odświeżenie swojej garderoby bądź sprawienie bliskiej osobie prezentu. Nadruk na koszulkę czy spodnie można wykonać samodzielnie bądź skorzystać z gotowych, dostępnych w sklepach papierniczych czy pasmanteriach.

Jak zrobić naprasowankę samodzielnie?

Pomysłem na odświeżenie garderoby są naprasowanki na ubrania, jak zrobić je, aby ładnie się prezentowały? Potrzeba do tego przede wszystkim pomysłu oraz specjalnego papieru. Naprasowankę można wykonać samodzielnie, wykorzystując do tego wysokiej jakości papier transferowy, czyli folię termotrafnsferującą oraz drukarkę. Wystarczy wybrać wzór, a następnie, w lustrzanym odbiciu i dużej rozdzielczości, nadrukować go na papier. Wzór nadruku umieszcza się na matowej stronie papieru, gdyż stronę śliską usuwa się po nałożeniu na materiał.

Jak przygotować odzież na aplikację naszywki?

Przed naprasowaniem naszywki na ubranie, należy je odpowiednio przygotować. Miejsce, w którym ma zostać umieszczona naprasowanka, musi być idealnie gładkie, dlatego też ubranie należy starannie wyprasować, najlepiej z włączoną funkcją pary.

Nie wyprasowanie wcześniej materiału sprawi, że naprasowanka przyklei się krzywo bądź odpadnie po krótkim czasie. Do prasowania odzieży można również użyć nowoczesnej parownicy, która umożliwia wygodne wygładzanie tkanin także w pionie.

Jak naprasować naszywkę na ubranie?

Do naprasowywania naszywki należy użyć dobrego żelazka, najlepiej, aby posiadało silny wyrzut pary oraz regulowaną temperaturę, dzięki czemu będzie ono bezpieczne nawet dla najbardziej delikatnych tkanin. Po wcześniejszym dokładnym wyprasowaniu ubrania, naprasowankę wystarczy przyłożyć, wypełnioną stroną, do wybranego miejsca na materiale, a następnie zaprasować żelazkiem. Ważne jest, aby urządzenie było w stałym ruchu. Pozostawienie żelazka na dłuższą chwilę w miejscu naprasowanki może zniszczyć nie tylko odzież, ale i samą naszywkę.

Po zakończeniu prasowania wystarczy delikatnie odkleić papier od materiału.

Aby nadruk na koszulce czy spodniach dłużej wyglądał świeżo i ładnie się prezentował, ubranie najlepiej prać ręcznie, w średniej temperaturze i na lewą stronę. Z kolei odzież w pralce powinna być prana w niskiej temperaturze, np. 30 stopniach, bez włączonej funkcji wirowania. Ubrań nie powinno się również suszyć na grzejniku, zwłaszcza w pozycji, w której naszywka ma bezpośredni kontakt z żeberkiem kaloryfera.

Materiał powstał we współpracy z partnerem portalu.

Zdjęcia: partnera portalu.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Zofia Kowalska
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie

Może Cię zainteresować także:

Uwaga. Strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje uzyskane za ich pomocą wykorzystywane są w celach statystycznych. Pozostając tu godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce. ×

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail