Logo Mamo Pracuj
Open menu
Pracuj

Znajdź wymarzoną pracę i pracodawcę.

Rozwijaj się

Pozwól się wesprzeć w rozwoju.

Inspiruj się

Sprawdź nasze propozycje dla Ciebie.

ZAINSPIRUJ SIĘ

5 pomysłów na zupy krem- idealne na jesienne chłody

  • Ewa Moskalik - Pieper
  • 16 września 2021
  • 5 MIN. CZYTANIA
zupy krem
Gdyby tak zrobić ranking popularności zup wśród dzieci to pewnie wypadłyby one blado. I pewnie też, faworytkami byłaby pomidorowa, ogórkowa, ewentualnie niedzielny rosół. A przecież zupa to nie tylko skarbnica witamin, ale też szansa na szybki obiad.

Zupy krem na jesienne chłody

Zdrowe, aromatyczne, rozgrzewające i często bardzo proste w przygotowaniu zupy krem, mogą być wybawieniem dla zabieganej mamy. Taka przygotowana wcześniej zupa, może stać w lodówce i wystarczy ją tylko podgrzać. A to idealny sposób na wilczy głód, który dopada nas czasem po dniu pełnym zadań, spraw i niekończących się wyzwań.

Znalazłyśmy dla Was 5 pomysłów na zupy krem, które można przygotować w krótkim czasie. Wybrałyśmy takie, które – mamy cichą nadzieję – polubią też Wasze dzieci. Choć w tej kwestii tak naprawdę nigdy nic nie wiadomo. Odnoszę wrażenie, że czasem dziecięce preferencje zmieniają się wraz z podmuchem wiatru. Wczoraj „lubiłem”, dzisiaj „już nie”.

Krem z cukinii

Składniki:

  • 4 nieduże cukinie,
  • łyżka klarowanego masła.
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 średnia cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

W dużym garnku na oliwie poddusić pokrojoną w kostkę cukinię. Po chwili zalać ciepłą wodą i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie na patelni roztopić klarowane masło i zeszklić pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Następnie cebulę dodać do cukinii i połączyć wszystkie składniki. Całość zblendować na krem. Można dodać szczyptę chili, żeby zaostrzyć smak zupy. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Przeczytaj jeszcze: 15 pomysłów na obiady, które zrobisz w 15 minut

Ekspresowa zupa z zielonego groszku

Składniki:

  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy / oleju / masła – co wolisz,
  • 2 puszki zielonego groszku z zalewą.

Cebulę i ząbki czosnku pokroić grubo i poddusić na oleju, oliwie lub maśle. Jak się zeszklą, dodać 2 puszki zielonego groszku z zalewą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na mniejszym ogniu jeszcze przez 10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Zblendować. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Przeczytaj także: 10 pomysłów na smaczne i szybkie śniadania na ciepło

Zupa krem z pomidorów i z marchewki

Składniki:

  • 8 pomidorów,
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała pietruszka,
  • mały seler,
  • bulion warzywny,
  • łyżka masła,
  • przyprawy ( sól, pieprz, oregano),
  • śmietana 18% ( ale niekoniecznie),
  • opcjonalnie: ser parmigiano na końcu.

W garnku rozpuścić masło, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Stale mieszając, dusić aż cebula się zeszkli, przez około 5 minut. Dodać obrane i pokrojone w cienkie plasterki marchewki, seler i pietruszkę. Smażyć przez kolejne 5 minut co chwilę mieszając.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pozostały miąższ pomidorów pokroić w kosteczkę, sok zachować. Pomidory i sok dodać do garnka z warzywami. Smażyć przez 1 minutę.

Wlać gorący bulion, zagotować na większym ogniu, następnie doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano. Gotować przez około 13 – 15 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem. Posypać natką pietruszki.

Do miseczki wlać śmietankę i stopniowo wlewać kilka łyżek zupy mieszając, przelać wszystko do garnka i wymieszać.
Można dodać ser parmigiano 🙂

Na bazie przepisu ze strony Kwestia Smaku.

Przeczytaj także: 15 pomysłów na śniadania do szkoły, które zachwycą dzieci

Krem z gruszki i pietruszki

Składniki:

  • 5 dużych korzeni pietruszki,
  • 2 gruszki,
  • bulion warzywny,
  • 1 cebula (nieduża),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • szklanka mleka,
  • ser parmigiano (niedużo),
  • przyprawy wg uznania (u mnie pieprz, sól, natka pietruszki, cynamon).

Na masło wrzucić cebule i czosnek. Po chwili można dodać pokrojoną w plasterki pietruszkę. Po ok. 5 minutach duszenia dodajemy pokrojone gruszki. Teraz dusimy do momentu aż gruszki zmiękną. Następnie dolewamy bulion, tyle żeby przykrył wszystkie warzywa. Gotować ok. 15 min.

Do warzyw dodajemy szklankę mleka (może być roślinne) i całość blendujemy. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie cynamonem i posypać serem parmigiano. Na koniec posypać natką pietruszki.

Na bazie przepisu ze strony Jadłonomia

Krem z dyni i czerwonej soczewicy

Składniki:

  • dynia hokkaido (tak do 0,5 kg),
  • cebula (średnia),
  • 1 marchewka,
  • 1 pomidor,
  • 250 g czerwonej soczewicy opłukanej pod wodą soczewicy,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • szczypta chili,
  • szczypta cynamonu,
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka nasion kolendry,
  • łyżeczka nasion kminu rzymskiego,
  • pestki dyni lub płatki migdałów (co kto lubi)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka masła klarowanego,
  • sól, pieprz.

Umytą dynię kroimy na pół lub na ćwiartki i dajemy na blaszkę. Smarujemy oliwą z oliwek miąższ i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na ok. 15 min.
W międzyczasie w dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i imbir. Czekamy aż się zeszkli i doprawiamy przyprawami, curry, kolendrą, kminem i cynamonem.

Dodaj startą na tarce marchewkę, opłukaną soczewicę i pokrojonego w kostkę obranego ze skóry pomidora. Chwilkę za mieszać, a potem zalać wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu.

Dynię po wyciągnięciu z piekarnika studzimy i taką przestudzoną kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka z soczewicą i mieszamy lekko podgrzewając. Gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i do smaku. Na koniec blendujemy na gładki krem. Jeśli zupa jest za gęsta dodajemy trochę wody.

Możemy podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub pestkami dyni.

Na bazie przepisu ze strony Jadłonomia i Agnieszki Maciąg.

[FM_form id=”7″]

Mamy nadzieję, że przydadzą Wam się pomysły na zupy kremy i będziecie chciały je wykorzystać. I liczymy na Wasze przepisy!

Dziękuję za pomoc w przygotowaniu artykułu i podesłaniu przepisów Stasi Serwińskiej i Joannie Gotfryd 🙂

Zdjęcie: 123 rf

Zobacz więcej

artykuł
Grafika MamoPracuj
  • Joanna Gotfryd
  • 2 MIN. CZYTANIA
artykuł
  • Anna Łabno - Kucharska
  • 3 MIN. CZYTANIA
artykuł
  • Redakcja portalu Mamo Pracuj
  • 5 MIN. CZYTANIA
artykuł
  • Agnieszka Wadecka
  • 5 MIN. CZYTANIA
artykuł
  • Redakcja portalu Mamo Pracuj
  • 5 MIN. CZYTANIA

+3 tys. mam w newsletterze

© Mamopracuj 2024

Skip to content