Czego szukasz

Jak przygotować świąteczny pudding ryżowy?

Święta Bożego Narodzenia to czas kiedy najbardziej zwracamy się ku tradycji, pielęgnujemy stare sprawdzone przepisy i nie chcemy niczego zmieniać, bo jak to, przecież na Wigilię zawsze był barszcz z uszkami. I nie musimy rezygnować z tradycji i naszych rytuałów, na które często czekamy cały rok, ale możemy zawsze spróbować coś dodać i zapoczątkować nową rodzinną tradycję.

dłonie pełne przypraw

Wiele dzieci i tych dorosłych dzieci także, lubi zjeść sobie klasyka w postaci ryżu z cynamonem. Dzisiaj proponuję ryż z cynamonem i baterią dodatków. W wersji świątecznej z egzotyczną kokosową nutą, w otoczeniu aromatycznych przypraw.

Ryż już z natury bardzo prosty w obsłudze, podany w formie tego zapiekanego puddingu, to pomysł na posiłek deserowy. Może służyć jak słodki posiłek, na przykład zamiast kawałka ciasta. Dodatkowo spora zawartość przypraw wzmocni nasz organizm.

Jak przygotować świąteczny pudding ryżowy?

Co potrzebujesz?

  • 2 – 2,5 szklanki ugotowanego ryżu (najlepszy jest ten okrągły, słodki, może być brązowy lub biały),
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego,
  • laska wanilii lub 2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 2 -3 laski cynamonu lub kora cynamonowa (kilka kawałków),
  • 6 goździków,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • szczypta soli,
  • miód do dosłodzenia (wg uznania),
  • rodzynki (garść lub więcej) oraz inne owoce suszone (wiśnie, morwa, żurawina, goji, daktyle, śliwki),
  • 3 plastry pomarańczy (koniecznie bio, bo ze skórką).

Jak wykonasz?

Ugotowany ryż (można już go ugotować z laskami cynamonu i anyżem) zalewamy mlekiem kokosowym (można je zrobić miksując/ blendując wcześniej namoczone na noc wiórki kokosowe – najlepiej ekologiczne, bo są nieodtłuszczone i dobrze smakują – przecedzić przez drobne sitko lub gazę.

Dodajemy do smaku miód, wszystkie dodatki i przyprawy. Chwilę gotujemy. Rodzynki gotujemy też chwilę w osłodzonej miodem wodzie lub w soku z jabłek. Dodajemy do ryżu i wszystko przekładamy do foremki.

Możemy użyć ceramicznej lub szklanej żaroodpornej. Foremki mogą być małe albo duża jedna. Zapiekamy 15 minut w piecu nagrzanym do 170 stopni.

Dodatkowo wierzch puddingu możemy posypać cynamonem, a po wyjęciu posmarować olejem kokosowym lub masłem.

PS. Zamiast miodu do dosłodzenia możemy użyć daktyli – namoczonych i zblendowanych, czyli daktylowego „miodu”.

Zdjęcia: Agnieszka Majewska

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Agnieszka Majewska, tajna agentka, dilerka kiszonego brokatu, performerka spożywcza. Prowadzi i rozwija autorski projekt Agnieszka Majewska gotuje nie truje, w ramach którego od 2014 roku prowadzi warsztaty, pokazy kuchni naturalnej. Promuje odżywcze, przeciwzapalne jedzenie, w tym kiszonki na co dzień. Organiczne rośliny, dobry humor, szaleństwo i eksperymentowanie w kuchni.
Podyskutuj
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie