ZAINSPIRUJ SIĘ
Przepis na świąteczne pierniczki i dużo zabawy
- Anna Puchalska
- 19 listopada 2018
- 2 MIN. CZYTANIA
Nawet jeśli nie jesteś domową boginią i uważasz, że zrobienie pierniczków jest zbyt trudne, to odłóż ten mit na najwyższą półkę w kuchni. Za pieczeniem domowych pierniczków przemawia fakt, że wycinanie ich z ciasta i dekorowanie, to dla dzieci wspaniała frajda i radosne spędzanie wolnego czasu z mamą w kuchni zasypanej mąką. Te wspomnienia twoje dzieci długo będą przechowywać w sercu. Czy to wystarczająca zachęta?
Przepis na świąteczne pierniczki
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki miodu naturalnego lub sztucznego
- 1/2 szklanki cukru
- pół kostki masła
- 1 jajko
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 3 łyżki kawy inki lub rozpuszczalnej zwykłej
- pół łyżeczki sody
- żółtko lub roztrzepane jajko do posmarowania pierniczków
- olej do posmarowania blachy lub pergamin do jej wyłożenia
1. Masło, miód i cukier stop w garnku, dodaj przyprawę do pierników, ostudź i wymieszaj z mąką i pozostałymi składnikami. Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj je na grubość poniżej 1 cm. Wytnij foremkami rozmaite kształty i ułóż na blasze.
2. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym na 170 stopni. Jeśli chcesz by wyszły nieco bardziej twarde i ciemne, piecz je 17-18 minut i w 180 stopniach.
3. Po wystudzeniu udekoruj z dziećmi pierniczki pisakami, kuleczkami i innymi jadalnymi ozdobami, które można kupić w każdym sklepie spożywczym.
4. Po wyschnięciu dekoracji włóż pierniczki najlepiej do metalowej puszki i dodatkowo umieść tam skórkę chleba. Wtedy pierniczki pozostaną miękkie.
Moja rada:
Zrób podwójną porcję ciasta na raz. Za jednym zamachem zrobisz całą górę pierniczków do podjadania w karnawale.
Smacznego!
Przepis pochodzi z rodzinnej książki kucharskiej. Dawno temu został znaleziony w internecie.
Zdjęcie: Storyblocks.com