ZAINSPIRUJ SIĘ
Prosty obiad na wakacje – zupa ze złotej cukinii i jajeczne zapiekanki
- Agnieszka Majewska
- 5 lipca 2016
- 2 MIN. CZYTANIA
Im prostsze, tym zdrowsze– pomysły na prosty obiad
Krem ze złotej cukinii
Składniki:
- 2 średnie żółte cukinie,
- 3/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich,
- 1 duża cebula,
- masło klarowane
- 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól nierafinowana (np. kamienna),
- pieprz czarny,
- koperek.
Sposób przygotowania:
1.Pokrój cebulę w plastry i wrzuć na delikatnie rozgrzane masło do rondla/garnka z grubym dnem.
2. Do rondla dolej odrobinę wody – duś cebulę przez chwileczkę.
3. Dorzuć pokrojoną w nieduże kawałki cukinię i zalej wodą. Ale tak aby cukinia trochę wystawała.
4. Gotuj wszystko do miękkości cukinii.
5. Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem, kurkumą i cytryną.
6. Na koniec dorzuć do cukinii orzechy i zmiksuj wszystko blenderem na gładką zupę krem.
7. Podawaj z koperkiem. Smacznego!
Przeczytaj także: 15 pomysłów na szybkie obiady, które zrobisz w 15 minut
A teraz czas na jajka...
Jajeczne zapiekanki
Składniki na 3 porcje:
- 6 jaj
- kilka różyczek brokuła (lub też kalafiora, szparagów zielonych i innych dowolnych warzyw)
- gałka muszkatołowa
- 1 płaską łyżeczkę nierafinowanej soli
- 4 szczypty pieprzu
- szczypta kurkumy
- masło klarowane lub oliwa z oliwek do posmarowania formy
- 3 małe ceramiczne foremki lub jedna większa
Sposób przygotowania:
1. Nastaw piekarnik na 170-180 stopni.
2. Brokuły (lub inne warzywa) podgotuj krótko przez 4-5 minut – na parze lub w wodzie.
3. W tym czasie rozbełtaj jajko z przyprawami – solą, pieprzem, kurkumą i odrobiną gałki.
4. Ułóż podgotowane brokuły w foremkach uprzednio delikatnie usmarowanych tłuszczem i zalej wszystko jajkiem (możesz do jajek dodać troszeczkę wody, aby zwiększyć objętość).
5. Wstaw do piekarnika na ok. 10 minut – do całkowitego ścięcia się białka.
6. Wyjmij z piekarnika na stół i rozkoszuj się ich smakiem!
Dla zabieganej mamy każdy pomysł na prosty obiad jest bardzo cenny, jeśli taki masz podziel się z nami!!!
Zdjęcia: Agnieszka Majewska, blog Gotuje, nie truje