Czego szukasz

Prosty obiad na wakacje – zupa ze złotej cukinii i jajeczne zapiekanki

Smaki lata to świeże produkty, kilka składników i pyszny, prosty obiad gotowy! Zupa z żółtej cukinii i zapiekanki jajeczne zachwycą dużych i małych smakoszy. Na dodatek, ten obiad nie wymaga długich przygotowań. Jeśli nie wiesz co dzisiaj na obiad, to wypróbuj nasze przepisy, przygotowane specjalnie przez Agnieszkę Majewską, autorkę bloga Gotuje, nie truje. Smacznego!

zupa z żółtej cukinii i jajeczne zapiekanki

Im prostsze, tym zdrowsze

Zacznijmy od zupy…

Krem ze złotej cukinii

Składniki:

  • 2 średnie żółte cukinie,
  • 3/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich,
  • 1 duża cebula,
  • masło klarowane
  • 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól nierafinowana (np. kamienna),
  • pieprz czarny,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

1.Pokrój cebulę w plastry i wrzuć na delikatnie rozgrzane masło do rondla/garnka z grubym dnem.

2. Do rondla dolej odrobinę wody – duś cebulę przez chwileczkę.

3. Dorzuć pokrojoną w nieduże kawałki cukinię i zalej wodą. Ale tak aby cukinia trochę wystawała.

4. Gotuj wszystko do miękkości cukinii.

5. Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem, kurkumą i cytryną.

6. Na koniec dorzuć do cukinii orzechy i zmiksuj wszystko blenderem na gładką zupę krem.

7. Podawaj z koperkiem. Smacznego!

A teraz czas na jajka…

Jajeczne zapiekanki

Składniki na 3 porcje:

  • 6 jaj
  • kilka różyczek brokuła (lub też kalafiora, szparagów zielonych i innych dowolnych warzyw)
  • gałka muszkatołowa
  • 1 płaską łyżeczkę nierafinowanej soli
  • 4 szczypty pieprzu
  • szczypta kurkumy
  • masło klarowane lub oliwa z oliwek do posmarowania formy
  • 3 małe ceramiczne foremki lub jedna większa

Sposób przygotowania:

1. Nastaw piekarnik na 170-180 stopni.

2. Brokuły (lub inne warzywa) podgotuj krótko przez 4-5 minut – na parze lub w wodzie.

3. W tym czasie rozbełtaj jajko z przyprawami – solą, pieprzem, kurkumą i odrobiną gałki.

4. Ułóż podgotowane brokuły w foremkach uprzednio delikatnie usmarowanych tłuszczem i zalej wszystko jajkiem (możesz do jajek dodać troszeczkę wody, aby zwiększyć objętość).

5. Wstaw do piekarnika na ok. 10 minut – do całkowitego ścięcia się białka.

6. Wyjmij z piekarnika na stół i rozkoszuj się ich smakiem!

Zdjęcia: Agnieszka Majewska, blog Gotuje, nie truje

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Agnieszka Majewska, tajna agentka, dilerka kiszonego brokatu, performerka spożywcza. Prowadzi i rozwija autorski projekt Agnieszka Majewska gotuje nie truje, w ramach którego od 2014 roku prowadzi warsztaty, pokazy kuchni naturalnej. Promuje odżywcze, przeciwzapalne jedzenie, w tym kiszonki na co dzień. Organiczne rośliny, dobry humor, szaleństwo i eksperymentowanie w kuchni.
Podyskutuj
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie