Czego szukasz

3 proste przepisy na wielkanocne jajka

Agnieszka Majewska, autorka bloga Gotuje nie truje przygotowała trzy proste przepisy na wielkanocne jajka, które można potraktować bardzo luźno i zmieniać składniki według preferencji i upodobań. A że jak od dawna wiadomo Święta Wielkanocne „jajkami stoją”, to nowe pomysły, mamy nadzieję, że Wam się przydadzą.

1. Jajko faszerowane super prostymi pastami do zrobienia w 5 minut

Składniki:

  • jajka na twardo – dowolna liczba,
  • czarne oliwki (np.: niecała 1 szklanka),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • żółtka z kilku jajek ugotowanych na twardo (np.: 4.).

Wykonanie:

Z oliwek, czosnku i żółtek jaj przygotuj pastę z oliwek. Oliwki wraz z wyciśniętym czosnkiem i żółtkami blendujemy na gładką masę. Faszerujemy jajka i … tyle roboty.

SONY DSC

Jeśli wolisz przygotować pastę z zielonych oliwek, to potrzebujesz:

  • zielone oliwki (np.: niecała 1 szklanka),
  • 3 łyżki groszku z zalewy,
  • łyżka natki pietruszki świeżej lub suszonej (tej drugiej trochę mniej),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • żółtka jajek ugotowanych (np.: 4).

Wykonanie:

Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Faszerujemy jajka.

SONY DSC

2. Jajko w formie babeczki

Składniki:

Tyle jajek ile chcemy mieć babeczek – na jedną babeczkę wchodzi jedno średnie lub małe jajko.

Trzy przykładowe zestawy przypraw i dodatków:

1.

  • por,
  • biały pieprz i gałka muszkatołowa.

2.

  • czerwona cebulka,
  • groszek z zalewy,
  • wędzona papryka słodka.

3.

  • rukola,
  • groszek z zalewy,
  • natka pietruszki suszonej.

Wykonanie:

Jajka roztrzepujemy z solą i odrobiną kurkumy. Warzywa kroimy na malutkie części i wkładamy do kokilek (dobrze sprawdzają się silikonowe foremki na mufinki).

Zalewamy rozbełtanym jajkiem do brzegów. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-25 minut aż całkiem skrzepną. Przed jedzeniem wyjmujemy z formy.

3. Jajko na parze

Rozbijamy całe jajko w kamionkowej małej foremce nasmarowanej wcześniej bardzo malutką ilością tłuszczu, najlepiej klarowanego masła albo oliwy. Możemy posypać szczypiorkiem, dodać groszek z zalewy, zioła albo inne dowolne drobne dodatki. Solimy.

Foremki wkładamy do garnka albo urządzenia do gotowania na parze. Przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy tak na parze ok. 5 minut (chyba, że chcemy, że były bardziej ścięte, to wtedy dłużej o kilka minut). Wyjmujemy przy pomocy noża na talerzyk albo zjadamy wprost z foremki.

Zdjęcia: Agnieszka Majewska

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Agnieszka Majewska, tajna agentka, dilerka kiszonego brokatu, performerka spożywcza. Prowadzi i rozwija autorski projekt Agnieszka Majewska gotuje nie truje, w ramach którego od 2014 roku prowadzi warsztaty, pokazy kuchni naturalnej. Promuje odżywcze, przeciwzapalne jedzenie, w tym kiszonki na co dzień. Organiczne rośliny, dobry humor, szaleństwo i eksperymentowanie w kuchni.
Podyskutuj
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie