Zupa dyniowa
Składniki:
- 1 mała dynia,
- ½ pora,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- ½ pietruszki,
- ½ selera,
- 2 ziemniaki,
- 2 cm korzenia imbiru,
- olej rzepakowy,
- 1 łyżeczka oregano,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej.
Przygotowanie:
- Do rozgrzanego garnka o grubym dnie wlać olej. Na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojony imbir, cebulę, czosnek i pora. Podsmażać ok. 2 minuty. Dodać resztę pokrojonych w kostkę warzyw za wyjątkiem dyni. Podsmażać kolejne 2 minuty.
- Dolać 1 litr wody. Gotować przez 15 minut. Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Dolać jeszcze tyle wody, aby przykrywała warzywa. Wsypać przyprawy i gotować przez 20 minut.
- Całość zmiksować.
Taka zupa jest gęsta i aksamitna. W wersji na bogato można do niej dodać śmietanę. Dzieciaki oczywiście uwielbiają zupy kremy z grzaneczkami albo groszkiem ptysiowym (to akurat ciężko mi zrozumieć). Super smakuje z prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
Zupa-krem z selera naciowego
Składniki:
- 1 opakowanie selera naciowego,
- ½ cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- ½ pietruszki,
- ¼ selera,
- 5 krążków pora,
- plasterek imbiru,
- 2 łyżki oleju ryżowego,
- 1 ½ litra wody,
- ½ łyżeczki majeranku, tymianku, czosnku niedźwiedziego i pieprzu ziołowego,
- 1 łyżeczka soli,
- 200 ml śmietany 12%,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Do podania po plasterku sera pleśniowego i groszek ptysiowy.
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy. Kroimy dowolnie, nie musi być precyzyjnie, bo przecież i tak wszystko potem miksujemy.
- Do rozgrzanego garnka wlewamy olej. Na rozgrzany olej dajemy cebulę, czosnek, por i imbir. Podsmażamy około 2 minut. Następnie dodajemy pozostałe warzywa. Całość podsmażamy jeszcze kolejne 2 minuty. Zalewamy wodą i gotujemy 20 minut od momentu zagotowania.
- Pod koniec gotowania, na ostatnie 5 minut dodajemy przyprawy i sok z cytryny.
- Wyłączamy zupę. Wlewamy śmietanę i miksujemy.
Zupa z selera naciowego ma delikatny smak, dlatego fajnie smakuje z wyrazistym dodatkiem jakim jest niebieski ser pleśniowy.
Zupa z cieciorką
Składniki:
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- ½ selera,
- szklanka pokrojonej kapusty włoskiej,
- puszka pomidorów krojonych,
- puszka cieciorki,
- łyżka oleju z pestek winogron,
- garść natki pietruszki,
- 1 litr wody.
Przygotowanie:
- Do rozgrzanego garnka wlewamy olej, dodajemy cynamon, paprykę ostrą, paprykę słodką i oregano. Podsmażamy 2 minuty.
- Dodajemy pokrojony czosnek i cebulę, smażymy minutę. Po minucie dorzucamy marchewkę, pietruszkę, selera i kapustę. Dobrze mieszamy.
- Po około 2 min wlewamy wodę, dosypujemy sól.
- Gotujemy pod przykryciem 10 min, dodajemy pomidory w puszce. Gotujemy kolejne 10 min.
- Pod koniec gotowania wrzucamy cieciorkę i natkę pietruszki.
Smacznego:)
Bo zupa w domu zawsze musi być!
A może masz jakieś sprawdzone przepisy na zupy i chcesz się nimi z nami podzielić? Dodaj coś od siebie! 🙂
Zdjęcia: Magdalena Łukasik