Czego szukasz

3 proste przepisy na zupy – dodaj coś od siebie!

W ciągu tygodnia czas bardzo szybko leci. Dom, praca, dom. Jak dobrze pójdzie to właśnie w tej kolejności. Czas dla siebie też byłoby fajnie znaleźć. A w międzyczasie jeszcze coś ugotować. Potrawę, którą zjemy powoli i ze smakiem, a którą chcemy przygotować szybko. Dzisiaj stawiamy na zupy. Smaczne, ciepłe i zdrowe. A w dodatku przetestowane na dzieciach.

Zupa dyniowa

Składniki:

  • 1 mała dynia,
  • ½ pora,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • ½ pietruszki,
  • ½ selera,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • olej rzepakowy,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej.

Przygotowanie:

  • Do rozgrzanego garnka o grubym dnie wlać olej. Na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojony imbir, cebulę, czosnek i pora. Podsmażać ok. 2 minuty. Dodać resztę pokrojonych w kostkę warzyw za wyjątkiem dyni. Podsmażać kolejne 2 minuty.
  • Dolać 1 litr wody. Gotować przez 15 minut. Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Dolać jeszcze tyle wody, aby przykrywała warzywa. Wsypać przyprawy i gotować przez 20 minut.
  • Całość zmiksować.

Taka zupa jest gęsta i aksamitna. W wersji na bogato można do niej dodać śmietanę. Dzieciaki oczywiście uwielbiają zupy kremy z grzaneczkami albo groszkiem ptysiowym (to akurat ciężko mi zrozumieć). Super smakuje z prażonymi pestkami dyni i słonecznika.

Zupa-krem z selera naciowego

Składniki:

  • 1 opakowanie selera naciowego,
  • ½ cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • ½ pietruszki,
  • ¼ selera,
  • 5 krążków pora,
  • plasterek imbiru,
  • 2 łyżki oleju ryżowego,
  • 1 ½ litra wody,
  • ½ łyżeczki majeranku, tymianku, czosnku niedźwiedziego i pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 200 ml śmietany 12%,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Do podania po plasterku sera pleśniowego i groszek ptysiowy.

Przygotowanie:

  • Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy. Kroimy dowolnie, nie musi być precyzyjnie, bo przecież i tak wszystko potem miksujemy.
  • Do rozgrzanego garnka wlewamy olej. Na rozgrzany olej dajemy cebulę, czosnek, por i imbir. Podsmażamy około 2 minut. Następnie dodajemy pozostałe warzywa. Całość podsmażamy jeszcze kolejne 2 minuty. Zalewamy wodą i gotujemy 20 minut od momentu zagotowania.
  • Pod koniec gotowania, na ostatnie 5 minut dodajemy przyprawy i sok z cytryny.
  • Wyłączamy zupę. Wlewamy śmietanę i miksujemy.

Zupa z selera naciowego ma delikatny smak, dlatego fajnie smakuje z wyrazistym dodatkiem jakim jest niebieski ser pleśniowy.

 

Zupa z cieciorką

Składniki:

  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • ½ selera,
  • szklanka pokrojonej kapusty włoskiej,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • puszka cieciorki,
  • łyżka oleju z pestek winogron,
  • garść natki pietruszki,
  • 1 litr wody.

Przygotowanie:

  • Do rozgrzanego garnka wlewamy olej, dodajemy cynamon, paprykę ostrą, paprykę słodką i oregano. Podsmażamy 2 minuty.
  • Dodajemy pokrojony czosnek i cebulę, smażymy minutę. Po minucie dorzucamy marchewkę, pietruszkę, selera i kapustę. Dobrze mieszamy.
  • Po około 2 min wlewamy wodę, dosypujemy sól.
  • Gotujemy pod przykryciem 10 min, dodajemy pomidory w puszce. Gotujemy kolejne 10 min.
  • Pod koniec gotowania wrzucamy cieciorkę i natkę pietruszki.

Smacznego:)

Bo zupa w domu zawsze musi być!

A może masz jakieś sprawdzone przepisy na zupy i chcesz się nimi z nami podzielić? Dodaj coś od siebie! 🙂

Zdjęcia: Magdalena Łukasik

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Aktywna zawodowo mama 2 chłopców. Na co dzień zajmuje się komunikacją marketingową. Jej macierzyństwo było inaczej zaplanowane, bo plan idealny nie przewidywał niepełnosprawności synka. Prowadzi bloga Mali Siłacze, na którym pisze o podróżach z dziećmi, specjalnych potrzebach żywieniowych, komunikacji alternatywnej i czasie dla siebie. 
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie