Czego szukasz

10 pomysłów na smaczne i szybkie śniadania na ciepło

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Proste. Wszyscy to wiemy. Jednak często albo brakuje nam czasu albo pomysłu. Co zamiast klasycznej kanapki z szynką i serem żółtym czy płatków z mlekiem? I jeszcze żeby dzieci chciały to jeść? Zobaczcie 10 sprawdzonych przepisów, które zrobicie w krótszym czasie, niż ubranie marudnego czterolatka!

na drewnianym stole stoi miseczka z owsianką, obok talerz z truskawkami

Nasze śniadania na ciepło są testowane na dzieciach, ponieważ są pożywne, bez wzmacniaczy, ulepszaczy i kilogramów cukru. Są szybkie i proste. Dlatego też śniadania na ciepło, to nie tylko opcja dla dzieci, ale także dla zabieganych dorosłych.

1. Owsianka 

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych,
  • po łyżce pestek dyni, słonecznika i żurawiny,
  • szczypta imbiru oraz cynamonu,
  • jabłko i pomarańcza,
  • miód.

Przygotowanie:

Płatki owsiane, pestki, żurawinę i przyprawy zalewamy wrzątkiem minimalnie nad powierzchnię płatków i zostawiamy na noc.

Rano podgrzewamy, dodajemy jabłko starte na grubych oczkach i pokrojoną pomarańczę. Nakładamy na miseczki, polewamy miodem i zajadamy.

Taka owsianka idealnie napęcznieje przez noc. Dlatego jest dużo smaczniejsza niż zrobiona „na świeżo”.

Przepis z malisilacze.pl

2. Jaglanka z kiwi

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • plasterek imbiru
  • olej z pestek winogron
  • jabłko oraz 2 kiwi
  • miód

Przygotowanie:

1 szklankę kaszy wsypujemy do rozgrzanego rondla. Następnie prażymy do uzyskania pięknego ciepłego zapachu i złocistego koloru.

Później zalewamy 2 szklankami gorącej wody, dodajemy trochę soli, łyżeczkę oleju i plasterek imbiru i gotujemy pod przykryciem 10 minut.

Po ugotowaniu zostawiamy w garnku na kilka kolejnych minut, a następnie wyciągamy imbir.

Ucieramy jabłko na tarce z dużymi oczkami i mieszamy z kaszą. Przekładamy kaszę do miseczek i dodajemy pokrojone kiwi. Następnie każdą porcję polewamy łyżką płynnego miodu.

Przepis z malisilacze.pl

Sprawdź jakie mamy pomysły na śniadania, które dzieci chętnie zabiorą do szkoły!

3. Jaglanka z jogurtem naturalnym

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • Jogurt naturalny
  • banan
  • miód

Przygotowanie:

Do szklanek dajemy jogurt naturalny, na jogurt kaszę, a na kaszę banany. Całość polewamy płynnym miodem.

Jak ugotować kaszę jaglaną:

1 szklankę kaszy wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Prażymy do uzyskania pięknego ciepłego zapachu i złocistego koloru.

Kaszę przesypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami gorącej wody, dodajemy trochę soli i gotujemy pod przykryciem 10 minut.

Następnie zostawiamy w garnku na kilka kolejnych minut. Podczas gotowania nie mieszamy kaszy.

Do gotowania warto dodać jakiś tłuszcz  – łyżeczka prawdziwego masła albo dobry olej roślinny.

Oczywiście nie od samego początku byliśmy fanami owsianek i kaszy jaglanej. Na pewno zachęciły nas owoce – słodkie i soczyste. Dlatego teraz owsianka i jaglanka są częstym gościem na naszym stole.

Miód lub syrop klonowy też robią dobrą robotę. Na początek dla konserwatystów i miłośników cukru można dodać serek waniliowy lub coś innego słodkiego i mokrego sprzyjającego konsumpcji. Później człowiek się już przyzwyczaja. 

Przepis z malisilacze.pl

4. Ryż z koktajlem

Robię zawsze wtedy, kiedy albo nie mam pomysłu, albo nie mam produktów na inne śniadanie.

Dlatego w zapasie zazwyczaj mam ryż, a w zamrażarce zawsze zamrożone owoce. Na przykład maliny, jeżyny, truskawki i leśne jagody. Ponadto tutaj sprawdzi się też banan i szpinak.

Składniki:

  • ryż
  • owoce
  • jogurt naturalny ( opcjonalnie )
  • miód

Przygotowanie:

Na początku gotujmy ryż ( unikam tego w foliowych woreczkach).

Następnie w blenderze miksujemy owoce z jogurtem naturalnym i miodem.

Rozkładamy ciepły ryż do misek i polewamy cudownym koktajlem owocowym.

Ponadto, to też dobry przepis na kolację. Pysznie i szybko!

5. Jajko sadzone na pomidorach z grzanką z masłem czosnkowym

Składniki:

  • jajka
  • pomidory
  • chleb (na grzankę)
  • masło

Przygotowanie:

Przede wszystkim pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.

Następnie na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojonego pomidora i smażymy ok. 3 min bez mieszania.

Następnie na podsmażonego pomidora wbić jajka i doprawić solą oraz pieprzem.

Później układamy kawałki sera i posypujemy suszonym oregano.

Oczywiście smażymy do czasu, aż białka jajek będą ścięte.

Z pewnością dobrze jest podawać ze świeżymi ziołami ( natka, bazylia, kolendra).

Dodatkowo można podawać z grzanką posmarowaną masłem czosnkowym. Pycha!

Przepis z www.kwestiasmaku.com

Zobacz też 10 pomysłów na obiad w 30 minut!

6. Słoneczna owsianka Ewy

Składniki:

  • płatki owsiane,
  • jabłko, gruszka i melon,
  • orzechy włoskie,
  • suszona żurawina lub inne owoce suszone.

Przygotowanie:

Najpierw gotujemy płatki owsiane w wodzie. Następnie odsączamy je.

Ścieramy jabłko i gruszkę, a następnie melona kroimy w kostkę.

Podobnie orzechy kroimy i wrzucamy do całości.

Na koniec posypujemy żurawiną lub innymi owocami.

Proste i szybkie.

7. Omlet Ewy “kto co lubi”

W naszym zestawie śniadania na ciepło nie mogło zabraknąć omletu. W tej wersji raczej klasycznie, ale może też być na słodko. Z pewnością jest to danie, które można stworzyć z „niczego”. 

Składniki:

  • 2 jajka
  • pieczarki
  • wędlina
  • ser żółty
  • papryka i/lub pomidory
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Wbijamy jajka do miski i lekko trzepiemy widelcem lub trzepaczką, żeby złapało trochę powietrza.

Na patelni lekko podsmażamy pieczarki, pokrojoną wędlinę w paski, paprykę ( pomidory) i na samym końcu dodajemy ser żółty pokrojony w kostkę.

Następnie na podsmażone składniki wlewamy roztrzepane jajka i smażymy chwilę.

Następnie zbieramy trochę brzegi, zawijając na górę i później obracamy na drugą stronę.

Chwilkę podsmażamy i gotowe! Pycha 🙂

8. Placuszki z bananem i płatkami owsianymi

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 dojrzały banan
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 5 łyżek mąki zwykłej i 3 łyżki mąki kokosowej
  • owoce ( mandarynki, kiwi, banany, maliny, jagody, truskawki itd.)
  • syrop klonowy

Przygotowanie:

Oczywiście płatki owsiane moczymy ok. 5 min.

Jednocześnie w misce ubijamy jajka i dodajemy pokrojonego w plasterki banana.

Następnie dodajemy płatki owsiane. Chwilę ubijamy.

Zmniejszamy obroty i dodajemy mąki. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki zwykłej.

Potem smażymy nieduże, okrągłe placuszki na małym ogniu.

Podajemy z owocami, syropem klonowym albo np. z masłem orzechowym.

Ponadto takie placuszki z owocami możemy spakować dziecku do szkoły na drugie śniadanie. 

9. Racuchy z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • masło klarowne/olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Następnie mieszamy.

Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Następnie usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oczywiście dodajemy do ciasta i mieszamy.

Wykładamy po łyżce na rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 1,5 min. Następnie obracamy i podobnie smażymy ok. 1,5 min.

Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem. Najlepiej domowej roboty.

Przepis z kwestiasmaku.com

10. Jajecznica z cebulką, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • garść świeżego szpinaku
  • ½ cebuli i 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mleka ( może też być roślinne)
  • sól, pieprz i papryka słodka
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulkę i czosnek.

Następnie dodajemy pokrojony w paski szpinak. Smażymy, aż zmięknie, 3-4 min.

W osobnej miseczce łączymy jajka z mlekiem i przyprawami.

Szpinak z cebulą i czosnkiem dodajemy do jajek, mieszamy i wylewamy z powrotem na patelnię.

Następnie smażymy i podajemy z grzanką i pomidorkami koktajlowymi.

Przepis z apetytnazielone.pl

Śniadania na ciepło to idealna opcja zwłaszcza w sezonie jesiennym i zimowym. Przede wszystkim staramy się jeść bez dodatków, oszustw i ulepszaczy. Spróbujcie – cieplej i przyjemniej zaczniecie dzień.

Artykuł został zaktualizowany przez Stasię Serwińską, która w Mamo Pracuj koordynuje projekt „Odważ się mamo i wróć z nami do pracy” oraz wspiera inne działania Fundacji. Jest żoną faceta, który nie zna słów „Nie wiem, nie umiem” i mamą 3 energicznych dzieci. Pasjonatka rozwoju, miłośniczka sportu i górskich wycieczek, a książki są dla niej ważniejsze niż nowe ubrania ? Uwielbia wyzwania i ciekawe historie, pisane ludzkim doświadczeniem.

Zdjęcie: 123 rf

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Aktywna zawodowo mama 2 chłopców. Na co dzień zajmuje się komunikacją marketingową. Jej macierzyństwo było inaczej zaplanowane, bo plan idealny nie przewidywał niepełnosprawności synka. Prowadzi bloga Mali Siłacze, na którym pisze o podróżach z dziećmi, specjalnych potrzebach żywieniowych, komunikacji alternatywnej i czasie dla siebie. 
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie