ZAINSPIRUJ SIĘ
10 pomysłów na smaczne i szybkie śniadania na ciepło
- Magdalena Łukasik
- 9 stycznia 2020
- 7 MIN. CZYTANIA
Nasze śniadania na ciepło są testowane na dzieciach, ponieważ są pożywne, bez wzmacniaczy, ulepszaczy i kilogramów cukru. Są szybkie i proste. Dlatego też śniadania na ciepło, to nie tylko opcja dla dzieci, ale także dla zabieganych dorosłych.
1. Owsianka
Składniki:
- szklanka płatków owsianych,
- po łyżce pestek dyni, słonecznika i żurawiny,
- szczypta imbiru oraz cynamonu,
- jabłko i pomarańcza,
- miód.
Przygotowanie:
Płatki owsiane, pestki, żurawinę i przyprawy zalewamy wrzątkiem minimalnie nad powierzchnię płatków i zostawiamy na noc.
Rano podgrzewamy, dodajemy jabłko starte na grubych oczkach i pokrojoną pomarańczę. Nakładamy na miseczki, polewamy miodem i zajadamy.
Taka owsianka idealnie napęcznieje przez noc. Dlatego jest dużo smaczniejsza niż zrobiona „na świeżo”.
Przepis z malisilacze.pl
2. Jaglanka z kiwi
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- plasterek imbiru
- olej z pestek winogron
- jabłko oraz 2 kiwi
- miód
Przygotowanie:
1 szklankę kaszy wsypujemy do rozgrzanego rondla. Następnie prażymy do uzyskania pięknego ciepłego zapachu i złocistego koloru.
Później zalewamy 2 szklankami gorącej wody, dodajemy trochę soli, łyżeczkę oleju i plasterek imbiru i gotujemy pod przykryciem 10 minut.
Po ugotowaniu zostawiamy w garnku na kilka kolejnych minut, a następnie wyciągamy imbir.
Ucieramy jabłko na tarce z dużymi oczkami i mieszamy z kaszą. Przekładamy kaszę do miseczek i dodajemy pokrojone kiwi. Następnie każdą porcję polewamy łyżką płynnego miodu.
Przepis z malisilacze.pl
Sprawdź jakie mamy pomysły na śniadania, które dzieci chętnie zabiorą do szkoły!
3. Jaglanka z jogurtem naturalnym
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- Jogurt naturalny
- banan
- miód
Przygotowanie:
Do szklanek dajemy jogurt naturalny, na jogurt kaszę, a na kaszę banany. Całość polewamy płynnym miodem.
Jak ugotować kaszę jaglaną:
1 szklankę kaszy wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Prażymy do uzyskania pięknego ciepłego zapachu i złocistego koloru.
Kaszę przesypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami gorącej wody, dodajemy trochę soli i gotujemy pod przykryciem 10 minut.
Następnie zostawiamy w garnku na kilka kolejnych minut. Podczas gotowania nie mieszamy kaszy.
Do gotowania warto dodać jakiś tłuszcz – łyżeczka prawdziwego masła albo dobry olej roślinny.
Oczywiście nie od samego początku byliśmy fanami owsianek i kaszy jaglanej. Na pewno zachęciły nas owoce – słodkie i soczyste. Dlatego teraz owsianka i jaglanka są częstym gościem na naszym stole.
Miód lub syrop klonowy też robią dobrą robotę. Na początek dla konserwatystów i miłośników cukru można dodać serek waniliowy lub coś innego słodkiego i mokrego sprzyjającego konsumpcji. Później człowiek się już przyzwyczaja.
Przepis z malisilacze.pl
4. Ryż z koktajlem
Robię zawsze wtedy, kiedy albo nie mam pomysłu, albo nie mam produktów na inne śniadanie.
Dlatego w zapasie zazwyczaj mam ryż, a w zamrażarce zawsze zamrożone owoce. Na przykład maliny, jeżyny, truskawki i leśne jagody. Ponadto tutaj sprawdzi się też banan i szpinak.
Składniki:
- ryż
- owoce
- jogurt naturalny ( opcjonalnie )
- miód
Przygotowanie:
Na początku gotujmy ryż ( unikam tego w foliowych woreczkach).
Następnie w blenderze miksujemy owoce z jogurtem naturalnym i miodem.
Rozkładamy ciepły ryż do misek i polewamy cudownym koktajlem owocowym.
Ponadto, to też dobry przepis na kolację. Pysznie i szybko!
5. Jajko sadzone na pomidorach z grzanką z masłem czosnkowym
Składniki:
- jajka
- pomidory
- chleb (na grzankę)
- masło
Przygotowanie:
Przede wszystkim pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.
Następnie na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojonego pomidora i smażymy ok. 3 min bez mieszania.
Następnie na podsmażonego pomidora wbić jajka i doprawić solą oraz pieprzem.
Później układamy kawałki sera i posypujemy suszonym oregano.
Oczywiście smażymy do czasu, aż białka jajek będą ścięte.
Z pewnością dobrze jest podawać ze świeżymi ziołami ( natka, bazylia, kolendra).
Dodatkowo można podawać z grzanką posmarowaną masłem czosnkowym. Pycha!
Przepis z www.kwestiasmaku.com
Zobacz też 10 pomysłów na obiad w 30 minut!
6. Słoneczna owsianka Ewy
Składniki:
- płatki owsiane,
- jabłko, gruszka i melon,
- orzechy włoskie,
- suszona żurawina lub inne owoce suszone.
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy płatki owsiane w wodzie. Następnie odsączamy je.
Ścieramy jabłko i gruszkę, a następnie melona kroimy w kostkę.
Podobnie orzechy kroimy i wrzucamy do całości.
Na koniec posypujemy żurawiną lub innymi owocami.
Proste i szybkie.
7. Omlet Ewy “kto co lubi”
W naszym zestawie śniadania na ciepło nie mogło zabraknąć omletu. W tej wersji raczej klasycznie, ale może też być na słodko. Z pewnością jest to danie, które można stworzyć z „niczego”.
Składniki:
- 2 jajka
- pieczarki
- wędlina
- ser żółty
- papryka i/lub pomidory
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Wbijamy jajka do miski i lekko trzepiemy widelcem lub trzepaczką, żeby złapało trochę powietrza.
Na patelni lekko podsmażamy pieczarki, pokrojoną wędlinę w paski, paprykę ( pomidory) i na samym końcu dodajemy ser żółty pokrojony w kostkę.
Następnie na podsmażone składniki wlewamy roztrzepane jajka i smażymy chwilę.
Następnie zbieramy trochę brzegi, zawijając na górę i później obracamy na drugą stronę.
Chwilkę podsmażamy i gotowe! Pycha 🙂
8. Placuszki z bananem i płatkami owsianymi
Składniki:
- 5 jaj
- 1 dojrzały banan
- 1 szklanka płatków owsianych
- 5 łyżek mąki zwykłej i 3 łyżki mąki kokosowej
- owoce ( mandarynki, kiwi, banany, maliny, jagody, truskawki itd.)
- syrop klonowy
Przygotowanie:
Oczywiście płatki owsiane moczymy ok. 5 min.
Jednocześnie w misce ubijamy jajka i dodajemy pokrojonego w plasterki banana.
Następnie dodajemy płatki owsiane. Chwilę ubijamy.
Zmniejszamy obroty i dodajemy mąki. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki zwykłej.
Potem smażymy nieduże, okrągłe placuszki na małym ogniu.
Podajemy z owocami, syropem klonowym albo np. z masłem orzechowym.
Ponadto takie placuszki z owocami możemy spakować dziecku do szkoły na drugie śniadanie.
9. Racuchy z jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- 2 jabłka
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- masło klarowne/olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Następnie mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Następnie usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oczywiście dodajemy do ciasta i mieszamy.
Wykładamy po łyżce na rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 1,5 min. Następnie obracamy i podobnie smażymy ok. 1,5 min.
Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem. Najlepiej domowej roboty.
Przepis z kwestiasmaku.com
10. Jajecznica z cebulką, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- garść świeżego szpinaku
- ½ cebuli i 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 5 łyżek mleka ( może też być roślinne)
- sól, pieprz i papryka słodka
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulkę i czosnek.
Następnie dodajemy pokrojony w paski szpinak. Smażymy, aż zmięknie, 3-4 min.
W osobnej miseczce łączymy jajka z mlekiem i przyprawami.
Szpinak z cebulą i czosnkiem dodajemy do jajek, mieszamy i wylewamy z powrotem na patelnię.
Następnie smażymy i podajemy z grzanką i pomidorkami koktajlowymi.
Przepis z apetytnazielone.pl
Śniadania na ciepło to idealna opcja zwłaszcza w sezonie jesiennym i zimowym. Przede wszystkim staramy się jeść bez dodatków, oszustw i ulepszaczy. Spróbujcie – cieplej i przyjemniej zaczniecie dzień.
Artykuł został zaktualizowany przez Stasię Serwińską, która w Mamo Pracuj koordynuje projekt „Odważ się mamo i wróć z nami do pracy” oraz wspiera inne działania Fundacji. Jest żoną faceta, który nie zna słów „Nie wiem, nie umiem” i mamą 3 energicznych dzieci. Pasjonatka rozwoju, miłośniczka sportu i górskich wycieczek, a książki są dla niej ważniejsze niż nowe ubrania ? Uwielbia wyzwania i ciekawe historie, pisane ludzkim doświadczeniem.
Zdjęcie: 123 rf