Czego szukasz

10 pomysłów na obiady, które zrobisz w 30 minut

Czy zdarzyło Ci się kiedyś zamówić pizzę, bo zabrakło czasu na gotowanie? A może w natłoku obowiązków zapomniałaś, że w domu nie ma obiadu i na szybko odgrzewałaś gotowca ze sklepu? To nie grzech! Ja też tak czasem robię.

młoda kobieta przygotowuje posiłek w kuchni

Pewnie zdarzyło Ci się chociaż raz zupełnie zapomnieć, że lodówka świeci pustką, a na zakupy już nie wystarczy Ci czasu.

Lecz jeśli dostawca pizzy zauważył ostatnio, że zmieniłaś kolor lakieru do paznokci i czujesz, że czas odkurzyć garnki, to skorzystaj z mojej pomocy i zajrzyj do mojej ratunkowej listy dań 🙂

Obiady zaczarują smakiem Twoich najbliższych i … uwaga! … robi się je błyskawicznie.

1. Ciecierzyca po bretońsku

Potrzebujemy: 

  • ciecierzycę w puszce,
  • cebulę,
  • passatę pomidorową,
  • kiełbasę lub boczek,
  • przyprawy.

Kiełbasę kroimy, cebulę siekamy i w garnku podsmażamy razem z kminkiem, majerankiem, kolendrą i startym czosnkiem.

Dodajemy ciecierzycę z puszki razem z wodą i gotujemy 2 minuty. Na koniec wlewamy passatę i doprawiamy solą, białym pieprzem, słodką i ostrą papryką. Gotujemy przez 10 minut i możemy konsumować.

2. Zapiekana cukinia z pomidorami i fetą

Pomidory kroimy w kostkę, posypujemy bazylią, oregano, solą, pieprzem i polewamy oliwą. Cukinię przecinamy wzdłuż i drążymy środek.

W wydrążone tunele dajemy pomidory i posypujemy pokruszoną fetę. Pieczemy w 180° C przez 15-20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Makaron z kurczakiem w sosie brokułowym

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W drugim garnku krótko gotujemy brokuły podzielone na różyczki. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i smażymy na patelni.

Ugotowane brokuły i usmażone mięso (bez tłuszczu ze smażenia), wrzucamy do garnka i dodajemy mascarpone rozrobiony z wodą i śmietaną. Jeśli nie gustujecie w tym serku to wystarczy sama śmietana. Chwilę gotujemy sos i podajemy z makaronem.

4. Kotlety siekane

Kroimy w kostkę pierś z kurczaka i warzywa: pomidory, paprykę, cebulę, cukinię, pieczarki. Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy i zalewamy ciastem z wody, mąki i jajek.

Ciasto musi mieć dość gęstą konsystencję, by kotlety nie rozpadły się na patelni. Smażymy na oleju. Możemy podawać z ziemniakami i surówką lub jeść jak placki.

5. Szparagi w cieście francuskim

Zielone szparagi po obcięciu twardych dolnych końcówek gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty. Po wyjęciu owijamy aż do samej główki szynką parmeńską, serem żółtym i ciastem francuskim.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 15 minut w 220° C.

6. Placuszki bananowe

Potrzebujemy:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • dwa jajka,
  • szklankę wody,
  • sól,
  • proszek do pieczenia,
  • 3 dojrzałe banany,
  • olej.

Oddzielamy białko od żółtka. Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę. Żółtka dajemy do miski wraz z mąką, odrobiną soli, proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką, gęstą masę dolewając wody.

Banany obieramy, kroimy na plasterki i porządnie ugniatamy. Mieszamy białka, masę i banany. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placuszki.

7. Omlety biszkoptowe

Do przygotowania jednego dużego omleta potrzebne są:

  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 5 łyżek mleka,
  • szczypta soli,
  • masło i olej do smażenia.

Ubijamy pianę z białek. Żółtka, mąkę, mleko i sól miksujemy na gładką masę, łączymy ją z ubitą pianą i delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oleju i smażymy omlet z obu stron. Doskonale smakuje z serkiem waniliowym i owocami. Pyszna będzie też wersja wytrawna z żółtym serem, szynką i warzywami.

8. Placki z cukinii

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Przyprawiamy wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy jajko, mąkę i ewentualnie trochę wody. Pamiętajmy, że cukinia puszcza sok.

Wszystko mieszamy do uzyskania odpowiednio kleistej konsystencji. Smażymy na oleju. Polecam podawać ze śmietaną lub sosem pieczarkowym.

9. Warzywna zupa krem

W mojej kuchni często goszczą kremowe zupy z warzyw. Mogą być przygotowane z zielonego groszku, selera naciowego, brokułów, pora, i innych warzyw.

Schemat przygotowania zawsze jest ten sam, różnią się tylko składniki. Dla przykładu zaprezentuję przepis na krem porowo-brokułowy.

Rozdrobnione brokuły wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Obieramy marchew, pietruszkę i kroimy na małe kawałeczki.

Pora dzielimy na dwie części – zieloną i białą, myjemy obie i kroimy w plasterki. Zielona część ląduje w garnku z brokułami.

Cebulę siekamy i smażymy na małej ilości masła razem z białą częścią pora. Po podsmażeniu dodajemy do garnka i gotujemy wszystko kilkanaście minut do zmięknięcia warzyw, oczywiście doprawiamy do smaku.

Na koniec miksujemy blenderem. Krem można jeść z groszkiem ptysiowym, grzankami albo podawać z tostami. Jeśli chcecie by zupa była bardziej pożywna możecie ugotować ją na bulionie lub z dodatkiem mięsa.

10. Makaron pod trzema serami

Składniki do przygotowania dania to:

  • makaron kolanka lub muszelki,
  • 25 dag sera twarogowego,
  • 25 dag sera mozzarella,
  • 10 dag startego parmezanu,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • pesto (około 190 g),
  • oliwa,
  • bazylia,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Twaróg kruszymy, mozzarellę kroimy na plasterki, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i trzymamy w cieple.

Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy kilka minut na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pomidory z zalewą, solimy, przyprawiamy bazylią, pieprzem i gotujemy.

Po ściągnięciu z ognia dodajemy odrobinę cukru. ¼ sosu odlewamy do sosjerki.

Makaron mieszamy z pesto, serem twarogowym i połową parmezanu, polewamy sosem pomidorowym, przykrywamy plasterkami mozzarelli i posypujemy drugą połową parmezanu.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° C i zapiekamy aż sery się roztopią i zarumienią. Pozostały sos będzie służył do polania zapiekanki.

Zdjęcie: Storyblocks.com

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Szczęśliwa żona i mama czwórki dzieci. Macierzyństwo to jej największa pasja, motywująca do rozwoju i działania. Z przyjemnością oddaje się pisaniu. Kocha muzykę, kino i dobre jedzenie. Lubi śledzić trendy i wprowadzać je w życie. Zawodowo początkująca, ale z apetytem na sukces.
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie