Czego szukasz

10 pomysłów na obiady, które zrobisz w 30 minut

Czy zdarzyło Ci się kiedyś zamówić pizzę, bo zabrakło czasu na gotowanie? A może w natłoku obowiązków zapomniałaś, że w domu nie ma obiadu i na szybko odgrzewałaś gotowca ze sklepu? To nie grzech! Ja też tak czasem robię.

  • Agnieszka Wadecka - 21/02/2018
młoda kobieta przygotowuje posiłek w kuchni

Pewnie zdarzyło Ci się chociaż raz zupełnie zapomnieć, że lodówka świeci pustką, a na zakupy już nie wystarczy Ci czasu.

Lecz jeśli dostawca pizzy zauważył ostatnio, że zmieniłaś kolor lakieru do paznokci i czujesz, że czas odkurzyć garnki, to skorzystaj z mojej pomocy i zajrzyj do mojej ratunkowej listy dań 🙂

Obiady zaczarują smakiem Twoich najbliższych i … uwaga! … robi się je błyskawicznie.

1. Ciecierzyca po bretońsku

Potrzebujemy: 

  • ciecierzycę w puszce,
  • cebulę,
  • passatę pomidorową,
  • kiełbasę lub boczek,
  • przyprawy.

Kiełbasę kroimy, cebulę siekamy i w garnku podsmażamy razem z kminkiem, majerankiem, kolendrą i startym czosnkiem.

Dodajemy ciecierzycę z puszki razem z wodą i gotujemy 2 minuty. Na koniec wlewamy passatę i doprawiamy solą, białym pieprzem, słodką i ostrą papryką. Gotujemy przez 10 minut i możemy konsumować.

2. Zapiekana cukinia z pomidorami i fetą

Pomidory kroimy w kostkę, posypujemy bazylią, oregano, solą, pieprzem i polewamy oliwą. Cukinię przecinamy wzdłuż i drążymy środek.

W wydrążone tunele dajemy pomidory i posypujemy pokruszoną fetę. Pieczemy w 180° C przez 15-20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Makaron z kurczakiem w sosie brokułowym

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W drugim garnku krótko gotujemy brokuły podzielone na różyczki. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i smażymy na patelni.

Ugotowane brokuły i usmażone mięso (bez tłuszczu ze smażenia), wrzucamy do garnka i dodajemy mascarpone rozrobiony z wodą i śmietaną. Jeśli nie gustujecie w tym serku to wystarczy sama śmietana. Chwilę gotujemy sos i podajemy z makaronem.

4. Kotlety siekane

Kroimy w kostkę pierś z kurczaka i warzywa: pomidory, paprykę, cebulę, cukinię, pieczarki. Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy i zalewamy ciastem z wody, mąki i jajek.

Ciasto musi mieć dość gęstą konsystencję, by kotlety nie rozpadły się na patelni. Smażymy na oleju. Możemy podawać z ziemniakami i surówką lub jeść jak placki.

5. Szparagi w cieście francuskim

Zielone szparagi po obcięciu twardych dolnych końcówek gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty. Po wyjęciu owijamy aż do samej główki szynką parmeńską, serem żółtym i ciastem francuskim.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 15 minut w 220° C.

6. Placuszki bananowe

Potrzebujemy:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • dwa jajka,
  • szklankę wody,
  • sól,
  • proszek do pieczenia,
  • 3 dojrzałe banany,
  • olej.

Oddzielamy białko od żółtka. Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę. Żółtka dajemy do miski wraz z mąką, odrobiną soli, proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką, gęstą masę dolewając wody.

Banany obieramy, kroimy na plasterki i porządnie ugniatamy. Mieszamy białka, masę i banany. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placuszki.

7. Omlety biszkoptowe

Do przygotowania jednego dużego omleta potrzebne są:

  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 5 łyżek mleka,
  • szczypta soli,
  • masło i olej do smażenia.

Ubijamy pianę z białek. Żółtka, mąkę, mleko i sól miksujemy na gładką masę, łączymy ją z ubitą pianą i delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oleju i smażymy omlet z obu stron. Doskonale smakuje z serkiem waniliowym i owocami. Pyszna będzie też wersja wytrawna z żółtym serem, szynką i warzywami.

8. Placki z cukinii

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Przyprawiamy wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy jajko, mąkę i ewentualnie trochę wody. Pamiętajmy, że cukinia puszcza sok.

Wszystko mieszamy do uzyskania odpowiednio kleistej konsystencji. Smażymy na oleju. Polecam podawać ze śmietaną lub sosem pieczarkowym.

9. Warzywna zupa krem

W mojej kuchni często goszczą kremowe zupy z warzyw. Mogą być przygotowane z zielonego groszku, selera naciowego, brokułów, pora, i innych warzyw.

Schemat przygotowania zawsze jest ten sam, różnią się tylko składniki. Dla przykładu zaprezentuję przepis na krem porowo-brokułowy.

Rozdrobnione brokuły wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Obieramy marchew, pietruszkę i kroimy na małe kawałeczki.

Pora dzielimy na dwie części – zieloną i białą, myjemy obie i kroimy w plasterki. Zielona część ląduje w garnku z brokułami.

Cebulę siekamy i smażymy na małej ilości masła razem z białą częścią pora. Po podsmażeniu dodajemy do garnka i gotujemy wszystko kilkanaście minut do zmięknięcia warzyw, oczywiście doprawiamy do smaku.

Na koniec miksujemy blenderem. Krem można jeść z groszkiem ptysiowym, grzankami albo podawać z tostami. Jeśli chcecie by zupa była bardziej pożywna możecie ugotować ją na bulionie lub z dodatkiem mięsa.

10. Makaron pod trzema serami

Składniki do przygotowania dania to:

  • makaron kolanka lub muszelki,
  • 25 dag sera twarogowego,
  • 25 dag sera mozzarella,
  • 10 dag startego parmezanu,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • pesto (około 190 g),
  • oliwa,
  • bazylia,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Twaróg kruszymy, mozzarellę kroimy na plasterki, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i trzymamy w cieple.

Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy kilka minut na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pomidory z zalewą, solimy, przyprawiamy bazylią, pieprzem i gotujemy.

Po ściągnięciu z ognia dodajemy odrobinę cukru. ¼ sosu odlewamy do sosjerki.

Makaron mieszamy z pesto, serem twarogowym i połową parmezanu, polewamy sosem pomidorowym, przykrywamy plasterkami mozzarelli i posypujemy drugą połową parmezanu.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° C i zapiekamy aż sery się roztopią i zarumienią. Pozostały sos będzie służył do polania zapiekanki.

Zdjęcie: Storyblocks.com

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Agnieszka Wadecka
Szczęśliwa żona i mama czwórki dzieci. Macierzyństwo to jej największa pasja, motywująca do rozwoju i działania. Z przyjemnością oddaje się pisaniu. Kocha muzykę, kino i dobre jedzenie. Lubi śledzić trendy i wprowadzać je w życie. Zawodowo początkująca, ale z apetytem na sukces.
Podyskutuj

5 zdrowych przekąsek na urodziny dziecka

Zbliżają się urodziny dziecka? Zastanawiasz się czym zaskoczyć milusińskich, żeby było dla nich nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Poznaj 5 sprawdzonych przepisów na smaczne i zdrowe przekąski na każde urodziny!
  • Stasia Serwińska - 18/09/2020
owocowe szaszłyki

Często zastanawiamy się, co przygotować na urodziny dziecka, żeby było smacznie, ale i zdrowo. U mnie najczęściej sprawdzają się właśnie przekąski, które robimy od czasu do czasu w domu, i w których przygotowanie mogę zaangażować dzieci. Poznaj pomysły na 5 zdrowych przekąsek na urodziny dziecka!

1. Muffinki bananowe

Wpisałam muffinki bananowe, bo banany są dostępne cały rok, ale muffinki można zrobić niemal ze wszystkim. 🙂 Ja korzystam z przepisów Kwestii Smaków.

Przygotuj:

  • 2 banany,
  • ½ szklanki oleju roślinnego,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 szklanki mąki,
  • ½ szklanki cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • orzechy włoskie/wiórki kokosowe.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół). Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Banany obrać i zmielić (można dodatkowo skropić sokiem z kawałka cytryny). Dodać olej roślinny, mleko, jajko oraz masło orzechowe i wszystko wymieszać na bardzo powolnych obrotach.

Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę. Następnie posiekane orzechy (zachowując ok. 1/4 ilości do posypania na wierzch). Teraz wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Wymieszane sypkie składniki wsypać do miski z mokrymi składnikami i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką – tylko do pierwszego połączenia się składników (zaprzestać mieszania jak tylko zniknie sypka mąka).
Ciastem napełnić papilotki, posypać odłożonymi orzechami i piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Przeczytaj też: 10 pomysłów na śniadania do szkoły, które zachwycą dzieci

2. Ciasteczka z syropem klonowym

Uwielbiam ten przepis i niemal zawsze angażuję dzieci do pomocy. 🙂 Przepis znalazłam na blogu koleżanki Mania Wypiekania.

Przygotuj:

  • pół szklanki syropu klonowego,
  • żółtko,
  • kostka miękkiego masła,
  • 3 szklanki mąki,
  • duża szczypta soli,
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 szklanki cukru brązowego.

Wykonanie:

Korzystam z robota i wrzucam składniki po kolei. Najpierw ucieram masę z masła i cukru (tak, by stała się gładka). Do masy maślanej dodaję żółtko, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy i chwilę miksuję. Wsypuję mąkę i szczyptę soli, wyrabiam. Ciasto dzielę na dwie kule i owijam folią spożywczą. Wstawiam do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkowuję na grubość ok. 6 mm na stolnicy wysypanej lekko mąką. Wykrawam ciasteczka w wybranych kształtach. Blaszki wykładam papierem do pieczenia. Układam na nich ciasteczka w odstępach ok. 3 cm.
Piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 14-18 minut.

3. Owocowe szaszłyki

Szybka i prosta sprawa. Kroimy owoce na większe kawałki nabijamy na patyczki i przekąska gotowa. Nie dość, że wyglądają pięknie i kolorowo to jeszcze smakują i są zdrowe.

Przeczytaj też: Jak sprawić, aby dziecko zdrowo jadło? – rozmowa z Katarzyną Błażejewską-Stuhr

4. Koktajle owocowo – warzywne

To moje ulubione przekąski. Nie dość, że szybkie w przygotowaniu to jeszcze mega zdrowe i kolorowe. Do blendera wrzucasz owoce lub owoce i warzywa. Dodajesz wody, jogurtu naturalnego lub jakiegoś mleka roślinnego.

Zerknij koniecznie do tego wpisu i zainspiruj się: 4 bajkowe koktajle na lato dla dzieci.

5. Mini drożdżóweczki z owocami

To nasz hit tego roku! Przez całą wiosnę i lato niemal codziennie były u nas te drożdżówki. Ale jesienią też możemy jeszcze skorzystać z późniejszych owoców. U nas najlepsze były z truskawkami, ale robiliśmy też jagodami, malinami, jeżynami.

Przygotuj:

  • 250 ml mleka,
  • 100 gram cukru,
  • drożdże ( suche lub 30g świeżych),
  • 2 jajka ( żółtka dodać do ciasta, a białka zostawić do posmarowania, wyrośniętych drożdżówek),
  • 520 g mąki,
  • 80 g miękkiego masła,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

Z mleka cukru i drożdży zrób zaczyn. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto (ja korzystam z robota). Zostaw ciasto do wyrośnięcia (ok. 1h).

Po wyrośnięciu podziel ciasto na 32 części (w standardowej wersji jest podział na 16 części). Zrób miejsce na środku ciasta i połóż tam owoce. Można też zrobić posypkę, ale niekoniecznie. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 12-15 min.

Smacznego! 🙂

Zdjęcie: Pixabay.com

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Stasia Serwińska
W Mamo Pracuj koordynuje projekt "Odważ się mamo i wróć z nami do pracy" oraz wspiera inne działania Fundacji. Jest żoną faceta, który nie zna słów "Nie wiem, nie umiem" i mamą 3 energicznych dzieci. Pasjonatka rozwoju, miłośniczka sportu i górskich wycieczek, a książki są dla niej ważniejsze niż nowe ubrania :) Uwielbia wyzwania i ciekawe historie, pisane ludzkim doświadczeniem.

Dylemat gracza – laptop gamingowy czy PlayStation 5?

Wielkimi krokami zbliża się premiera konsol dziewiątej generacji, które mają zapewnić zupełnie nowy wymiar wirtualnej rozrywki. PlayStation 5 korzystać będzie z superszybkiego dysku twardego SSD i zdecydowanie mocniejszych podzespołów, niż PS4. Czy to jednak wystarczy, by przekonać gracza komputerowego?
  • Alicja Zielińska - 11/09/2020
konsola do gier

Trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź na tak postawione pytanie. Wiele zależy bowiem od indywidualnych preferencji każdego z nas. Warto jednak zastanowić się, czy czekanie na nową konsolę od Sony to dobry pomysł, czy może lepiej zainwestować w odpowiedni laptop gamingowy, który pozwoli cieszyć się z najnowszych produkcji z segmentu AAA. W tym celu należy przeanalizować zarówno stronę sprzętową, jak i finansową obu przedsięwzięć.

Jaką wydajność ma PS5?

W dyskusji na temat konsol dziewiątej generacji bardzo często przewijają się suche dane dotyczące możliwości poszczególnych podzespołów. Wymieniane są teraflopy, gigabajty i jednostki obliczeniowe, a następnie uzyskane dane porównuje się z innymi sprzętami tego typu. Czy ma to sens? I tak i nie.

Z jednej strony bardzo ważne jest, aby PlayStation 5 zagwarantowało znaczny skok jakościowy w porównaniu z PS4, z drugiej jednak i tak o wszystkim zadecydują gry, które pojawią się na tę platformę.
W przypadku naszej dyskusji dane techniczne konsoli pozwolą nam znaleźć jej odpowiednika na rynku laptopów gamingowych. Dzięki temu dowiemy się również, ile musimy wydać, by uzyskać podobną wydajność.

1. PlayStation 5 – specyfikacja

  • Procesor – AMD Zen 2
  • Rdzenie i taktowanie – 8 rdzeni, 3,5 MHz
  • Układ graficzny – AMD RDNA 2, 10,28 teraflopów, 36 CUs, 2,23 GHz (taktowanie dynamiczne)
  • Proces technologiczny – 7 nm
  • Pamięć RAM – 16 GB GDDR6
  • Przepustowość pamięci – 448 GB/s
  • Dysk twardy – SSD, 825 GB
  • Napęd optyczny – Blu-Ray Drive, 4K UHD (dostępna będzie wersja bez napędu)

Już na pierwszy rzut oka widać, że PS5 zapewni znacznie więcej niż poprzednia konsola. Producent zwraca szczególną uwagę na super szybki dysk twardy, który ma znacząco skrócić czasy ładowania. Jaki laptop gamingowy będzie w stanie dorównać PS5?

Choć nadal nie dysponujemy szczegółowymi informacjami dotyczącymi osiągów wymienionych osiągów, powyższe dane wystarczą, by stwierdzić, że potrzebujemy sprzętu z wysokiej półki. Tyczy się to zwłaszcza karty graficznej. Wydajność na poziomie 10 teraflopów osiągają jednostki pokroju Nvidia GeForce RTX 2080. Spokojnie jednak możemy postawić na coś tańszego. Laptopy z jednostką RTX 2060 powinny okazać się wystarczające.

W przypadku procesora sprawa jest znacznie łatwiejsza. Układ AMD Ryzen 5 3600 oferuje podobną wydajność, a wcale nie należy od do najdroższych. Do tego dojdzie 16 GB pamięci RAM oraz dysk twardy SSD M.2 PCIe.
Warto w tym miejscu podkreślić, że złożenie komputera o dokładnie tej samej wydajności co PS5 nie jest możliwe.

Wynika to z faktu, iż konsola Sony korzysta z podzespołów opracowanych specjalnie dla niej. Nie mają one swoich dokładnych odpowiedników na rynku laptopów. To samo tyczy się gier – ich edycje konsolowe są optymalizowane w taki sposób, aby zapewniły płynne działanie na PS5.

Laptop o wydajności PS5 – ile muszę zapłacić?

Najczęściej podnoszonym argumentem świadczącym o wyższości konsol nad komputerami jest cena. Wiele wskazuje na to, że cena PlayStation 5 zmieści się w przedziale od 2200 do 3000 złotych. Czy za taką kwotę będziemy w stanie kupić laptopa gamingowego, który pozwoli nam ograć najnowsze gry?

Nie. Taka kwota wystarczy wyłącznie na średniej jakości, uniwersalną kartę graficzną, procesor niskonapięciowy oraz dysk SSD o pojemności do 256 GB.
Laptopy z kartą graficzną RTX 2060, procesorem Ryzen 5 3600 i 16 GB pamięci RAM kosztują około 5000 złotych. Zupełnie osobną kwestią jest obsługa gier w konkretnych rozdzielczościach.

Jak już wspomnieliśmy, edycje konsolowe są specjalnie optymalizowane pod jeden sprzęt, toteż PS5 nie powinno mieć problemów z obsługą gier w 4K (przynajmniej w teorii). Wymieniona wyżej konfiguracja zagwarantuje płynną rozgrywkę w Full HD. Czy poradzi sobie z 4K?

Nie w każdej grze. W większości przypadków konieczne będzie obniżenie szczegółowości oprawy graficznej do poziomu średniego bądź niskiego, by osiągnąć więcej niż 50 klatek na sekundę. Oczywiście otwartym pozostaje pytanie, czy rozdzielczość 4K na małym ekranie laptopa rzeczywiście jest tak potrzebna.

Wszystko więc wskazuje na to, że konsola PS5 okaże się znacznie tańsza niż laptop o podobnej wydajności. Osobną kwestią są akcesoria (np. dedykowana kierownica będzie zapewne dużo droższa od jej komputerowych odpowiedników) oraz gry.

Gry ekskluzywne na PS5 i PC

Nie ma wątpliwości, że to właśnie nowe produkcje przesądzą o tym, która platforma okaże się lepsza – komputery osobiste, PlayStation 5 czy Xbox Series X. Atutem Sony są bez wątpienia tytuły ekskluzywne, czyli gry, które pojawią się wyłącznie na konsoli tego producenta. Obecnie zapowiedziane zostały między innymi takie produkcje:

  • Gran Turismo 7
  • Spider-Man: Miles Morales
  • Ratchet & Clank: Rift Apart
  • Horizon: Forbidden West
  • Returnal

Tych gier (i zapewne wiele innych) na komputerach nie zobaczymy. A przynajmniej w najbliższych kilku latach (możliwe są bowiem porty w przyszłości). Oczywiście nie oznacza to, że pecetowcy nie mogą pochwalić się swoimi grami ekskluzywnymi. Bardzo często są to wszelkiego rodzaju strategie (np. Crusader Kings III), wiele tytułów sieciowych (np. League of Legends) czy też klasyki (StarCraft II, Company of Heroes).

Do tego należy dodać gry, które pojawią się a komputerach i konsoli Microsoftu. Do najmocniejszych tytułów należy chociażby seria Forza Horizon czy Microsoft Flight Simulator. Kolejną zaletą „blaszaków” są ceny gier, które są niższe. Zwłaszcza po kilku miesiącach od światowych premier.

Co więc wybrać – laptop gamingowy czy konsolę PS5? Jeśli zależy Wam na niższej cenie sprzętu i wygodnym graniu przed telewizorem, wybierzcie konsolę. Jeśli jednak nie chcecie żegnać się z wieloma grami typowo pecetowymi, a na dodatek ważniejsze są dla Was niższe ceny nowych produkcji, celujcie w laptopy.

Materiał powstał we współpracy z partnerem portalu

Zdjęcie: partnera portalu

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Alicja Zielińska
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie

Może Cię zainteresować także:

Uwaga. Strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje uzyskane za ich pomocą wykorzystywane są w celach statystycznych. Pozostając tu godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce. ×

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail