ZAINSPIRUJ SIĘ
1. Pancakes
Mogą kojarzyć się ze smakiem dzieciństwa, albo z posiłkami dla dzieci, jednak mogą jeść je również dorośli. Szybkie przygotowanie i minimalna liczba składników wpływają na to, że jest to danie nie tylko na śniadanie, ale również kolację czy deser. Wystarczy mąka, jajko i banan, niektórzy dodają także mleko. 🙂
2. Kotlety sojowe
Hmm ktoś pomyśli, jakie to musi być niesmaczne, bardzo się myli. Kotlet sojowy można zrobić w postaci schabowego i wiecie co smakuje jeszcze lepiej. Jest lekki, a z sosem czosnkowym czy mizerią smakuje jeszcze lepiej.
Przeczytaj także: Pomysły na lekkie obiady na upał
3. Zupa porowa
Ciekawe kto z Was lubi por? A jak zachęcić dzieci do ich spożywania? Nic prostszego. Wystarczy ugotować zupę porową. Jest pyszna, syta i bardzo szybka w wykonaniu. Dużo pora, ziemniaki, mięsko, śmietana i gotowe. 🙂
4. Zupa z krokodyla
Ta zabawna nazwa chyba zaciekawi każdego, a dzieci przed wszystkim. To zupa z wielu warzyw, a tym samym z wieloma witaminami, których nam wszystkim brakuje. Zupę z krokodyla zje każde dziecko, a krokodyl to kapusta, marchew, por, pietruszka.
5. Makaron z owocami
To bardzo popularne danie, jednak dzięki niemu dostarczamy naszym organizmom wielu witamin i mamy okazję do zjedzenia owoców, bo jak się okazuje jemy ich za mało. Możemy użyć makaronu bezglutenowego. 🙂
Przeczytaj także: 15 pomysłów na obiady, które zrobisz w 15 minut
6. Kuskus z musem
Ciekawe połączenie, pyszne danie i bardzo syte. Może być serwowane na obiad czy podwieczorek. Kiedyś kuskus kojarzył mi się z dodatkiem do mięs, a teraz jest to mój ulubieniec wśród deserów, dań na słodko.
7. Sałatka z serkiem, ogórkiem i pomidorem
Danie, które możemy wziąć ze sobą do pojemnika i zjeść np. w parku. Te trzy składniki i odrobina soli oraz pieprzu to idealne połączenie na lekki i zdrowy obiad. Możemy jeść z grahamką.
8. Parowańce
Kto ich nie lubi. 😉 Te pyszne bułeczki, przepis naszych babć, kiedyś z białym serem albo puste, a dziś z nutellą ub śliwką. Świetny posiłek na szybko lub w trasę, idealnie się sprawdzi w aucie, na pikniku nad rzeką. Pojawia się wiele propozycji gotowych parowańców, jednak to nie to samo, jak zrobione w zaciszu domowym. Dlaczego parowańce? Bo zrobione na parze. 🙂
9. Mix warzyw z kaszą
W upalne dni niekoniecznie mamy ochotę na mięso, dlatego proponuję warzywa z kaszą. Papryka (czerwona, zielona, żółta), czosnek, cebulka, marchewka, zielony groszek oraz pomidory z puszki. Ugotowaną kaszę dodajemy na koniec. Bardzo szybkie i syte danie.
Przeczytaj także: 10 pomysłów na obiady, które zrobisz w 30 minut
10. Placki z cukinii
Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Są przysmakiem chyba każdego z nas, a placki z cukinii są jeszcze lepsze. Zamiast ziemniaka dodajemy cukinię, chociaż dla smaku mały ziemniak nie zaszkodzi. Idealne na słodko i słono, na ciepło i zimno.
11. Spaghetti aglio e olio
To szybkie i pyszne danie przeniesie nas do Włoch! Na dużej patelni podsmażamy drobno posiekany czosnek. Ugotowany makaron al dente przekładamy na patelnie, posypujemy zsiekaną natką pietruszki. Na zakończenie doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na półmisek i od razu jemy. 🙂
12. Makaron z bułką tartą
Na początek drobno kroimy czosnek i delikatnie go podduszamy, możemy dodać także papryczkę chili i pietruszkę. Bułkę tartą przyrumieniamy na maśle lub oleju. Makaron gotujemy al dente, mieszamy razem z czosnkiem i posypujemy zarumienioną bułka tartą.
Przeczytaj także: 5 sprawdzonych przepisów na kawę mrożoną
13. Zielone kokardki
Gotujemy makaron „kokardki” w osolonej wodzie. Mieszamy go z wcześniej przygotowanym lub kupionym pesto bazyliowym. Dodajemy wędzonego łososia. W rezultacie przygotowanie dania trwa tyle, co gotowanie makaronu. 😉
14. Suszone pomidory i ser feta
Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie. Podczas gdy on się gotuje kroimy w drobną kostkę ser feta, a pomidory – w paski. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu wszystko ze sobą mieszamy. Możemy odrobinę skropić danie olejem z suszonych pomidorów.
Przeczytaj także: 4 pomysły na szybkie i zdrowe jedzenie do pracy
15. Ryż z truskawkami
Prawdopodobnie jest to danie, które kocha każde dziecko. Ugotowany ryż polewamy sosem truskawkowym. Może być ze świeżych truskawek, ale świetnie sprawdzi się też zmiksowane latem truskawki i zamrożone na tę okazję. Opcjonalnie można dodać bitą śmietanę.
Zdjęcie: Canva