Czego szukasz

5 sprawdzonych przepisów na kawę mrożoną

Kawę traktuję jak część codziennego rytuału. To ta chwila dnia, kiedy na moment jestem tylko ja i ona. Jednak latem mniej mam ochotę na ciepłe napoje, zwłaszcza kiedy żar tropików zalewa Polskę i upał jest nieznośny. Wtedy chętnie sięgam po wersje mrożoną, która, nie dość, że daje ochłodę i wytchnienie, to jeszcze pobudza do działania. Sprawdź, jakie przepisy się u mnie sprawdzają i wykorzystaj je we własnej kuchni!

Przyjaciółki piją kawę mrożoną

1. Na początek – klasyka

  • kawa rozpuszczalna
  • mleko
  • kostki lodu

W zależności od preferencji 2-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej mieszamy z odrobiną zimnej wody i spieniamy do uzyskania gęstej piany. Następnie dolewamy zimne mleko, ilość według uznania i wrzucamy 5 kostek lodu. Voilà! Kawę można dodatkowo posypać odrobiną cynamonu, a szklanki schłodzić w zamrażarce. 😉

2. Dla miłośników czekolady

  • kawa rozpuszczalna
  • mleko
  • kruszony lód, kostki lodu
  • lody czekoladowe
  • sos czekoladowy
  • bita śmietana

Ten przepis zdecydowanie bardziej angażujący, natomiast smak, zwłaszcza dla osób, które lubią czekoladę i lody czekoladowe – najlepszy! Do przygotowania potrzebny będzie blender z funkcją kruszenia lodu lub po prostu kruszony lód.

Na spód szklanki nakładamy gałkę lodów czekoladowych, jeśli posiadamy sos czekoladowy możemy dodatkowo udekorować ścianki. Do blendera wrzucamy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, ¾ szklanki mleka i 6 kostek lodu. Miksujemy do momentu aż się spieni. Następnie przelewamy do szklanki. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną i startą czekoladą. Smacznego!

Przeczytaj także: 10 pomysłów na obiady sezonowe – przepisy na pyszne i łatwe dania

3. Kawa mrożona z syropem Irish Cream

  • kawa
  • mleko
  • kostki lodu
  • syrop Irish Cream

Do przygotowania tej kawy potrzebujemy shakera. Dwie łyżeczki kawy zalewamy ¾ szklanki mleka, dodajemy 4 kostki lodu i dwie łyżeczki syropu Irish Cream. Składniki mieszamy, aż zrobi nam się lekka pianka. Wlewamy kawę do szklanki, opcjonalnie możemy udekorować piankę sosem czekoladowym.

4. Kawa na gorszy humor

  • kawa
  • mleko
  • kostki lodu
  • syrop karmelowy/kokosowy/czekoladowy
  • lody śmietankowe
  • bita śmietana
  • kakao / czekolada

Ta wersja kawy mrożonej może być idealnym pocieszeniem na wszelkie smuteczki i gorsze dni. Jeśli posiadasz ekspres będzie łatwiej, ale bez niego również uda się przygotować ten napój. Potrzebujemy przede wszystkim mocnego, aromatycznego naparu z czarnej kawy. Może to być podwójne espresso lub kawa mielona zalana 100 ml wrzącej wody, zaparzona przez około 3 minuty i odsączona z fusów. Następnie do kawy dodajemy 3-2 kostki lodu.

W czasie kiedy kawa się schładza, przy użyciu spieniarki lub widelca/rózgi kuchennej, spieniamy około ½ szklanki mleka. Do wysokiej szklanki wsypujemy pokruszony lód, dodajemy ulubiony syrop (karmelowy, kokosowy, czekoladowy), mieszamy i dodajemy dwie gałki lodów śmietankowych. Następnie delikatnie wlewamy schłodzoną kawę. Dekorujemy ją bitą śmietaną i posypujemy startą czekoladą lub kakao.

Choć jest to bomba kaloryczna, są takie momenty kiedy liczenie kalorii zdecydowanie schodzi na dalszy plan! 🙂

Przeczytaj także: 3 proste przepisy na zupy – dodaj coś od siebie!

5. Kawa na zimno z przymrużeniem oka

Wstajesz i przygotowujesz swoją ulubioną kawę. Potem wpadasz w wir obowiązków. Śniadanie, zmywanie, pranie… Najpierw wstawić, później rozwiesić. I dalej, co tu jeszcze… Sprzątanie, karmienie, bawienie, przewijanie, donoszenie, podnoszenie, zbieranie. O, już czas obiad?! Gotowanie, nakładanie, karmienie, zmywanie, bawienie, prasowanie. Yyyyy kolacja?

I znowu, i tak bez końca. Aaaaa… Dobrze wiesz ile tego może być. To wszystko ma jednak przynajmniej jeden plus – popołudniu Twoja kawa jest już zimna, a więc bez większego wysiłku włożonego w przygotowanie, możesz mieć… kawę na zimno! 😉

Smacznego!

Zdjęcie: Canva

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Mama bliźniaków, studentka pedagogiki, żona. W wolnych chwilach poświęca się wszystkiemu co kreatywne, celebruje picie kawy, zachwyca się pięknem otaczającego świata.
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie