ZAINSPIRUJ SIĘ
1. Na początek – klasyka
- kawa rozpuszczalna
- mleko
- kostki lodu
W zależności od preferencji 2-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej mieszamy z odrobiną zimnej wody i spieniamy do uzyskania gęstej piany. Następnie dolewamy zimne mleko, ilość według uznania i wrzucamy 5 kostek lodu. Voilà! Kawę można dodatkowo posypać odrobiną cynamonu, a szklanki schłodzić w zamrażarce. 😉
2. Dla miłośników czekolady
- kawa rozpuszczalna
- mleko
- kruszony lód, kostki lodu
- lody czekoladowe
- sos czekoladowy
- bita śmietana
Ten przepis zdecydowanie bardziej angażujący, natomiast smak, zwłaszcza dla osób, które lubią czekoladę i lody czekoladowe – najlepszy! Do przygotowania potrzebny będzie blender z funkcją kruszenia lodu lub po prostu kruszony lód.
Na spód szklanki nakładamy gałkę lodów czekoladowych, jeśli posiadamy sos czekoladowy możemy dodatkowo udekorować ścianki. Do blendera wrzucamy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, ¾ szklanki mleka i 6 kostek lodu. Miksujemy do momentu aż się spieni. Następnie przelewamy do szklanki. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną i startą czekoladą. Smacznego!
Przeczytaj także: 10 pomysłów na obiady sezonowe – przepisy na pyszne i łatwe dania
3. Kawa mrożona z syropem Irish Cream
- kawa
- mleko
- kostki lodu
- syrop Irish Cream
Do przygotowania tej kawy potrzebujemy shakera. Dwie łyżeczki kawy zalewamy ¾ szklanki mleka, dodajemy 4 kostki lodu i dwie łyżeczki syropu Irish Cream. Składniki mieszamy, aż zrobi nam się lekka pianka. Wlewamy kawę do szklanki, opcjonalnie możemy udekorować piankę sosem czekoladowym.
4. Kawa na gorszy humor
- kawa
- mleko
- kostki lodu
- syrop karmelowy/kokosowy/czekoladowy
- lody śmietankowe
- bita śmietana
- kakao / czekolada
Ta wersja kawy mrożonej może być idealnym pocieszeniem na wszelkie smuteczki i gorsze dni. Jeśli posiadasz ekspres będzie łatwiej, ale bez niego również uda się przygotować ten napój. Potrzebujemy przede wszystkim mocnego, aromatycznego naparu z czarnej kawy. Może to być podwójne espresso lub kawa mielona zalana 100 ml wrzącej wody, zaparzona przez około 3 minuty i odsączona z fusów. Następnie do kawy dodajemy 3-2 kostki lodu.
W czasie kiedy kawa się schładza, przy użyciu spieniarki lub widelca/rózgi kuchennej, spieniamy około ½ szklanki mleka. Do wysokiej szklanki wsypujemy pokruszony lód, dodajemy ulubiony syrop (karmelowy, kokosowy, czekoladowy), mieszamy i dodajemy dwie gałki lodów śmietankowych. Następnie delikatnie wlewamy schłodzoną kawę. Dekorujemy ją bitą śmietaną i posypujemy startą czekoladą lub kakao.
Choć jest to bomba kaloryczna, są takie momenty kiedy liczenie kalorii zdecydowanie schodzi na dalszy plan! 🙂
Przeczytaj także: 3 proste przepisy na zupy – dodaj coś od siebie!
5. Kawa na zimno z przymrużeniem oka
Wstajesz i przygotowujesz swoją ulubioną kawę. Potem wpadasz w wir obowiązków. Śniadanie, zmywanie, pranie… Najpierw wstawić, później rozwiesić. I dalej, co tu jeszcze… Sprzątanie, karmienie, bawienie, przewijanie, donoszenie, podnoszenie, zbieranie. O, już czas obiad?! Gotowanie, nakładanie, karmienie, zmywanie, bawienie, prasowanie. Yyyyy kolacja?
I znowu, i tak bez końca. Aaaaa… Dobrze wiesz ile tego może być. To wszystko ma jednak przynajmniej jeden plus – popołudniu Twoja kawa jest już zimna, a więc bez większego wysiłku włożonego w przygotowanie, możesz mieć… kawę na zimno! 😉
Smacznego!
Zdjęcie: Canva