Czego szukasz

Wigilijne kluseczki z makiem do zrobienia przez dzieci

Lista potraw do przygotowania i spraw do załatwienia przed świętami, jest tak długa, że czasem chciałabym przesunąć święta choćby o kilka dni. Znasz pewnie to uczucie. I tak co roku… Co roku też próbuję coś zmienić; robić mniej, robić wcześniej, zaplanować, ustalić, podzielić obowiązki i zaangażować wszystkich domowników. I jest coraz lepiej, serio! A ostatnio to już nawet przekazałam robienie jednej z wigilijnych potraw dzieciom! I wyszło rewelacyjnie! W tym roku też tak zrobię. A co!

  • Agnieszka Kaczanowska - 21/12/2016
Kluseczki z makiem gotowe do zjedzenia

Barszcz z uszkami, karp, gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, pierogi z kapustą, kutia…

Tyle potraw wigilijnych, że aż ślinka cieknie ale moje dzieci poza barszczem z uszkami, w którym obowiązkowo ukryty jest migdał na szczęście, niewiele więcej zjedzą… choć generalnie jedzą dużo i raczej wszystko. Wigilijne potrawy nie podchodzą… No trudno. Jest jednak jedno danie, które sprawia im dużo radości zarówno w fazie przygotowywania jak i pochłaniania 😉

Kluseczki z makiem made by dzieci

Na blogach kulinarnych znajdziecie wiele przepisów na kluski z makiem. Pewnie same też robicie, ale bardzo jestem ciekawa czy właśnie takie 😉 Bo co to za frajda kiedy do masy makowej gotujemy makaron? U mnie w domu zawsze dzieci robiły kluseczki z makiem 😉 I nie jest to żaden magiczny przepis ale podstawowy na… kopytka.

kluski_z_makiem_dzieci_640

Co potrzebne?

Dzieci w liczbie dowolnej – zależnie od tego jaki poziom bałaganu w kuchni jesteś w stanie zaakceptować 😉 Ale zanim oddasz dzieciom kuchnię we władanie potrzeba nieco przygotowań. Kluski zrobią dzieci, ale masę makową pewnie Ty 😉

Masa makowa

I tutaj można pójść na całość i zrobić własną (przepis z zeszytu mojej mamy):

  • 200 g maku
  • 500 ml mleka
  • łyżka masła
  • ok. 7 łyżek miodu (albo więcej, zależy jak komu smakuje)
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 krople zapachu migdałowego ale jak nie będzie też może być
  • różne bakalie: np. migdały w płatkach albo słupkach, orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa (najlepiej domowa smażona, ale nie przesadzajmy ;-)) – po ok. 50 g

Mak przesypać do garnka, dodać mleko i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 30 minut na małym ogniu. Ugotowany mak odcedzić na sitku (dość gęstym) i zmielić w maszynce (ja nie mam ;-(). W rondelku roztopić masło z miodem dodać zmieloną masę makową. Dusić na małym ogniu i mieszać cały czas, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać pozostałe składniki, wymieszać i pozostawić do ostudzenia.

Ale możesz też kupić gotową masę i w tym czasie, bez wyrzutów sumienia (spokojnie, będzie co sprzątać), poczytać jakąś ciekawą książkę 😉

Kluseczki, które zaraz dasz do zrobienia dzieciom to po prostu kopytka…

  • 500 g ziemniaków (400 g po ugotowaniu i ubiciu na puree)
  • ok. 100 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Zacznij od ugotowania ziemniaków. Ja często robię do obiadu trochę więcej a potem daje dzieciom do kluseczek. Ugotowane ziemniaki ubij na gładkie puree, ostudź. Jeśli ziemniaki gotowałaś dzień wcześniej, ubij je jeszcze raz, aby nie było grudek.

Do ubitych i ostudzonych ziemniaków wbij jajko i wsyp mąkę. Całość mogą już zagniatać dzieci, ale warto ciut pomóc, aby masa była gładka. Można użyć malaksera (świderek do cista). Zależnie od wilgotności ziemniaków można podsypać mąką, ale pamiętając, że im mniej mąki tym kluseczki wychodzą delikatniejsze.

I teraz oddajesz ciasto dzieciom, które mogą robić wałeczki i odcinać „kopytka”, lepić kuleczki, albo samochody jak moje ekipa ostatnio…

Świeżo wykrojone kluseczki odkładają na talerz podsypany mąką, a Ty w tym czasie nie wchodzisz do kuchni. Jak skończą, wracasz.

I gotujecie kluseczki…

Zupełnie standardowo: dużo wody w dużym garnku, lekko posolić, i kolejne porcje kluseczek wrzucasz na gotującą się wodę. Czekasz ok. 4 min po tym jak wypłyną na powierzchnię i wyjmujesz (odcedzasz) do miski.

Łączysz (sama lub dzieci) z przygotowaną wcześniej masą makową i odstawiacie do lodówki. Można je przygotować dzień wcześniej aby się „przegryzły” ale świeże też są pyszne 😉

Smacznego!

I dużo radości na całe święta!

Zdjęcia: główne 123.rf, rączek w kluskach 😉 – autorka

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Agnieszka Kaczanowska
Współzałożycielka mamopracuj.pl, od dziesięciu lat rozwija swoje umiejętności łączenia życia rodzinnego i zawodowego i nawet jej to wychodzi! Lubi wyzwania i cieszy ją kiedy pracodawcy znajdują świetnych pracowników. Mama wesołej trójki, żona i miłośniczka kotów. 
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie
Może Cię zainteresować także:
Uwaga. Strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje uzyskane za ich pomocą wykorzystywane są w celach statystycznych. Pozostając tu godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce. ×

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail