Czego szukasz

Pyszna pasta z bundzem i papryką – przepis szefa kuchni

Szukasz ciekawego przepisu na pyszny obiad? Bartłomiej Płócienniak, szef kuchni restauracji Twój Kucharz proponuje obiad, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 25 minut, a wszystkie składniki możesz zamówić w Lokalnym Rolniku. Bo we wrześniu Lokalny Rolnik – oprócz zdrowej żywności – ma dla Mam z Krakowa specjalną ofertę współpracy. Zobaczcie szczegóły. A tymczasem smacznego!

Pasta z bundzem i papryką

Składniki pasty na 1 osobę (produkty dostępne w Lokalnym Rolniku):

  • cebula biała 1 mała szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • czerwona papryka 1 szt.
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża łyżka masła
  • makaron (gryczany, ale może być też inny… taki jaki lubimy)
  • natka pietruszki
  • chili wg uznania (w zależności jak pikantny makaron ma być)
  • bundz wędzony
  • pestki dyni (uprażyć wcześniej na patelni)
  • sól, pieprz
  • odrobina białego wina do gotowania (50 ml)

Przygotowanie:

Pieczemy paprykę na ogniu (opalamy) do momentu, aż skórka zrobi się czarna. Następnie zmywamy spaloną skórę pod zimna wodą. Jeżeli nie mamy palnika gazowego w domu, możemy upiec paprykę w piekarniku albo usmażyć na patelni, krojąc w bardzo drobną kostkę. Jednak pamiętajmy, że w tym przypadku niestety tracimy ten wyjątkowy aromat palonej papryki.

Następnie na rozgrzanej patelni z olejem, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, podlewając je białym winem.

Dodajemy masło i upieczoną paprykę pokrojoną w paski.

Dodajemy ugotowany wg przepisu makaron.

Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pietruszką i pestkami dyni, a na koniec kruszymy kawałek wędzonego bundza.

Smacznego!

pastabundzapapryka

Lubisz smaczną, zdrową kuchnię? Zależy Ci na tym, aby Twoja rodzina jadła produkty najwyższej jakości? Interesujesz się zdrowym odżywianiem?

Platforma zakupowa Lokalny Rolnik szuka mam, pasjonatek zdrowego odżywiana z Krakowa i okolic, które chcą promować zdrową żywność i dodatkowo zarabiać. Lokalny Rolnik zaprasza wszystkie zainteresowane mamy na spotkanie, 28 września br. w godzinach 18-20, do Hotelu Europejskiego, przy ul. Lubicz 5 w Krakowie.

Podczas spotkania będziecie mogły:

  • dowiedzieć się jak założyć własną grupę zakupową, promować zdrową żywność i zyskać dodatkowy dochód,
  • dowiedzieć się jak kupować ekologiczne produkty najwyższej jakości dostarczane od lokalnych dostawców,
  • skosztować pysznych potraw ugotowanych przez szefa kuchni Bartłomieja Płócienniaka z produktów Lokalnego Rolnika.

Zapisy na bezpłatne spotkanie ruszają 14 września!

Aktualizacja 23.09: Biletów na spotkanie… już nie ma, ale możesz się zapisać na listę rezerwową – wyślij zgłoszenie na adres: [email protected]. Bądź na bieżąco, dołącz do wydarzenia na FB 

Tutaj możesz przeczytać wywiad z Hanią Sozańską z Krakowa, koordynatorką grupy zakupowej w Lokalnym Rolniku.

Zdjęcia: Bartłomiej Płócienniak

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Szef kuchni Studia Twój Kucharz, który na swoim koncie ma m.in. pracę w najlepszych londyńskich restauracjach, udział w polskiej edycji Top Chefa i liczne warsztaty kulinarne, ale przede wszystkim sukces slowfoodowego Studia Twój Kucharz na krakowskim Zabłociu. Studio Twój Kucharz na FB >>
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie