ZAINSPIRUJ SIĘ
5 przepisów na potrawy w stylu zero waste
- Klaudia Kierzkowska
- 21 kwietnia 2023
- 4 MIN. CZYTANIA
Kuchnia zero waste – czym jest?
Zero waste to filozofia życiowa opierająca się na zasadach niemarnowania jedzenia. Podstawą jest oszczędniejsze, rozsądniejsze i lepsze gospodarowanie produktami spożywczymi i resztkami. To zasada pięciu R czyli Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot, czyli Odmawiaj, Ograniczaj, Zużyj ponownie, Oddaj do recyklingu, Kompostuj. Choć niemarnowanie jedzenia i niewyrzucanie resztek może okazać się w praktyce dość trudne, to daje wiele korzyści. Zero wastenie ogranicza się jedynie do żywności, choć to na niej
głównie się koncentruje.
5 pomysłów na potrawy w stylu zero waste czyli gotowanie z resztek
Często kupujemy więcej niż jesteśmy w stanie zjeść. W konsekwencji wyrzucamy nadmiar jedzenia, co ma niekorzystny wpływ na naszą planetę. Nadeszła pora, by przestać marnować jedzenie i zacząć przygotowywać z resztek naprawdę smaczne potrawy.
Warzywna fritatta
Fritata to zapieczone w jajku warzywa. Omlet – szybki i prosty w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się, kiedy pozostaną nam warzywne resztki z innych dań.
Składniki (na jedną porcję):
- 2 jajka
- Dowolne warzywa np. ugotowane ziemniaki, kawałek papryki, pomidora, cukinii, cebuli
- Doskonale sprawdzą się pieczarki, kurki czy żółty ser
- Oliwa z oliwek
- Suszone lub świeże zioła
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę i na oliwie z oliwek podsmażamy na złoty kolor.
- Do cebuli dodajemy grzyby, warzywa. Całość podsmażamy około 5 minut.
- Do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Dokładnie mieszamy.
- Jajka wlewamy na patelnię. Na wierzch możemy dodać starty na tarce ser żółty i zioła. Całość przykrywamy pokrywką i na małej mocy palnika podsmażamy około 3-4 minut. Placek przewracamy na drugą stronę i smażymy około 2 minut. Gotowe!
Pasztet z warzyw i mięsa z rosołu
Pasztet z „pozostałości” z rosołu świetnie sprawdzi się na kanapki. Można go jeść na ciepło lub na zimno.
Składniki:
- Pozostałości z rosołu, czyli: do 1 kg mięsa, 2 cebule, 4 marchewki, 1 seler, 1 por, 1 pietruszka
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- Łyżeczka soli i pieprzu
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa.
- Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą i przyprawy. Można dodać ¼ szklanki rosołu.
- Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do brytfanki.
- Pieczemy przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni (góra – dół).
Przeczytaj także: 15 pomysłów na szybkie obiady, które zrobisz w 15 minut
Gulasz
Gulasz to danie, dzięki któremu pozbędziemy się zalegających w lodówce warzyw, pieczarek czy kawałków mięs z obiadu. Można również wykorzystać kiszonki, które wspomagają trawienie i wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. Jego
przygotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny.
Składniki:
- Zalegające w lodówce kawałki mięs np. filet z kurczaka, kawałek indyka, sos z wołowiny.
- Zalegające w lodówce warzywa np. marchewka, cebula, seler, por, pietruszka, ziemniaki, pomidory, papryka
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
- Koncentrat pomidorowy
- Sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
Przygotowanie:
- Mięso kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Podsmażamy na oliwie z oliwek lub dobrej jakości smalcu.
- Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy pokrojoną cebulę i pora. Podsmażamy 3 minuty.
- Dodajemy resztę drobno pokojonych warzyw.
- Dolewamy dwie szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego i gotujemy na małej mocy palnika około 25-30 minut.
- Na koniec dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego.
- Doprawiamy do smaku.
Zapiekanka
Zapiekanka to danie, do którego możemy wykorzystać niemalże wszystkie zalegające w lodówce resztki. Wystarczy dać się ponieść wyobraźni.
Składniki:
- Ugotowany makaron, ryż lub kasza
- Kawałki mięsa, kiełbasy
- Resztki warzyw, pieczarek, mozzarelli, sera żółtego
- Śmietana 30%
- Sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, świeże zioła
Przygotowanie:
- Warzywa, mięso, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni.
- Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron, ryż lub kaszę.
- Dodajemy mięso, warzywa i starty na tarce ser.
- Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym.
- Całość możemy dodatkowo zalać śmietaną.
- Zapiekamy około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Po wyjęciu posypujemy świeżymi ziołami.
Kompot z obierek
Skórka jabłek i miąższ znajdujący się tuż po nią to prawdziwe bogactwo smaku, podobnie jak gniazdo nasienne. Zamiast wyrzucać obierki do śmietnika, można przygotować z nich smaczny i aromatyczny kompot.
- Obierki z jabłek (mogą być także gruszek) oraz gniazda nasienne wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy odrobinę cukru. Gotujemy około 30 minut, po czym dla podbicia smaku możemy dodać szczyptę cynamonu. I gotowe.
Przeczytaj także: Dlaczego zero waste to nie chwilowa moda, a konieczność?
Zdjęcie: Canva