Czego szukasz

5 przepisów na potrawy w stylu zero waste

Marnowanie żywności jest problemem globalnym, który dotyczy niemalże każdego z nas. Jak być bardziej oszczędnym, przestać wyrzucać warzywa, owoce czy mięso? Wystarczy nauczyć się gospodarności i przyrządzania zdrowych i smacznych potrawy w stylu zero waste. Przygotowaliśmy kilka przepisów.

Kobieta gotująca obiad

Kuchnia zero waste – czym jest?

Zero waste to filozofia życiowa opierająca się na zasadach niemarnowania jedzenia. Podstawą jest oszczędniejsze, rozsądniejsze i lepsze gospodarowanie produktami spożywczymi i resztkami. To zasada pięciu R czyli Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot, czyli Odmawiaj, Ograniczaj, Zużyj ponownie, Oddaj do recyklingu, Kompostuj. Choć niemarnowanie jedzenia i niewyrzucanie resztek może okazać się w praktyce dość trudne, to daje wiele korzyści. Zero waste nie ogranicza się jedynie do żywności, choć to na niej
głównie się koncentruje.

5 pomysłów na potrawy w stylu zero waste czyli gotowanie z resztek

Często kupujemy więcej niż jesteśmy w stanie zjeść. W konsekwencji wyrzucamy nadmiar jedzenia, co ma niekorzystny wpływ na naszą planetę. Nadeszła pora, by przestać marnować jedzenie i zacząć przygotowywać z resztek naprawdę smaczne potrawy.

Warzywna fritatta

Fritata to zapieczone w jajku warzywa. Omlet – szybki i prosty w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się, kiedy pozostaną nam warzywne resztki z innych dań.

Składniki (na jedną porcję):

  • 2 jajka
  • Dowolne warzywa np. ugotowane ziemniaki, kawałek papryki, pomidora, cukinii, cebuli
  • Doskonale sprawdzą się pieczarki, kurki czy żółty ser
  • Oliwa z oliwek
  • Suszone lub świeże zioła
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Cebulę kroimy w kostkę i na oliwie z oliwek podsmażamy na złoty kolor.
  • Do cebuli dodajemy grzyby, warzywa. Całość podsmażamy około 5 minut.
  • Do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Dokładnie mieszamy.
  • Jajka wlewamy na patelnię. Na wierzch możemy dodać starty na tarce ser żółty i zioła. Całość przykrywamy pokrywką i na małej mocy palnika podsmażamy około 3-4 minut. Placek przewracamy na drugą stronę i smażymy około 2 minut. Gotowe!

Pasztet z warzyw i mięsa z rosołu

Pasztet z „pozostałości” z rosołu świetnie sprawdzi się na kanapki. Można go jeść na ciepło lub na zimno.

Składniki:

  • Pozostałości z rosołu, czyli: do 1 kg mięsa, 2 cebule, 4 marchewki, 1 seler, 1 por, 1 pietruszka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • Łyżeczka soli i pieprzu
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  • Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa.
  • Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą i przyprawy. Można dodać ¼ szklanki rosołu.
  • Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do brytfanki.
  • Pieczemy przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni (góra – dół).

Przeczytaj także: 15 pomysłów na szybkie obiady, które zrobisz w 15 minut

Gulasz

Gulasz to danie, dzięki któremu pozbędziemy się zalegających w lodówce warzyw, pieczarek czy kawałków mięs z obiadu. Można również wykorzystać kiszonki, które wspomagają trawienie i wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. Jego
przygotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny.

Składniki:

  • Zalegające w lodówce kawałki mięs np. filet z kurczaka, kawałek indyka, sos z wołowiny.
  • Zalegające w lodówce warzywa np. marchewka, cebula, seler, por, pietruszka, ziemniaki, pomidory, papryka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
  • Koncentrat pomidorowy
  • Sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany

Przygotowanie:

  • Mięso kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Podsmażamy na oliwie z oliwek lub dobrej jakości smalcu.
  • Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy pokrojoną cebulę i pora. Podsmażamy 3 minuty.
  • Dodajemy resztę drobno pokojonych warzyw.
  • Dolewamy dwie szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego i gotujemy na małej mocy palnika około 25-30 minut.
  • Na koniec dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego.
  • Doprawiamy do smaku.

Zapiekanka

Zapiekanka to danie, do którego możemy wykorzystać niemalże wszystkie zalegające w lodówce resztki. Wystarczy dać się ponieść wyobraźni.

Składniki:

  • Ugotowany makaron, ryż lub kasza
  • Kawałki mięsa, kiełbasy
  • Resztki warzyw, pieczarek, mozzarelli, sera żółtego
  • Śmietana 30%
  • Sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, świeże zioła

Przygotowanie:

  • Warzywa, mięso, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni.
  • Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron, ryż lub kaszę.
  • Dodajemy mięso, warzywa i starty na tarce ser.
  • Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym.
  • Całość możemy dodatkowo zalać śmietaną.
  • Zapiekamy około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • Po wyjęciu posypujemy świeżymi ziołami.

Kompot z obierek

Skórka jabłek i miąższ znajdujący się tuż po nią to prawdziwe bogactwo smaku, podobnie jak gniazdo nasienne. Zamiast wyrzucać obierki do śmietnika, można przygotować z nich smaczny i aromatyczny kompot.

  • Obierki z jabłek (mogą być także gruszek) oraz gniazda nasienne wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy odrobinę cukru. Gotujemy około 30 minut, po czym dla podbicia smaku możemy dodać szczyptę cynamonu. I gotowe.

Przeczytaj także: Dlaczego zero waste to nie chwilowa moda, a konieczność?

Zdjęcie: Canva

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Z wykształcenia chemiczka, z zamiłowania dziennikarka. Prywatnie szczęśliwa żona i spełniona mama.
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie