Czego szukasz

11 sposobów jak uczyć się łatwiej i efektywniej

Będąc mamą, patrzysz na to, jak Twoje dziecko codziennie uczy się świata. A potem – jak spędza czas nad książkami, ucząc się do klasówek. Może sama też uczysz się języków albo studiujesz, ale trudno znaleźć Ci na to czas i energię. Przeczytaj, na co zwrócić uwagę, by uczyć się skutecznie i z czasu poświęcanego nauce wyciągnąć tyle, ile się tylko da. Nauki też możesz się nauczyć 🙂

  • Joanna Okrasa - 18/12/2018
Młoda kobieta czyta książkę na fotelu

1. Czas na naukę

Ogłoś światu (dziecku, partnerowi i komu trzeba), że w tym czasie nic innego nie robisz i że potrzebujesz pomocy – nieprzerywania, nieprzeszkadzania oraz braku głośnych rozmów. Nie uczysz się skutecznie, jeśli w tle słyszysz telewizor, rozmowy dzieci, a Ty przerywasz naukę, żeby pomieszać zupę.

2. Nawyk uczenia się

Spraw, by nauka stała się dla Ciebie oczywistością – Twoim nawykiem, a nie zadaniem, do którego się zmuszasz, do którego wiecznie poszukujesz motywacji. Zaplanuj 10 minut dziennie, o stałej porze, trudno będzie Ci powiedzieć wtedy „przecież nie mam czasu”. Z łatwością wydłużysz ten okres, jeśli zajdzie taka potrzeba, np. dwa razy w tygodniu.

3. Zacznij

To właśnie rozpoczęcie nauki jest najtrudniejsze. Nie stawiaj więc sobie od razu wygórowanych celów. Po prostu zacznij od czegokolwiek: przeczytaj pół strony, napisz jedno zdanie… a potem już „pójdzie”.

4. Zjedz słonia po kawałku i w określonym czasie

Jeśli masz więcej materiału do nauki, podziel go na małe porcje. Ustal, czego chcesz się nauczyć i przeznacz na to konkretny czas. Uwierz mi – jeśli pomyślałabym „dzisiaj o godz. 14 usiądę do artykułu dla mamopracuj.pl”, to będę go pisała o wiele dłużej, niż gdybym powiedziała sobie: „mam na to dwie godziny”.

5. Nie szalej

Ucz się przez dwie godziny maksimum  – potem Twoja umiejętność przetwarzania informacji spada na tyle, że dalsza nauka jest sporą stratą czasu. Zrób 10-15 minutową przerwę, zjedz coś lekkiego, wyjdź na chwilę z psem – zrób to, co da Ci trochę ruchu i odpoczynku od nauki (Facebook tego Ci nie da!).

Nastaw stoper i zobacz, jaki czas upłynął do momentu, kiedy czujesz, że nad koncentracją „musisz pracować”. Może to będzie 30 minut, może 45 albo 20. Dopasuj do tego krótsze przerwy w nauce – wyjrzyj przez okno, przejdź się po pokoju, napij się herbaty.

6. Powtarzaj materiał sensownie

W ciągu pierwszych 24 godzin od zakończenia nauki zapominamy większość materiału – nawet 80% – jeśli w tym czasie go nie powtórzymy. Ideał? Pierwsza powtórka materiału po godzinie – dwóch od zakończenia nauki (chociaż przez chwilę, przez 5 minut), potem – po ok 24 godzinach, po tygodniu, miesiącu, po 3 i 6 miesiącach. Wtedy dopiero możesz być pewna, że to, czego się uczysz, masz już w pamięci trwałej. Spróbuj powtarzać materiał wg tego wzoru chociaż przez tydzień – dwa – będziesz zdziwiona, ile zapamiętasz.

7. Twórz powiązania

Uczenie się to dokładanie nowych informacji do tych, które już w Twoim mózgu są. Jeśli ma być skuteczne, musi służyć tworzeniu jak największej liczby powiązań, ścieżek łączących to co nowe, z tym, co jest. Łatwiej zapamiętasz informacje, które są: interesujące, poznawane na początku lub na końcu nauki, niepasujące do innych (i przez to wyjątkowe), powtarzające się, pobudzające w szczególny sposób któryś ze zmysłów, wywołujące skojarzenia (zwykle łatwiej pamiętamy coś, co kojarzymy np. z seksem).

8. Naucz się robić notatki w formie map myśli

To sposób organizowania i zapisywania myśli, wykorzystujący wiedzę na temat funkcjonowania mózgu. Jego dążenie do ujęcia całości, szukania schematów. Mapy myśli znacznie ułatwiają zrozumienie i powtarzanie materiału. Na rynku jest sporo książek na ten temat, informacje znajdziesz też w Internecie. Kieruj się do źródła – pomysłodawcą mindmappingu jest Tony Buzan.

9. Korzystaj z mnemotechnik

Masz do zapamiętania długą listę pojęć? Stwórz z nich opowieść, łącz pojęcia w zaskakujący sposób, używaj rymów do zapamiętania.

10. Ćwicz koncentrację

Wpatrując się w tzw. iluzje, złudzenia optyczne. Wrzucając hasło „iluzje” do wyszukiwarki internetowej, znajdziesz mnóstwo przykładów. Ćwicz razem z dzieckiem, będzie jak znalazł na przyszłość :).

11. Ostatnie, ale nie najmniej ważne – znajdź w nauce frajdę

Masz w tym tygodniu dosyć wkuwania nowych słówek z angielskiego? Włącz ulubioną anglojęzyczną płytę, słuchaj, śpiewaj i tańcz. To też nauka, a jaka przyjemna :).

Zdjęcie: Storyblocks.com

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Joanna Okrasa
Coach i trener, z wieloletnim doświadczeniem nauczyciela akademickiego. Specjalizuje się w life coachingu, coachingu kariery i coachingu rodzicielskim. Prowadzi warsztaty i zajęcia z dziećmi oraz konsultacje zmiany nawyków. www.stanyzmiany.pl, www.zmieniamnawyki.pl.
Podyskutuj

Jak dobrać naszyjnik do dekoltu?

Dobór naszyjnika zależy od okazji, na którą zamierzasz go założyć, rodzaju stroju, Twojej urody, a przede wszystkim od typu dekoltu. Nietrafiona biżuteria może szybko zepsuć nawet najciekawszą stylizację i dodatkowo zaburzyć proporcje górnej części ciała. Podpowiadamy zatem jak stylowo wybrać naszyjnik w zależności od dekoltu?
  • Zofia Kowalska - 05/12/2019
kobiecy dekolt z naszyjnikiem

Wybór naszyjnika nie powinien być dziełem przypadku. Dlatego zobacz jak właściwie dopasować naszyjnik do ubrania.

Dekolt w kształcie litery V (dekolt w serek)

W tym wypadku idealnie sprawdzą się naszyjniki damskie o podobnym kształcie, takie jak:

  • kolie – są to naszyjniki damskie o długości od 30 do 35 cm, które przylegają blisko szyi. Kolie najkorzystniej wyglądają na smukłych szyjach. Dlatego nie poleca się ich osobom o okrągłej twarzy lub krótkiej szyi.
  • łańcuszki, które zakończone są zawieszką. Warto w tym wypadku wiedzieć, że zawieszka nie powinna wchodzić na ubranie.

Do dekoltu w serek pasować będzie także naszyjnik typu choker. Naszyjniki damskie tego typu mają długość od 35 do 40 cm i przeznaczone są dla pań, które lubią nosić biżuterię blisko szyi. Biżuteria ta doskonale prezentuje się na szyjach pań mających prostokątną, bądź w kształcie serca twarz, gdyż pomogą złagodzić kanciasty podbródek.

Dekolt okrągły

Dekolt okrągły wygląda najlepiej z okrągłym naszyjnikiem lub z długim naszyjnikiem, który sięga znacznie poniżej linii dekoltu i przełamuje ją.

Dekolt w łódkę

W przypadku tego typu dekoltu najlepiej sprawdzi się długi wisior w kształcie litery V, okrągły naszyjnik z ozdobną zawieszką lub kolia zwężającą się ku dołowi.

Prosty dekolt

Do prostych dekoltów pasuje w zasadzie każdy naszyjnik damski. Możesz więc założyć zarówno długi, wyrazisty naszyjnik nachodzący na ubranie, jak i delikatny, noszony blisko przy szyi choker, krótką kolię lub naszyjnik z zawieszką.

Dekolt karo

W przypadku dekoltu karo, który wywodzi się z barokowych kreacji, najlepiej wyglądają krótkie, okrągłe naszyjniki damskie, na przykład perły lub łańcuszek z dużą ilością geometrycznych wisiorków. Pamiętaj, aby w tym przypadku biżuteria nie nachodziła na ubranie.

Biżuteria do golfu

Wbrew pozorom golf stanowi znakomite tło dla naszyjnika. W tym wypadku warto wybrać większe i długie modele z ozdobnym wisiorkiem. Ważne jest, aby kolorystykę naszyjnika zestawić z golfem na zasadzie kontrastu, tak aby nie zgubił się marszczącym się materiale.

Naszyjnik damski do koszuli

Jeśli nosisz rozpięty kołnierzyk od koszuli, kieruj się tymi samymi regułami co, w przypadku dekoltu w serek. Natomiast, gdy zapinasz ją pod samą szyję, włóż okrągły naszyjnik o zwartej formie pod kołnierzyk. W tym wypadku zrezygnuj ze zbyt długich wisiorków, które znikną pod tkaniną koszuli oraz zbyt dużych naszyjników o skomplikowanej formie.

Bluzki lub sukienki na cienkich ramiączkach

Biżuteria do takiego dekoltu powinna być krótka i raczej skromna. Bogato zdobiony naszyjnik może optycznie „skrócić” szyję, dlatego warto postawić na coś prostszego. Przy tak wykrojonych kreacjach idealnie sprawdzają się chokery.

Artykuł powstał we współpracy z partnerem portalu.

Zdjęcie: partnera portalu.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Zofia Kowalska

Piernikowe szaleństwo – przepisy na pierniki

Korzenno-cynamonowy zapach świeżo upieczonych pierników to jeden z najpiękniejszych atrybutów Świąt Bożego Narodzenia. Ich przygotowywanie to również świetny moment na wprowadzenie maluchów w świat wypieków, ale również, na lekcję samodzielności w kuchni - dla starszaków.
  • Joanna Szmit - 29/11/2019
pieczenie pierników - ciasto, foremki, ręce osób robiących pierniki

Mamy dziś dla Was 2 sprawdzone przepisy: na pierniczki tradycyjne oraz (dla fanek rozwijania kreatywności) na piernikowy domek 🙂

Pierniczki tradycyjne

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 2 szklanki (320 g) mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
  • około 1/4 szklanki ciepłego mleka

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
  • Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
  • Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 – 12 minut, w zależności od grubości.

Piernikowy domek

Ciasto piernikowe:

  • 250 g płynnego miodu
  • 250 g brązowego cukru (ewentualnie zwykłego)
  • 100 g masła
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Lukier:

  • 1 białko
  • ok. 200 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dowolne słodkości do ozdobienia domku
  • cukier puder do posypania (jako śnieg)

Przygotowanie:

  • Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Mąkę wymieszać osobno z przyprawą korzenną i kakao. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do mąki.
  • Jajko wmieszać do ostudzonego miodu. Miód połączyć z mąką i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Z twardego kartonu przygotować szablony. Wyciąć 4 prostokąty o wymiarach 16x 14cm (2 na dach i 2 na przednią i tylnią ścianę domku). W dwóch prostokątach (na ścianę przednią i tylnią) ściąć dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5cm (inaczej mówiąc, należy odmierzyć 5cm wzdłuż dłuższego boku i powyżej ściąć w trójkąt). Wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 12x 5cm (ściany boczne).
  • Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto podzielić na pół. Zagnieść ponownie (ciasto jest twarde i należy je ponownie zagnieść, aby zmiękło i dało się rozwałkować).
  • Jedną połowę ciasta rozwałkować na blasze, na całej jej powierzchni.
  • Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (termoobieg: 160°C).
  • W tym czasie rozwałkować na drugiej blasze drugą połowę ciasta.
  • Po upieczeniu pierwszego ciasta, rozłożyć na nim wszystkie szablony i wyciąć wszystkie elementy. (Należy zrobić to w miarę szybko, bo ciasto szybko twardnieje. Jeden szablon nie zmieścił mi się na pierwszej blasze i musiałam go wyciąć z drugiego ciasta).
  • Upiec drugie ciasto. Wyciąć z niego podłogę pod domek (jak największą, musi być większa niż podstawa domu, która ma wymiary 12x 14cm). Z resztek można wyciąć np. choinki.
  • Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia i odciąć róg. Lukrem przykleić ściany do podłogi. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie. Następnie przykleić dach.
  • Domek udekorować dowolnie, resztą lukru plus słodkościami. Na końcu można posypać go z góry cukrem pudrem.

Przyjemności! Puśćcie wodze fantazji przy dekorowaniu i, choćby ten jeden raz w roku, przymknijcie oko na bałagan 😉 Niech Wasza kuchnia wypełni się piernikowym aromatem i dziecięcą radością tworzenia.

Przepisy pochodzą ze stron:

www.kwestiasmaku.com
www.domowe-wypieki.pl

Zdjęcie: 123 rf

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Joanna Szmit
Spełniona żona i mama dwójki maluchów. Freelancerka z wieloma pasjami, ambitnymi celami i marzeniami. Największe z nich właśnie spełnia budując markę https://oszczedzamczas.pl/
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie

Może Cię zainteresować także:

Uwaga. Strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje uzyskane za ich pomocą wykorzystywane są w celach statystycznych. Pozostając tu godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce. ×

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail