Czego szukasz

Przepisy na mazurki Wielkanocne – łatwe i pyszne

Oprócz walorów smakowych i wizualnych – zawsze są przecież przez nas pięknie dekorowane – posiadają jedną niewątpliwą dzisiaj zaletę. Nie potrzeba do nich drożdży. 😀 Podrzucamy Wam nasze sprawdzone, robione zawsze na Wielkanoc przepisy na mazurki. Smacznego!

mazurki Wielkanocne

1. Mazurek od Asi – od razu podwójna porcja

Składniki na 2 blachy ciasta 🙂

Kruchy spód – składniki:

  • ½ kg mąki,
  • 25 dag margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 żółtka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kwaśniej śmietany.

Kruchy spód – sposób przygotowania:

Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut.

Masa biała:

  • Porcja na 1 ciasto,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 (330 g).

Zagotować na wolnym ogniu w płaskim naczyniu (duża powierzchnia parowania), gotować 11 minut od zagotowania, mieszając. Do gorącej masy dodać bakalie (ok. 30 dag) przestudzić nieco masę i ciepłą wylać na mazurek. Ciasto udekorować bakaliami i ewentualnie płynną czekoladą.

Masa czekoladowa:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 (330 g),
  • 2 płaskie łyżki kakao ciemnego.

Składniki zagotować na wolnym ogniu w płaskim naczyniu (duża powierzchnia parowania) gotować 11 minut od zagotowania, mieszając. Do gorącej masy dodać bakalie (ok. 30 dag) przestudzić nieco masę i ciepłą wylać na mazurek.

Ciasto udekorować bakaliami.

Przeczytaj także: Idealny sernik nieidealnej pani domu

2. Mazurek od Ewy

Składniki na kruchy spód:

  • 300 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 żółtko.

Przesianą mąkę, mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy masło, posiekane w małe kawałki. Możemy rozgnieść masło ręką lub widelcem. Staramy się szybko zagnieść ciasto i zbyt długo nie ogrzewać go dłonią. Następnie owinięte w folię ciasto wstawiamy do lodówki na 30 min. nie dłużej, bo za bardzo stwardnieje.

Po wyciągnięciu z lodówki ciasto pokroić na grube plastry i rozłożyć, rozprowadzając ręką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na formę ceramiczną – my zawsze robimy mazurka w foremce ceramicznej do tarty. Spód nakłuć widelcem, a na poprawić brzegi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec 15 min.

Składniki na masę kajmakową:

  • mały słoiczek kwaśnego dżemu (mogą być powidła ze śliwek, wiśni lub porzeczek),
  • puszka masy kajmakowej,
  • 100 g masła,
  • bakalie do dekoracji (skórka pomarańczowa, migdały, daktyle, figi, rodzynki, morele, kawałki gorzkiej czekolady, orzechy).

Na podpieczonym spodzie rozcieramy cienką warstwę kwaśnego dżemu. W międzyczasie przygotowujemy kajmak. Masło rozcieramy mikserem na gładką masę, dodajemy kajmak i mieszamy. Tak przygotowaną masę delikatnie nakładamy na kruchy spód z dżemem. Wygładzamy i puszczamy wodze fantazji w dekorowaniu naszego mazurka. 🙂

Słodkie przekąski do zrobienia razem z dziećmi

Smacznego!

Zdjęcie: Canva

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie