ZAINSPIRUJ SIĘ
Słodkie przekąski do zrobienia razem z dziećmi
- Agnieszka Majewska
- 5 lutego 2018
- 3 MIN. CZYTANIA
Mam 2 propozycje tłustych rarytasów, które można zrobić z dziećmi, które zawsze wychodzą i szybko znikają ze stołu. Mam nadzieję, że sprawdzając jak to jest łatwe, zapomnisz o tych sklepowych gotowcach, najczęściej pełnych szemranych dodatków i sporej ilości białego cukru, syropu fruktozowo – … i tak dalej.
Kulki a la Rafaello (na podstawie przepisu Szaciłłów)
- bezglutenowe,
- wegańskie,
- bez laktozy.
Potrzebujesz:
- nerkowce,
- wiórki kokosowe,
- miód,
- ewentualnie płatki róż do obtoczenia,
- młynek do kawy albo inne urządzenie rozdrabniające.
Wiórki i nerkowce możesz zmielić w młynku do kawy. Do masy na kulki potrzebujesz tyle samo wiórków zmielonych, co zmielonych nerkowców, np. po 1 szklance.
Oprócz tego przydadzą się całe wiórki do obtoczenia, a w wersji de luxe – płatki róży, które też należy rozdrobnić albo zmielić.
Uwaga! Wiórki kup koniecznie eko, kwota rzędu 6-7 zł, za opakowanie, a różnica w jakości jest OGROMNA 🙂 Wiórki mają być tłuste, po zmieleniu będą wtedy dobrze się kleić.
Jak to wszystko zmielisz i połączysz, dodasz niedużo miodu, bo wióry już słodkie same w sobie, to masę traktuj jak plastelinę i lep kuleczki.
Jeśli nie będą się chciały dobrze trzymać, dodaj odrobinę wody. Jeśli zaś ta posypka nie będzie chciała się trzymać, to na chwilę przed obtoczeniem zanurz w zimnej wodzie całą kuleczkę.
Potem włóż wszystko do lodówki, by się schłodziło i stwardniało. To raczej niemożliwe, jeśli ma się w domu dzieci, ale te kulki w lodóweczce mogą postać nawet do 5 dni.
Prażone cuda
- bezglutenowe,
- bez laktozy.
Potrzebujesz:
- 350 – 400 g różnych orzechów (np.: migdały całe, włoskie, laskowe, nerkowce, pekany),
- białko z 1 jaja,
- 4 łyżki cukru nierafinowanego, czyli Muscovado (taka czarna melasa) albo kokosowego,
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu.
Białko ubijamy z odrobiną wody na pianę, ale nie koniecznie sztywną. Wrzucamy do nich orzechy i mieszamy, żeby białko wszędzie dotarło.
Cukier łączymy z cynamonem i dosypujemy do orzechów. Wszystko mieszamy dobrze – jeśli za bardzo się lepi i czujesz, że białka jest nadal za dużo, dodaj więcej cukru albo więcej orzechów.
Tak przygotowane orzechy wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozkładamy i prażymy w temperaturze 140 -150 stopni ok. 30-40 minut, co jakiś czas przegrzebując je w piecu.
Smacznego!
Zdjęcia: Agnieszka Majewska