Czego szukasz

Słodkie przekąski do zrobienia razem z dziećmi

Szybkie w robocie, proste do bólu, a jednocześnie bardzo smaczne i pożywne. Dodatkowo odżywcze przekąski na słodko, to chyba coś co lubi każda mama lub każdy tata. Możesz przygotować wspólnie z dziećmi, zwłaszcza, że tłusty czwartek za pasem.

  • Agnieszka Majewska - 05/02/2018
słodkie przekąski

Mam 2 propozycje tłustych rarytasów, które można zrobić z dziećmi, które zawsze wychodzą i szybko znikają ze stołu. Mam nadzieję, że sprawdzając jak to jest łatwe, zapomnisz o tych sklepowych gotowcach, najczęściej pełnych szemranych dodatków i sporej ilości białego cukru, syropu fruktozowo – … i tak dalej.

Kulki a la Rafaello (na podstawie przepisu Szaciłłów)

  • bezglutenowe,
  • wegańskie,
  • bez laktozy.

Potrzebujesz:

  • nerkowce,
  • wiórki kokosowe,
  • miód,
  • ewentualnie płatki róż do obtoczenia,
  • młynek do kawy albo inne urządzenie rozdrabniające.

Wiórki i nerkowce możesz zmielić w młynku do kawy. Do masy na kulki potrzebujesz tyle samo wiórków zmielonych, co zmielonych nerkowców, np. po 1 szklance.

Oprócz tego przydadzą się całe wiórki do obtoczenia, a w wersji de luxe – płatki róży, które też należy rozdrobnić albo zmielić.

Uwaga! Wiórki kup koniecznie eko, kwota rzędu 6-7 zł, za opakowanie, a różnica w jakości jest OGROMNA 🙂 Wiórki mają być tłuste, po zmieleniu będą wtedy dobrze się kleić.

Jak to wszystko zmielisz i połączysz, dodasz niedużo miodu, bo wióry już słodkie same w sobie, to masę traktuj jak plastelinę i lep kuleczki.

Jeśli nie będą się chciały dobrze trzymać, dodaj odrobinę wody. Jeśli zaś ta posypka nie będzie chciała się trzymać, to na chwilę przed obtoczeniem zanurz w zimnej wodzie całą kuleczkę.

Potem włóż wszystko do lodówki, by się schłodziło i stwardniało. To raczej niemożliwe, jeśli ma się w domu dzieci, ale te kulki w lodóweczce mogą postać nawet do 5 dni.

Prażone cuda

  • bezglutenowe,
  • bez laktozy.

Potrzebujesz:

  • 350 – 400 g różnych orzechów (np.: migdały całe, włoskie, laskowe, nerkowce, pekany),
  • białko z 1 jaja,
  • 4 łyżki cukru nierafinowanego, czyli Muscovado (taka czarna melasa) albo kokosowego,
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu.

Białko ubijamy z odrobiną wody na pianę, ale nie koniecznie sztywną. Wrzucamy do nich orzechy i mieszamy, żeby białko wszędzie dotarło.

Cukier łączymy z cynamonem i dosypujemy do orzechów. Wszystko mieszamy dobrze – jeśli za bardzo się lepi i czujesz, że białka jest nadal za dużo, dodaj więcej cukru albo więcej orzechów.

Tak przygotowane orzechy wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozkładamy i prażymy w temperaturze 140 -150 stopni ok. 30-40 minut, co jakiś czas przegrzebując je w piecu.

Smacznego!

Zdjęcia: Agnieszka Majewska

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Agnieszka Majewska
Agnieszka Majewska, tajna agentka, dilerka kiszonego brokatu, performerka spożywcza. Prowadzi i rozwija autorski projekt Agnieszka Majewska gotuje nie truje, w ramach którego od 2014 roku prowadzi warsztaty, pokazy kuchni naturalnej. Promuje odżywcze, przeciwzapalne jedzenie, w tym kiszonki na co dzień. Organiczne rośliny, dobry humor, szaleństwo i eksperymentowanie w kuchni.
Podyskutuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dlaczego warto wybrać się do Japonii?

Japonia to kraj kojarzący się z nowymi technologiami, wyrafinowanym jedzeniem i kulturą zupełnie inną od europejskiej. Japonia to także wymarzony kierunek wielu osób tęskniących za Azją. Zobaczcie, jakie miejsca i jaka kuchnia czekają na Was w Japonii.
  • Jagoda Jasińska - 22/05/2018
Japonia

Dlaczego warto wybrać się do Japonii?

Powodów jest bardzo wiele, choć warto pamiętać, że podróże do Japonii do najtańszych nie należą. Miłośników historii sztuki i architektury może zauroczyć między innymi Złoty Pawilon w Kioto.

Imponują ściany pokryte płatkami złota, charakterystyczny kształt dachu oraz idealne wpasowanie w krajobraz. Nie dziwi więc fakt, że Złoty Pawilon został wpisany na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Przejdźmy do kolejnych miejsc wartych uwagi. Znajduje się tu kilka świątyń, o których można więcej poczytać w przewodnikach turystycznych.

Co jeszcze warto zobaczyć, będąc w Japonii?

Turyści powinni zwiedzić koniecznie Osakę – jedno z największych miast. Ci, którzy szukają ciekawych restauracji, sklepów oraz ekskluzywnych hoteli, powinni udać się do Shibuyi – znajdą tam to, czego szukają.

Wśród popularnych i chętnie odwiedzanych przez turystów dzielnic Tokio jest Harajuku. Miłośnicy japońskiego jedzenia nie mogą ominąć sushi barów. Sushi spróbowane na miejscu z pewnością mocno różni się od tego dostępnego w popularnych lokalach na terenie Polski.

Na miejscu warto spróbować także lokalnej japońskiej herbaty, która ma inny smak od chińskiej, a tym bardziej od cejlońskiej. Europejczyk, będąc w Japonii, powinien unikać kupowania tu świeżych owoców – te są bowiem bardzo drogie.

Więcej informacji na temat wycieczki do Japonii można znaleźć na stronie https://dreamtours.pl/

Czego jeszcze nie można ominąć, planując wyjazd do Japonii?

Będąc w Kraju Kwitnącej Wiśni warto odwiedzić Festiwal Śniegu w Sapporo. Można to zrobić, o ile nasza podróż będzie zaplanowana w okresie zimowym. Zapierające dech w piersiach rzeźby wykute w lodzie pozostaną na długo w Waszej pamięci.

Dla odmiany ci, którzy przyjadą tu w sezonie letnim, powinni koniecznie udać się na pola ryżowe Senmaida – wspaniały widok kaskadowo ułożonych pól to jeden z piękniejszych obrazów, które możemy przywieźć ze sobą do Polski.

W Kraju Kwitnącej Wiśni, warto choć jedną noc spędzić w hotelu kapsułowym, a także skosztować potraw lokalnej kuchni. To oczywiście tylko zalążek tego, co można zobaczyć i czego można doświadczyć, przemierzając Japonię.

Materiał powstał we współpracy z partnerem portalu.

Zdjęcie: partnera portalu.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Jagoda Jasińska
Podyskutuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mama w pracy – książka na Dzień Matki

Zastanawiasz się jak połączyć pracę z byciem mamą? Czy można rozwijać się zawodowo mając dziecko? A czwórkę? Musisz poznać Joannę i „Mamę w pracy” - książkę o wyborach, o codziennych zmaganiach i łączeniu życia rodzinnego z życiem zawodowym mamy takiej jak Ty.
  • Redakcja portalu Mamo Pracuj - 22/05/2018
Joanna Paciorek

Wszystko zaczęło się od bloga

Gdy kilka lat temu zaczynałam pisać bloga nawet nie przypuszczałam, że kiedyś może powstać z tego książka – mówi Joanna Paciorek, autorka książki „Mamy w pracy”, której premiera odbędzie się 24 maja. – O czym pisałam? O wszystkim, co składa się na codzienne życie pracującej mamy. O chwilach błahych i sprawach ważnych. O porankach, wieczorach, drodze do pracy i zwykle zbyt późnych powrotach. O rozmowach z dziećmi przy rodzinnym stole i o spotkaniach w pracy przy stole konferencyjnym. O życiu i o śmierci. I wreszcie o oczekiwaniu na moją córeczkę. To dzięki niej ścieżka kariery zaprowadziła mnie z dyrektorskiego stanowiska w międzynarodowej korporacji do domu. Do domu, gdzie mogę być żoną i mamą czwórki dzieci – wyjaśnia autorka.

Joanna Paciorek z lekkością pisze o łączeniu macierzyństwa z pracą w międzynarodowej korporacji i początkach Fundacji Świętego Mikołaja. Pisze o wyborach, tych dużych i tych mniejszych, codziennych, z których składa się życie mamy czwórki dzieci.

Książka – Mama w pracy

O tym, że warto przeczytać książkę przekonuje dr Irena Eris – „Mama w pracy” to ciekawa, prawdziwa historia nie tylko dla każdej z nas – kobiet, ale również dla mężczyzn, którzy nie zawsze do końca zdają sobie sprawę, jakiego wysiłku wymaga od nas codzienne życie. Autorka nie tylko daje nadzieję, że nie trzeba rezygnować z żadnej z ról, by być szczęśliwą kobietą, ale także, w ciekawy sposób przedstawia codzienność pracującej mamy – zadowolonej z własnego życia”

Książka pod patronatem redakcji Mamopracuj.pl w regularnej sprzedaży pojawi się 25 maja, więc ma szansę stać się idealnym prezentem na Dzień Matki. Książka dostępna jest w przedsprzedaży w księgarni internetowej Teologii Politycznej.

Dzień wcześniej, 24 maja o godzinie 18:00 zapraszamy na premierę „Mamy w pracy” (ul. Koszykowa 24/7 w Warszawie).

O książce rozmawiać będą Magdalena Gawin – eseistka, wiceminister kultury i dziedzictwa narodowego, Angelika Korszyńska-Górny – wokalistka, kompozytorka oraz Joanna Paciorek – autorka książki. Spotkanie poprowadzi Mateusz Matyszkowicz, dyrektor TVP1.

Wstęp wolny.

Zdjęcia: Fundacja Świętego Mikołaja

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Redakcja portalu Mamo Pracuj
Podyskutuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie
Może Cię zainteresować także:
Uwaga. Strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje uzyskane za ich pomocą wykorzystywane są w celach statystycznych. Pozostając tu godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce. ×

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail