Logo Mamo Pracuj
Open menu
Pracuj

Znajdź wymarzoną pracę i pracodawcę.

Rozwijaj się

Pozwól się wesprzeć w rozwoju.

Inspiruj się

Sprawdź nasze propozycje dla Ciebie.

ZAINSPIRUJ SIĘ

Kwas DHA jest niezbędny dla ciężarnych. Dowiedz się dlaczego i poznaj jego działanie

  • Alicja Zielińska
  • 14 czerwca 2017
  • 2 MIN. CZYTANIA
Zarówno ciąża, jak i okres jej planowania, bez wątpienia są czasem zwiększonego zapotrzebowania na składniki energetyczne, budulcowe, jak również witaminy i mikroelementy. Wśród wymienianych przez specjalistów substancji, które powinien zawierać odpowiedni preparat dla przyszłej mamy znajdują się m.in. foliany, cholina, witaminy B6 i B12, jod, a także DHA. Poniżej wyjaśniamy, co kryje się pod tym tajemniczym skrótem i jakie ma znaczenie dla zdrowia przyszłej mamy oraz jej rozwijającej się w brzuchu pociechy.

DHA – co to takiego?

DHA, a właściwie kwas dokozaheksaenowy, to jeden z kwasów omega 3. Jest zalecanym przez specjalistów, niezbędnym składnikiem diety przyszłej mamy.

DHA – dlaczego jest tak ważny w diecie przyszłej mamy

Dostarczenie odpowiedniej ilości DHA do organizmu ciężarnej ma pozytywny wpływ na niezaburzony rozwój narządu wzroku dziecka, a także odgrywa znaczną rolę w prawidłowym rozwoju psychomotorycznym maluszka w życiu, już poza łonem mamy. Co więcej, DHA minimalizuje ryzyko przedwczesnego porodu, przyczynia się do wydłużenia czasu trwania ciąży oraz wpływa na wzrost masy urodzeniowej. Kwasy omega 3 działają protekcyjnie na układ krążenia, minimalizują ryzyko wystąpienia alergii u dziecka oraz modulują odpowiedź zapalną, wpływając korzystnie na odporność. Jak widać, lista zalet wynikających z suplementacji wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest dość długa.

Kwas DHA dla ciężarnych, a depresja poporodowa

Najnowsze badania wskazują na to, iż DHA może mieć znaczenie w obniżaniu ryzyka depresji poporodowej, która poprzez czasowe przerwanie więzi matki z nowonarodzonym dzieckiem skutkuje następczymi nieprawidłowościami w późniejszym rozwoju naszej pociechy.

Źródła DHA

Źródła DHA to przede wszystkim tłuste ryby morskie, owoce morza, a także algi morskie.
Realizacja dziennego zapotrzebowania na DHA w oparciu wyłącznie o dietę może być trudna, a wręcz niewykonalna. W dużej mierze wynika to z nawyków żywieniowych. Stąd też zaleca się przyjmowanie DHA w postaci suplementacji farmakologicznej.

Od kiedy przyszła mama powinna przyjmować DHA?

Specjaliści sugerują, by suplementację DHA rozpocząć co najmniej od 20. tygodnia ciąży. Jest to moment, kiedy układ nerwowy maluszka rozwija się z dużą intensywnością.
Dobowa dawka DHA to 600 mg. Wzrasta ona do 1000 mg w warunkach znacznego niedoboru, a także zagrożenia wystąpieniem porodu przedwczesnego.

Artykuł powstał we współpracy z partnerem portalu.

Zdjęcie: Pixabay.com
<

Zobacz więcej

artykuł
  • Anna Łabno - Kucharska
  • 3 MIN. CZYTANIA
artykuł
  • Alicja Zielińska
  • 6 MIN. CZYTANIA
artykuł
śniadaniówka do szkoły
  • Redakcja portalu Mamo Pracuj
  • 8 MIN. CZYTANIA
artykuł
ciąża kwas foliowy
  • Dominika Kamińska
  • 6 MIN. CZYTANIA
artykuł
  • Alicja Zielińska
  • 3 MIN. CZYTANIA

+3 tys. mam w newsletterze

© Mamopracuj 2024

Skip to content