Czego szukasz

Jak zaczarować domowników? Tarta cytrynowa – marzenie…

Już nie raz pisałam, że nie jestem najlepszą Panią domu na świecie, ale najlepszą na jaką mam siłę być i czas i wenę. Ale moja córka (Helenka, lat 6, która jak twierdzi będzie miała swoją restaurację ;-)) zapragnęła upiec coś pysznego. I nie wchodziło w grę nic co już zna (naoglądała się MasterChef Junior). Podjęłyśmy zatem wyzwanie kulinarne z wyższej półki i…. jak się okazało efekt był porażający. Razem zaczarowałyśmy wszystkich domowników i same siebie. Dlatego w tym roku na święta nie będzie sernika choć też jest pyszny…

Kawałek bajecznej tarty cytrynowej

Bardzo niezdrowe i bardzo… pyszne…

To przepis mało trendy, nie ma w nim kaszy jaglanej, ani tofu, ksylitolu czy innych zamienników cukru… Jest za to sporo jajek, cukru białego w postaci pudru, białej mąki i jeszcze cytrusy… Jeśli więc nie chcesz używać tych składników, to lepiej nie czytaj, nie oglądaj zdjęć bo duża szansa, że się złamiesz 😉

Co potrzebne na najpyszniejszą tartę cytrynową na świecie?

Dużo czasu i cierpliwości… i trochę składników oraz dostęp do Internetu!

Aby nie było wątpliwości, to nie jest mój przepis, tylko autorki, jednego z najlepszych blogów kulinarnych dostępnych w sieci www.kwestiasmaku.pl – na pewno znacie, a jeśli nie to zaglądnijcie koniecznie. Autorka bloga, Asia, jest żoną i mamą trójki dzieci, kocha gotować i robi to niesamowicie… co więcej potrafi poprowadzić za rękę nawet takiego laika kulinarnego jak ja 😉

No i lojalnie uprzedzam… roboty moc… i to w podziale na trzy części ale się opłaca. Rozkosz malująca się na twarzach domowników bezcenna! Poniżej znajdziesz listę potrzebnych składników i przepis na 2 godziny działania oraz trochę moich rad, bo w końcu już to zrobiłam i nie wszystko było takie łatwe i idealne 😉 Ale jutro robimy kolejną. Rodzina już się oblizuje!

Oczywiście możesz też od razu przejść do przepisu bez moich dobrych rad tutaj.

Spód tarty:

  • 180 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mała szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Bajeczny krem cytrynowy:

  • 125 ml soku z cytryny (z około 2 cytryn)
  • 60 ml soku z pomarańczy (lub z cytryny)
  • 125 ml wody
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka

Bezowa pierzynka:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Ciocia dobra rada…

Zanim przejdziesz do działania i uznasz, że lepiej czegoś nie robić to wiedz, że lepiej zrobić. O czym mówię? np. o tym grochu jaśku wysypywanym na kruche ciasto (warto) i jeszcze o zmniejszaniu ilości cukru (lepiej nie kombinować).

A najważniejsza sprawa, kiedy mieszałyśmy mąkę ziemniaczaną z sokiem, oczywiście zagadałyśmy się i powstały straszne grudki i kluski… wtedy moja Helenka przypomniała sobie jak robi się błotne placuszki o gładkiej konsystencji i uratowało nas sitko 😉 Po prostu przetarłyśmy cytrynowy krem na ponownie piękną i gładką masę.

A teraz przejdź do oryginalnego przepisu o postępuj krok po kroku.

Ach i jak się okazało, tarta jeszcze lepiej smakuje prosto z lodówki, ale nie wiem czy uda się Wam wytrzymać 😉

Smacznego!

ps. A jeśli jednak chcesz upiec sernik to może ten przepis Ci się spodoba? 😉

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Współzałożycielka mamopracuj.pl, od dziesięciu lat rozwija swoje umiejętności łączenia życia rodzinnego i zawodowego i nawet jej to wychodzi! Lubi wyzwania i cieszy ją kiedy pracodawcy znajdują świetnych pracowników. Mama wesołej trójki, żona i miłośniczka kotów. 
Podyskutuj
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie