Czego szukasz

Czy dania gotowe to dobry pomysł na rozszerzanie diety dziecka?

Dziecięce zapotrzebowanie na energię rośnie wraz z wiekiem. Być może zanim się obejrzysz, Twój maluszek będzie pałaszować obiadki, deserki i inne dania. Kiedy warto zacząć naukę nowych smaków? Jak zaplanować prawidłowe rozszerzanie diety? Czy na tym etapie warto sięgnąć do gotowych dań przeznaczonych dla niemowląt? Sprawdź!

  • Dominika Kamińska - 30/01/2019
słoiczek z gotowym daniem dla dziecka

Rozszerzanie diety niemowląt – jakie są zalecenia?

Wielu rodziców nurtuje kwestia rozszerzania diety dziecka. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca, aby karmić noworodki i niemowlęta do ukończenia przez nie 6. miesiąca życia wyłącznie mlekiem matki. Pokarm ten zawiera składniki odżywcze niezbędne do zapewnienia dziecku zdrowego i zrównoważonego rozwoju.

Pierwsze przystawienia do piersi maluszka zapewniają mu swoistą i w pełni naturalną szczepionkę dzięki zawartym w mleku matki oligosacharydom mleka kobiecego (HMO) i przeciwciałom, a każde kolejne – zaspokajają jego potrzeby żywieniowe. Skład kobiecego pokarmu zmienia się wraz z potrzebami niemowlęcia, stanowi więc najlepiej zbilansowany sposób żywienia. Jeśli to możliwe, warto nie rezygnować z niego zbyt wcześnie.

Wraz z upływem czasu Twoje niemowlę potrzebuje jednak coraz więcej energii. Rośnie także zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, w tym żelazo. Układ pokarmowy malucha dojrzewa, dlatego jest zdolny trawić i wchłaniać produkty inne niż mleko, a rozwijający się maluszek jest gotów na poznawanie nowych smaków i konsystencji. Zgodnie z zaleceniami Sekcji Żywieniowej Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, nowe smaki u dziecka możesz wprowadzać najwcześniej po ukończeniu przez nie 4. miesiąca życia. Jak zrobić to prawidłowo?

Pierwsze kroki w krainie nowych smaków

Początek 5. miesiąca życia to czas, kiedy można podjąć pierwsze kroki w stronę nowych produktów w diecie dziecka. Aby łagodnie zapoznawać maluszka z kolejnymi smakami, warto rozpocząć rozszerzanie diety od jednoskładnikowych dań o konsystencji gładkiego purée, najlepiej warzywnych przecierów.

Rodzice zazwyczaj z uwagą śledzą reakcje swoich pociech podczas karmienia – maluszek może krzywić się i marszczyć brwi, jednak nie oznacza to, że podany produkt mu nie smakuje. Często właśnie w ten sposób dziecko wyraża swoje zaskoczenie nowym, nieznanym dotąd smakiem i może minąć nawet kilka tygodni, zanim w pełni go zaakceptuje.

Planując codzienne menu swojego dziecka, należy wziąć pod uwagę schemat żywienia niemowląt. To zbiór zaleceń dotyczących żywienia niemowląt w pierwszym roku ich życia. Opracowany został przez Sekcję Żywieniową Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci i stanowi przewodnik dla rodziców wprowadzających nowe produkty do diety swoich pociech. Według zawartych w nim wskazań, pierwszych rozdrobnionych pokarmów, np. przetartych warzyw, owoców, kleików i kaszek, maluszek może spróbować najwcześniej w 5-6 miesiącu życia.

Samodzielne gotowanie czy dania gotowe?

Jeśli i Ty zastanawiasz się nad własnoręcznym przyrządzaniem domowych posiłków dla swojej pociechy, powinnaś pomyśleć o kilku kwestiach. Samodzielne przygotowanie posiłków dla dziecka wymaga czasu – jeśli pracujesz, może okazać się to trudniejsze. Chodzi tu nie tylko o sam proces gotowania, ale także czas poświęcany na gromadzenie wiedzy związanej z żywieniem dziecka. Często łatwiej sięgnąć po gotowy obiadek – i nie ma w tym nic złego. To przecież produkty przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci. Ich receptura została opracowana przez specjalistów tak, aby spełniać rygorystyczne wymogi dotyczące jakości użytych składników i procesu produkcji.

Jeśli chcesz zagwarantować jak najwyższą jakość serwowanych maluszkowi produktów, a dodatkowo leży Ci na sercu dobro naszej planety, możesz wybrać gotowe obiadki powstające na bazie surowców pochodzących z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, np. produkty z linii Gerber Organic. Warzywa i owoce, na bazie których zostały one przygotowane, pozyskiwane są z upraw prowadzonych w zgodzie z naturą, poszanowaniem praw przyrody, a także troską o środowisko naturalne.

Planując rozszerzanie diety dziecka, możesz zdecydować się na samodzielne przygotowywanie posiłków lub sięgnąć po alternatywę w postaci gotowych dań przeznaczonych dla niemowląt. Niezależnie od wyboru pamiętaj, że codzienny jadłospis niemowlęcia powinien być złożony ze wszystkich istotnych dla jego prawidłowego rozwoju składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Dziecko podczas każdego posiłku powinno otrzymać dostosowaną do wieku porcję zbilansowanego dania, którego skład odpowiada jego potrzebom wynikającym z danego etapu rozwoju. Wybieraj więc tylko te produkty, które są odpowiednie dla grupy wiekowej Twojego maluszka.

Gotowe dania

Każda mama chce zapewnić swojemu dziecku to, co najlepsze. Nie oznacza to jednak, że samodzielne przygotowywanie posiłków dla maluszka jest jedyną możliwą decyzją. Jeśli brak Ci czasu oraz wiedzy dotyczącej żywienia niemowląt, bądź obawiasz się, że przyrządzane w domowym zaciszu posiłki nie zaspokoją potrzeb żywieniowych Twojego dziecka – warto sięgnąć po dania gotowe, których receptura została opracowana przez ekspertów.

Materiał powstał we współpracy z partnerem portalu.

Zdjęcie: partnera portalu.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Dominika Kamińska

Na Malediwy i Mauritius z dziećmi? CARTER® zaprasza Cię do raju na ziemi

Malediwy i Mauritius to destynacje, które wydają się być tak odległe, że aż trudno sobie wyobrazić je sobie jako doskonałe miejsce na wakacje z dziećmi. Mauritius, egzotyczna wyspa na Ocenie Indyjskim, zachwycająca przepięknymi rajskimi krajobrazami oraz Malediwy, archipelag ponad tysiąca wysp, stanowiących część aż 26 atoli koralowych na tymże Oceanie, zawsze działają na wyobraźnię. Turkusowa woda, niemal biały piasek i palmy nisko pochylające się nad naszym hamakiem, w którym sączymy zimnego drinka… Stop! Rajskie plaże i luksusowe hotele nie są zastrzeżone wyłącznie dla dorosłych. Malediwy i Mauritius to także wspaniałe lokacje dla rodzin z dziećmi.
  • Agnieszka Kociarz - 22/10/2020
dzieci bawią się na plaży na mauritiusie, na pierwszym planie chłopiec w białej koszuli, dalej dziewczynka w sukience w koralowe paski

Na Malediwy i Mauritius z dziećmi?

Jeśli chcesz uciec jak najdalej od przytłaczającej szarości polskiej jesieni i zimy, poszukaj wiecznego lata na Malediwach. Tu słońce nie zachodzi nigdy, soczysta zieloność nie blaknie, a dzieci zawsze mają co robić.

Najlepsze rodzinne hotele na Malediwach umożliwią Twojej rodzinie odpoczywanie w taki sposób, w jaki każdy lubi najbardziej. Tak, uda Ci się wygodnie ułożyć w hamaku, bo perfekcyjnie zorganizowane Kids Cluby zapewnią Twoim pociechom 1001 aktywności.

Four Seasons Landaa Giraavaru, Malediwy

Luksusowy hotel położony jest pośród dziewiczej przyrody w dalekim Atolu Baa, Rezerwacie Biosfery UNESCO. Nieskazitelnie czyste, białe plaże, egzotyczny ogród storczykowy oraz duża laguna, wypełniona kolorowymi rybami na pewno przyciągną uwagę najmłodszych uczestników wyprawy.

Podczas wycieczek trzyosobową łodzią podwodną DeepFlight Super Falcon 3S będziecie mogli zbliżyć się do ławic kolorowych ryb, delfinów, żółwi, rekinów i mant.

One&Only Reethi Rah, Malediwy

Ekskluzywny obiekt, który został wyróżniony na liście 100 najlepszych hoteli na świecie (Top 100 Hotels in the World 2018). Jest położony wzdłuż 6-kilometrowego odludnego wybrzeża i ma 44 ha powierzchni, zapewniając dostęp do 12 uroczych plaż. Okoliczne wody zapewniają widoczność aż do 50 m!

Znajdziecie tu basen rodzinny, basen dla dzieci, a za umilanie czasu najmłodszym, z pasją zabiorą się animatorzy klubów dla dzieci i młodzieży. Kids Club One ma rewelacyjną ofertę dla nastolatków, a One Tribe oferuje młodszym członkom rodziny programy łączące edukację z zabawą, odkrywanie i poznawanie podwodnego świata.

Przeczytaj także: Jak mieć więcej czasu dla siebie?

Mövenpick Resort Kuredhivaru Maldives, Malediwy

To rewelacyjny kompleks luksusowych domków na plaży oraz willi na wodzie (część na samej lagunie!) zlokalizowany na spokojnym atolu. Z willi rozpościera się widok na wschód lub zachód słońca. Dla najmłodszych stworzono Little Birds Kids Club oferujący zajęcia artystyczne, muzyczne, taneczne, a wszystko to w ramach promocji aktywnego i zdrowego trybu życia. Starsze dzieci mają do dyspozycji własny basen, boisko oraz pokój gier.

Tak, luksusowe Malediwy są teraz w zasięgu Twojej ręki. Biuro podróży Carter to specjaliści od wycieczek na Malediwy, którzy chcą Cię upewnić, że to istny raj na Ziemi. Krystalicznie czysta, lazurowa woda i przepiękne plaże z białym piaskiem zostają w pamięci na zawsze – także w pamięci najmłodszych członków rodziny. Jeśli warto w coś inwestować w obecnych trudnych czasach, to właśnie we wspomnienia, wrażenia, doświadczenia. Rodzinny wyjazd na Malediwy z pewnością będzie źródłem wielu niezapomnianych wspomnień, wrażeń i doświadczeń, do których będzie wracać latami.

Ale na Malediwach świat się nie kończy, choć lecąc tam często mówimy, że wybieramy się na koniec świata. Jest jeszcze Mauritius – z łagodnym klimatem zwrotnikowym morskim, pozwalającym na korzystanie z uroków plaży i kąpieli w oceanie przez cały rok, ze względu na wysoką temperaturę wody, która nawet w miesiącach zimowych nie spada poniżej 22°C.

LUX* Belle Mare (All Inclusive), Mauritus

Ekskluzywny hotel położony u stóp majestatycznej góry Le Morne Brabant i tuż obok pięknej piaszczystej plaży, pozwala cieszyć się niesamowitym widokiem zboczy schodzących prosto do morza. Kompleks jest doskonały dla rodzin z dziećmi.

Najmłodsi miło spędzą czas w Kids & Teens Club, w którym profesjonalny zespół animatorów zapewnia codzienną ofertę rozrywkową i występy, w tym spotkania z lokalnymi artystami i wieczorki tematyczne. Nastolatkowie będą mogli podzielić się zdjęciami z rodzinnych wakacji na social mediach – jest tu bezpłatny szybki Internet w pokojach i miejscach ogólnodostępnych.

Przeczytaj także: 5 wskazówek na udane podróże z małym dzieckiem i przedszkolakiem

Four Seasons Resort Mauritius at Anahita

Hotel oferuje zakwaterowanie w przestronnych willach i rezydencjach, które doskonale wtapiają się w otaczający je krajobraz. W hotelu znajduje się centrum fitnessu z 25-metrowym basenem odkrytym oraz sprzętem do ćwiczeń i basen dla najmłodszych.

Działają tu kluby dla dzieci i nastolatków oraz korty tenisowe. Na plażach można spotkać ogromne żółwie, nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby spędzić noc na plaży pod rozgwieżdżonym niebem – wyobraźcie sobie jaka to frajda dla dzieci!

St. Regis Mauritius La Gaulette le Morne

Romantyczny kurort słynący z kolonialnej rezydencji Manor House. Apartamenty i wille na plaży znajdują się zaledwie kilka kroków od oceanu, a w samym Manor House jest siedem indywidualnie urządzonych ultraluksusowych apartamentów. Na terenie obiektu działa Kite Flyer’s Club dla dzieci, popularyzujący wśród najmłodszych sporty wodne.

Wszystkie wymienione pięciogwiazdkowe obiekty mają świetne warunki do odpoczynku z dziećmi poniżej 2. roku życia, małymi dziećmi oraz nastolatkami. Wakacje na Malediwach oraz na Mauritiusie to oferta skierowana dla osób pragnących luksusowo spędzić swój urlop wśród niezwykłej przyrody, w niepowtarzalnej wyspiarskiej atmosferze.

Luksusowe wakacje dla rodzin z dziećmi

Chcesz pokazać Twojemu dziecku jak piękny jest świat? Dobrze wybrałeś. CARTER® zaprasza Cię do raju na ziemi. Przygotujemy Twoją podróż marzeń w najmniejszych szczegółach! Z myślą o potrzebach najbardziej wymagających Klientów, zebraliśmy zespół profesjonalistów, którzy chętnie podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeśli teraz zarazisz dzieci pasją podróżowania, na zawsze staną się obywatelami świata.

CARTER®
ul. Hoża 50 lok.23 00-682 Warszawa
Tel.: +48 22392 60 16/17/18/19
Kom.: +48 509 601 246
Kom.: 48 512 145 930
Mail: [email protected]
Instagram
Facebook
YouTube

Artykuł powstał we współpracy z partnerem portalu.

Zdjęcia: partnera portalu

carter logo
Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Agnieszka Kociarz

5 pomysłów na przetwory, które warto mieć w kuchni

Czas jesienno-zimowy bywa bardzo wymagający. Jest szaro, buro, deszczowo i chorobowo. Warto mieć wtedy w domowej spiżarni przetwory, które będą przypominać nam smaki lata i ciepłej jesieni!
  • Stasia Serwińska - 19/10/2020
przetwory w słoikach

Jest mnóstwo przepisów na przetwory, które warto mieć w domu. Poniżej podałam 5 pomysłów na przetwory, które są najczęściej w mojej domowej spiżarni.

1. Sos pomidorowy z papryką

Przepis z książki Smakoterapia 3

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów lima
  • 1 kg czerwonej papryki słodkiej
  • 1 dynia, twarda typu hokkaido
  • marchew
  • pietruszka
  • por, biała część
  • kilka liści lubczyk świeży
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnek
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • ok. 100 ml octu jabłkowego 5-procentowego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Pomidory przekroić na połówki i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać niewielką ilością soli. Na drugiej blasze umieścić resztę warzyw i skropić oliwą z oliwek. Podpiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Potem wyjąć i ostudzić. Miąższ dyni wydrążyć, czosnek zmiksować z pozostałymi warzywami i lubczykiem na krem. Doprawić solą, syropem, octem, dodać oliwę z oliwek i zagotować. Odparować do odpowiedniej konsystencji, doprawić i wekować w wysterylizowanych niedużych słoikach, w piekarniku, w temperaturze 120 stopni C przez 25 minut od momentu zagotowania się zawartości.

Przeczytaj także: Jak dbać o odporność swojego dziecka?

2. Powidła czekoladowo-śliwkowe

Przepis ze strony kwestiasmaku.pl

Składniki:

  • 2 kg śliwek (np. węgierek)
  • 3/4 kg cukru (można dać mniej)
  • 200 – 250 g ciemnej gorzkiej czekolady 70%

Wykonanie:

Śliwki opłukać, przekroić na połówki, usunąć pestki. Miąższ zmielić w maszynce do mięsa. Włożyć na dużą patelnię żeliwną lub do płaskiego garnka z grubym dnem. Smażyć na małym ogniu przez około 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu i uważając aby śliwki nie przypaliły się. Masa powinna być ciemna i gęsta (w razie potrzeby wydłużyć czas smażenia). Dodać cukier i smażyć jeszcze przez około 1/2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Wydłużyć dodatkowo czas smażenia, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję powideł.

Gdy masa będzie już ciemna i gęsta dodać czekoladę połamaną na kostki, roztopić i zagotować. Nałożyć do słoiczków.

3. Buraki z węgierkami od teściowej

( wychodzi 9 słoików 1L)

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 3 cebule
  • 3 papryki
  • 1 kg węgierek
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Zalewa:

  • ½ litra wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 3//4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 4-6 goździków na pół miękko ( ważne! goździki ugotować w odrobinie wody – wywar dodać do zalewy, a goździki po sztuce do słoików

Buraki ugotować na pół miękko, zetrzeć na grubej tarce, wrzucić do zalewy, dodać talarki cebuli, paprykę w paski, śliwki w paski – gotować 20-30 min. Dawać gorące do słoików.

Przeczytaj także: 5 zdrowych przekąsek na urodziny dziecka

4. Dżem jabłkowo gruszkowy

Przepis ze strony doradcasmaku.pl

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 2 kg gruszek
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • dodatki: cynamon, imbir, cukier waniliowy

Wykonanie:

Jabłka obrać, drobno pokroić, usunąć gniazdka nasienne, włożyć do rondelka, zalać wodą i rozgotować na wolnym ogniu. Gruszki również obrać, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z jabłkami, wsypać cukier i smażyć bardzo powoli na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem. Do dłuższego przechowywania musimy pasteryzować przez 15-20 minut.

5. Sałatka z ogórków – mamusiowa

Przepis z książki Smakoterapia 3

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 1 szklanka octu jabłkowego 5 – procentowego
  • 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
  • 3 białe cebule
  • ¾ szklanki ksylitolu
  • 1 pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki nasion z gorczycy
  • można dodać kilka plasterków imbiru

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulę poszatkować w cieniutkie półksiężyce. Zasypać ogórki i cebulę solą i pozostawić na 2h. Dodać pozostałe składniki (czosnek i koper pokroić drobno), wymieszać całość i pozostawić na 24 godziny. Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików i zalać powstałym płynem. Słoje zakręcić i wstawić do zimnego piekarnika. Po osiągnięciu temperatury 120 stopni C pasteryzować sałatkę jeszcze przez 15 min. Wyjąć słoje z piekarnika, dokręcić porządnie, wstawić pod koc do całkowitego ostygnięcia.

Zdjęcie: Pixabay.pl

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Stasia Serwińska
W Mamo Pracuj koordynuje projekt "Odważ się mamo i wróć z nami do pracy" oraz wspiera inne działania Fundacji. Jest żoną faceta, który nie zna słów "Nie wiem, nie umiem" i mamą 3 energicznych dzieci. Pasjonatka rozwoju, miłośniczka sportu i górskich wycieczek, a książki są dla niej ważniejsze niż nowe ubrania :) Uwielbia wyzwania i ciekawe historie, pisane ludzkim doświadczeniem.
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie

Może Cię zainteresować także:

Uwaga. Strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje uzyskane za ich pomocą wykorzystywane są w celach statystycznych. Pozostając tu godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce. ×

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail