Czego szukasz

4 pomysły na szybkie i zdrowe jedzenie do pracy

Praca, dom, dom … potem często dalej praca, i tak do nocy. Nie ma, że ciężko, nie ma, że boli – trzeba coś do jedzenia przygotować. Do jedzenia na drugi dzień, żeby przetrwać i żeby smacznie i zdrowo w pracy zjeść. Magda podsyła nam pomysły na pyszny lunch, brunch, drugie śniadanie do pracy … jakkolwiek to nazwiemy zapowiada się pysznie. Ja będę degustować, a TY?

miseczka z przygotowanym jogurtem z owocami

Podrzucam Wam 4 pomysły na szybkie jedzenie do pracy. Na słodko i na słono, w zależności od nastroju. Każdą z propozycji można przygotować wieczorem żeby rano mieć czas na inne przyjemności, takie jak wyganianie dzieciaków do przedszkola.

Tropikalna chia z jogurtem

Potrzebujemy:

  • duże opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki chia,
  • 1 mango,
  • 4 plastry ananasa,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu

Przygotowanie: chia mieszamy z jogurtem, dosypujemy kardamon i zostawiamy na noc w lodówce. Rano przekładamy jogurt do pojemnika, dodajemy owoce i posypujemy żurawiną.

Chia z mlekiem i musem bananowym

Potrzebujemy:

  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżki chia,
  • 1 banana,
  • 2 kiwi,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • 2 łyżeczki płynnego miodu

Przygotowanie: do mleka wsypujemy imbir i 2 łyżki chia. Odstawiamy na noc do lodówki. Blendujemy banana z miodem. Kiwi kroimy. Chowamy do lodówki. Rano do pojemnika na spód dajemy mus bananowy, na to wlewamy mleko, które dzięki chia zgęstniało. Na wierzch wkładamy kiwi.

Sałatowy miks

Potrzebujemy:

  • 1 opakowanie miksu sałat,
  • 1 mozzarellę,
  • 20 pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki zielonych oliwek,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • łyżeczkę bazylii,
  • łyżeczkę oregano,
  • trochę soli i pieprzu

Przygotowanie: sałatę mieszamy z pokrojoną mozzarellą, przekrojonymi na pół pomidorkami i oliwkami. Wkładamy do pudełek. Osobno przygotowujemy sos – intensywnie mieszamy oliwę, musztardę i przyprawy aby powstała jednolita konsystencja. Sałatę i sos chowamy do lodówki. Rano porcje sałaty polewamy przygotowanym sosem.

Szpinak z łososiem

Potrzebujemy:

  • 1 opakowanie szpinaku baby,
  • 1 opakowanie łososia wędzonego,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 2 łyżki czarnych oliwek,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki cytryny,
  • łyżeczkę bazylii,
  • łyżeczkę oregano,
  • trochę soli i pieprzu

Przygotowanie: szpinak mieszamy z pokrojoną fetą i porwanym na małe kawałki łososiem. Dodajemy oliwki. Sałatkę przekładamy do pojemników. Osobno robimy sos – intensywnie mieszamy oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy tak aby powstała jednolita konsystencja. Sałatkę i sos chowamy do lodówki. Rano porcje sałatki polewamy sosem.

Podane ilości wystarczą na przygotowanie 2 porządnych porcji. Można podzielić się z mężem, albo zanieść koleżance do pracy 🙂

Smacznego!

Zdjęcie: Pixabay.com

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Aktywna zawodowo mama 2 chłopców. Na co dzień zajmuje się komunikacją marketingową. Jej macierzyństwo było inaczej zaplanowane, bo plan idealny nie przewidywał niepełnosprawności synka. Prowadzi bloga Mali Siłacze, na którym pisze o podróżach z dziećmi, specjalnych potrzebach żywieniowych, komunikacji alternatywnej i czasie dla siebie. 

Polecane artykuły

oferty
pracy
Sprawdź pełną listę
baza
pracodawców
Pracodawca przyjazny rodzicom
Reklama
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie