ZAINSPIRUJ SIĘ
10 przepisów na orzeźwiające letnie napoje!
- Dominika Wassermann
- 26 czerwca 2019
- 3 MIN. CZYTANIA
Hej dziewczyny! Pamiętacie jak na Facebooku prosiłyśmy Was o przepisy na orzeźwiające letnie napoje? Teraz możecie je zobaczyć tutaj! Zebrałyśmy 10 przepisów, które przykuły naszą uwagę oryginalnością lub najlepiej zadziałały na naszą rozgrzaną upałami wyobraźnię. 🙂
Wody smakowe

Przepis Joanny: Małe jabłko zblendowane z 1 litrem wody. Świetna, orzeźwiająca i naturalna woda smakowa. Taką wodę można robić z wielu owoców!
Propozycja Moniki: Woda, limonka, imbir oraz mięta!
Dorota proponuje wodę ze zmiksowanym arbuzem! To musi być pyszne!
Karolina poleca napój jabłkowo-pietruszkowy. Trzeba zblendować jabłka z natką pietruszki i wodą. Można dodać cukru do smaku.
Aga stawia na kruszony lód. Jej propozycja to woda z pokruszonym lodem i dodatkiem świeżego ogórka, imbiru, rozmarynu lub granatu.
Przeczytaj także: Bezalkoholowe drineczki dla karmiącej mateczki
Kompoty
Karolina do stworzenia letniego napoju wykorzystuje własnoręcznie przyrządzone, mocno skoncentrowane kompoty, które rozcieńcza wodą lub lodem.
Paulina jest miłośniczką medycyny chińskiej, stąd przygotowywany przez nią napój: kompot z truskawek i czereśni z dodatkiem miodu i olejku cytrynowego.
Smoothie

Agnieszka stawia na smoothie z truskawek! To świetny pomysł, bo truskawki zawierają dużo wody. My pijemy je zblendowane z bananem i wodą, ale możecie dodać dowolne owoce i np. mleko roślinne. 🙂
Herbata parzona na zimno
Kasia podsunęła nam pomysł na herbatę parzoną na zimno! Herbatę wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą i wstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki. Można w ten sposób przygotować każdy rodzaj herbaty, ale nam najbardziej przypadła do gustu owocowa. 🙂
Kawa na zimno

Jeśli była parzona na zimno herbata, to musi być też i kawa! Anna podsuwa pomysł na kawę cold-brew z wodą kokosową i lodem. Żeby przyrządzić taką kawę musicie mieć młynek. Na jeden litr potrzeba około 200 gramów kawy. Trzeba zmielić kawę dość grubo i zalać w karafce wodą w temperaturze pokojowej. Teraz pozostaje nam poczekać około 12 godzin, aż kawa będzie gotowa. Warto ją w tym czasie kilka razy zamieszać. Potem wystarczy ją przecedzić i dodać mleko kokosowe, lub kokosową wodę i lód. To bardzo oryginalny pomysł na parzenie kawy, który daje ciekawy rezultat i smak inny od tego, do którego jesteśmy przyzwyczajone. Tak zaparzona kawa nie ma w ogóle kwaśnych nut smakowych. Świetnie nadaje się na letnie upały!
Tak wyglądają Wasze propozycje na letnie orzeźwienie. Dodatkowo Dorota radzi, żeby do każdego napoju dodać szczyptę soli, która poprawi jego właściwości nawadniające. Do każdego z nich, możecie dodawać także zioła oraz wszystkie owoce. W tworzeniu nowych mikstur ogranicza Was tylko wyobraźnia!
Przeczytaj także: 5 sprawdzonych przepisów na kawę mrożoną
Zdjęcie główne: Canva
Zdjęcia: Pixabay.com