ZAINSPIRUJ SIĘ
Risotto z dynią i kukurydzą – pyszny przepis na jesień
- Joanna Gotfryd
- 18 października 2016
- 2 MIN. CZYTANIA
Jesienna królowa kuchni jest tylko jedna – dynia! Można z niej przygotować pyszną zupę krem z dodatkiem jabłka i curry, można zrobić gnocchi dyniowe (na mojej liście!), albo to przepyszne risotto.
Jak zrobić risotto z dynią?
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 500-600 g dyni
- 1 puszka kukurydzy
- około 1 litr bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Dynię umyć, obrać i pokroić w kostkę (albo wyjąć z zamrażalnika kostkę dyniową przygotowaną wcześniej 🙂
2. Przygotować bulion.
3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek, posolić. Smażyć do czasu, aż się zeszkli.
4. Dodać ryż i przesmażyć jeszcze 2-3 minuty.
5. Dodać dynię i dusić, stopniowo podlewając bulionem i mieszając – aż ryż stanie się miękki.
6. Pod koniec dodać kukurydzę razem z zalewą, podusić razem 2-3 minuty.
Można danie odstawić jeszcze na 5 minut, żeby „doszło”.
I gotowe.
Ponieważ całe danie jest w jednolitym żółtym kolorze, „tuninguję” je kolorystycznie, za każdym razem inaczej. Do wersji widocznej na zdjęciu dodałam trochę cukinii, a wcześniej robiłam z czerwoną papryką. Można tuningować dowolnie.
Dla większej smakowej rozpusty risotto posypujemy parmezanem albo kładziemy na wierzch cienkie plasterki masła.
Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga Olga smile, ale moja wersja jest trochę uproszczona :).
Zdjęcia autorki
async data-config=”2836″ data-key=”a0d8494fed564c80663ddd63a3f34407ae915ed1″ src=”//converti.se/recommendations.js”>>