Czego szukasz

Królowa jesieni – dyniowa zupa krem z jabłkiem i curry

Jesienią w kuchni królują dynie. Czy masz ochotę na pyszną kremową zupę z dyni, z dodatkiem jabłka i curry? Tę zupę lubią dzieci i bardzo łatwo ją przygotować. Sprawdź sama.

talerz z zupą dyniową

Zupa dyniowa to druga ulubiona (po pomidorowej) zupa w naszej rodzinie. Dlatego jak tylko jesienią pojawiają się dorodne „dyńki” w zieleniaku – kupujemy i gotujemy. A solidny porcji zapas surowej dyni pokrojonej w kostkę zamrażam na zimę. Przydaje się idealnie na zupę dyniową, risotto dyniowe (mniam – przepis opublikuję innym razem) albo dodatki do innych dań.

Jak zrobić prostą i smaczną zupę dyniową?

Przygotuj:

  • 500 g dyni (pokrojonej i obranej)
  • 1 jabłko
  • 1 cebulę
  • łyżeczkę curry
  • 2 łyżki masła
  • bulion warzywny
  • papryczkę chili w proszku
  • sól i pieprz
  • imbir

Jak przygotować zupę z dyni?

  1. W garnku na maśle zeszklij pokrojoną cebulę oraz pokrojone i obrane jabłko. Dodaj dynię i curry i szczyptę imbiru. Jeśli lubisz pikantne potrawy – dodaj też papryczkę chili – ja dodaję ją dopiero na talerzu, tylko zainteresowanym. Duś całość przez 3-5 minut.
  2. Dodaj bulion i gotuj około 15-20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  3. Zmiksuj zupę, dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.
  4. Podawaj z: grzankami / ryżem / kaszą jaglaną (w ten sposób przemycam ją moim dzieciom, które za nią nie przepadają)/ pierożkami ravioli.

Przepis znalazłam kilka lat temu w jednym z kobiecych magazynów i od tej pory nie szukam innych 🙂 Smacznego!

Zdjęcie: Pixabay

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Współzałożycielka portalu Mamo Pracuj, absolwentka UEK, z doświadczeniem zawodowym w dużym biznesie. Mama dwóch rozbrykanych dziewczynek. Pasjonatka górskich wycieczek i Italii w każdej postaci. Marzy o dalekich podróżach i zdobyciu Korony Gór Polski.
Podyskutuj
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie