ZAINSPIRUJ SIĘ
Pyszne i łatwe ciastka orzechowe, które nie doczekają świąt
- Joanna Gotfryd
- 15 grudnia 2016
- 1 MIN. CZYTANIA
Pierniczki upieczone i masz ochotę na więcej? A może dzieci chcą więcej zabawy w wykrawanie i ozdabianie? To niech się młodzież bawi, a Ty w weekend poczytaj książkę. Serio. Przepis jest tak łatwy, że dzieci (powiedzmy szkolne i wczesnoszkolne) zrobią ciastka samodzielnie.
Ciasteczka będą idealnie smakować z kawą w najbliższy weekend, bo kto powiedział, że muszą być na święta?
Składniki:
- 1 kostka masła
- 40 dag mąki
- 10 dag mielonych orzechów włoskich
- 2 żółtka
- 15 dag cukru
Sposób wykonania:
Wszystko usiekać i zagnieść. W razie czego dodać 1-2 łyżki śmietany kwaśnej.
Wykroić ciasteczka, piec ok. 20-25 minut w 160 stopniach.
Proste? Banalne!!! My (tzn. moje dzieci) będziemy je robić już jutro! Smacznego!
Miłośnikom orzechów polecam jeszcze przepis na pyszne i eleganckie ciasto orzechowe. Z wpisu można się również dowiedzieć dlaczego w mojej rodzinie orzechowce dzielą się na maturalne i pogrzebowe 😛