ZAINSPIRUJ SIĘ
Pieczona kaczka – przepis na uroczysty obiad lub romantyczną kolację
- Bartłomiej Płócienniak
- 21 września 2016
- 3 MIN. CZYTANIA
Filet z kaczki, kapusta z lawendą, ziemniaki z boczkiem, pieczona papryka nadziewana kaszanką
Przepis na 2 osoby, czas przygotowania ok. 50 minut
Składniki:
- kaczka filet 2 szt
- ziemniaki 300g
- łyżka masła
- boczek wędzony 50g
- kapusta włoska 1/4 główki
- żurawina 100g
- czerwone wino 100ml
- łyżka cukru
- łyżka suszonej lawendy
- 2 gałązki tymianku
- pieprz świeżo mielony i sól morska do smaku
- 2 papryki pomidorowe
- 100g kaszanki
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 180’c. Po nagrzaniu włóż do piekarnika paprykę wydrylowaną z pestek i piecz ok 15 min, później wyjmij i obierz ją ze skórki, a następnie nafaszeruj paprykę kaszanką.
- Kaczkę filet natrzyj solą i świeżym tymiankiem i odstaw na chwilę.
- Obrane ziemniaki ugotuj i utłucz na puree ziemniaczane z łyżką masła.
- Żurawinę z winem i łyżką cukru ugotuj w rondelku przez ok. 5 min. tak, aby miało konsystencję sosu.
- Lawendę zaparz w filiżance jak herbatę, ale w małej ilości wrzątku.
- Kaczkę przemyj z soli i połóż na zimną patelnię i włącz ogień (tłuszcz ze skóry z kaczki będzie się powoli wytapiał, aż stanie się skóra chrupiąca), następnie przełóż na drugą stronę i osmaż delikatnie od strony mięsa przez ok.30 sekund (tłuszcz z kaczki/gęsi jest bardzo zdrowy i można go używać np do podsmażania ziemniaków).
- Przełóż na blaszkę i włóż do pieca na ok. 10 min.
- Po upieczeniu kaczka powinna odpocząć 5 minut w ciepłym miejscu, aby wciągnęła soki, które nie będą wyglądały dobrze jeśli wyleją się na talerz.
- W momencie wyjęcia kaczki wrzuć do piekarnika przygotowaną wcześniej nadzianą paprykę.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony w kosteczkę boczek i jak się podsmaży dołóż pokrojoną niedbale kapustę, która ma być tylko złamana i pozostać chrupiąca, więc wystarczy jej 2-3 min. żeby była gotowa.
- Na koniec wlewamy łyżkę naparu lawendowego dla aromatu – lawendy nie możemy zagotować, bo straci cały zapach i smak.
- Wszystko podgrzewamy, kaczkę kroimy na pół i sprawdzamy jak jest zrobiona (jeśli jest za bardzo krwista zawsze możemy dogrzać ją od strony mięsa na patelni).
- Podając filet z kaczki można posypać specjalną solą w tzw. kwiatach. Smacznego!
Lubisz smaczną, zdrową kuchnię? Zależy Ci na tym, aby Twoja rodzina jadła produkty najwyższej jakości? Interesujesz się zdrowym odżywianiem?
Platforma zakupowa Lokalny Rolnik szuka mam, pasjonatek zdrowego odżywiana z Krakowa i okolic, które chcą promować zdrową żywność i dodatkowo zarabiać. Lokalny Rolnik zaprasza wszystkie zainteresowane mamy na spotkanie, 28 września br. w godzinach 18-20, do Hotelu Europejskiego, przy ul. Lubicz 5 w Krakowie.
Podczas spotkania będziecie mogły:
- dowiedzieć się jak założyć własną grupę zakupową, promować zdrową żywność i zyskać dodatkowy dochód,
- dowiedzieć się jak kupować ekologiczne produkty najwyższej jakości dostarczane od lokalnych dostawców,
- skosztować pysznych potraw ugotowanych przez szefa kuchni Bartłomieja Płócienniaka z produktów Lokalnego Rolnika.
Biletów na spotkanie… już nie ma, ale możesz się zapisać na listę rezerwową – wyślij zgłoszenie na adres: [email protected]. Bądź na bieżąco, dołącz do wydarzenia na FB.
Tutaj możesz przeczytać wywiad z Hanią Sozańską z Krakowa, koordynatorką grupy zakupowej w Lokalnym Rolniku.
Chcesz zostać koordynatorką grupy zakupowej? Zgłoś się już teraz, rekrutacja trwa>>.
Zdjęcia: Bartłomiej Płócienniak