Czego szukasz

Jak rozszerzać dietę maluszka – poradnik na 6 z plusem!

Aleksandra Zima i Ewa Bajerek wspólnie stworzyły pierwszą w Polsce książkę kucharską z poradami lekarskimi, dotyczącą etapu rozszerzania diety u małych dzieci. Skoro podobnych poradników jest już wiele, dlaczego miałabyś sięgnąć akurat po ten? Powiem Ci dlaczego. Bo zawiera wiedzę medyczną bazującą na najbardziej aktualnych wytycznych towarzystw naukowych oraz 200 stron pomysłów na proste i sprawdzone przez autorki przepisy!

  • Ewa Moskalik - Pieper - 07/12/2017
Aleksandra Zima, Ewa Bajerek

Ewo, wspólnie z Olą wydałyście książkę „Maluszek na 6+. Rozszerzanie diety w pigułce”. Skąd pomysł i dlaczego powstał ten poradnik?

Pomysł na książkę zrodził się w naszych głowach, choć lepiej byłoby powiedzieć w sercach, gdy nasze dzieci rozpoczynały swoją przygodę z rozszerzaniem diety.

Wiedząc jak ważny jest ten etap w życiu maluszków, jak bardzo wpływa na ich dalsze życie, zdrowie, na ich nawyki żywieniowe – chciałyśmy, jak każda mama, by był to dla nich czas harmonijnego i zdrowego rozwoju, a równocześnie czas pełen smaków, zapachów i kolorów.

Właśnie dlatego długo przygotowywałyśmy się do tego etapu, poszerzałyśmy naszą wiedzę, eksperymentowałyśmy w kuchni, próbowałyśmy coraz to nowszych dań, połączeń i kompozycji smakowych. Po pewnym czasie, gdy nasze małe kuchenne podboje liczyły kilkadziesiąt przepisów, zażartowałyśmy, że wszystkie dania są tak smaczne i zdrowe, że warto byłoby je spisać i wydać.

Jednak myśląc o książce z daniami dla niemowląt i małych dzieci nie mogłyśmy przejść obojętnie obok tematu zdrowia i medycznych aspektów rozszerzania diety.

W rozmowach z innymi, młodymi rodzicami widziałyśmy ogromną lukę i ogromne zapotrzebowanie na wiarygodną i rzetelną wiedzę medyczną, która będzie w prosty i przyjazny sposób podana, rzec można, „na tacy” , tak by każdy rodzic mógł wybrać to, co najlepsze dla swojego dziecka.

Olu co wyróżnia Waszą książkę spośród innych poradników dotyczących żywienia i rozszerzania diety u dzieci?

Chcemy, by nasz poradnik kulinarny kojarzono z dwoma aspektami: ze zdrowiem i prostotą. W naszej książce zawarte są porady lekarskie bazujące na najbardziej aktualnych wytycznych towarzystw naukowych.

Porady te służą omówieniu najważniejszych aspektów żywienia niemowląt. Odpowiadamy w nich na najczęstsze pytania młodych rodziców.

Poruszamy temat wprowadzania do diety glutenu, jajka, cytrusów. Podpowiadamy o czym należy pamiętać przygotowując pierwsze dania dla naszego szkraba, wskazujemy jak unikać anemii, zaprać oraz jak ocenić czy nasz maluszek rośnie prawidłowo.

Ponadto naszym priorytetem było stworzenie poradnika kulinarnego, który zawiera dania nie tylko zdrowe, ale i proste. Proste do wykonania, a jednocześnie niezwykle smaczne.

W naszych przepisach nie używamy komosy ryżowej, topinamburu, jarmużu lub tofu. Stawiamy na to, co każda mama ma pod ręką.
I udowadniamy, że nawet z buraczka, ziemniaczka i marchewki można wyczarować cuda.

Co otrzyma młoda mama sięgając po Wasz poradnik?

Ewa: Z pewnością wsparcie. Zarówno od strony medycznej, gdyż pokazujemy jak i od czego zacząć rozszerzanie diety, jak je kontynuować, by nasz maluszek stał się małym smakoszem, ale również od strony praktycznej.

Same jesteśmy mamami i wiemy, że etap rozszerzania diety może być albo niezwykle trudny i pełen frustracji, albo radosny, spokojny i…smaczny! Naszym czytelniczkom oferujemy Maluszka na 6+, czyli zdrowego, radosnego małego człowieczka, z pełnym brzuszkiem i zadowoloną buźką :).

Olu co w ostatnim czasie zmieniło się w kwestii rozszerzania diety małych dzieci?

Zmieniło się bardzo wiele. Może właśnie tak liczne zmiany w świecie medycyny były impulsem do tego, by w naszej książce zawrzeć porady medyczne.

Dynamiczny rozwój badań nad tym jak jemy, co jemy, nad wpływem żywienia na całe nasze dalsze życie sprawił, iż zupełnie inaczej wyglądają obecnie zalecenia dotyczące wprowadzania np. glutenu lub jajek.

Zmieniło się podejście do spożywania soków owocowych przez niemowlęta oraz produktów takich jak cytrusy i orzechy. Te i inne aspekty żywienia niemowlaków, bazując na najnowszej wiedzy, omawiamy w naszym poradniku.

Skąd czerpałyście merytoryczną wiedzę na temat etapów rozszerzania diety niemowląt i małych dzieci?

Ola: Jako lekarz mam dostęp do wielu wiarygodnych źródeł naukowych, zarówno w wersji czasopism specjalistycznych, jak i zamieszczanych w internecie wytycznych towarzystw naukowych.

Jest to o tyle istotne, że obecnie ilość zupełnie sprzecznych i błędnych zaleceń, które można znaleźć na bardzo wielu portalach i stronach internetowych jest przerażająca.

Młode mamy nie mające wiedzy medycznej bardzo często wprowadzane są w błąd. Stąd wykorzystując daną mi wiedzę postanowiłyśmy w jednym miejscu, w prosty i jasny sposób, zebrać wszystkie najbardziej aktualne wytyczne największych autorytetów w dziedzinie pediatrii i gastroenterologii dziecięcej.

Jak powstawały przepisy do Waszej książki? Co jest największą siłą Waszych kulinarnych pomysłów?

Ewa: Wszystkie przepisy to nasze autorskie pomysły. Nasze, naszych mam i babć. Oczywiście, zmodyfikowane w taki sposób, by móc zaserwować je maluszkom.

Musimy przyznać, że każda z nas odnajdywała się doskonale w innym dziale. Ola uwielbiała wymyślać i przygotowywać deserki. Ja zaś, dbałam o pożywne obiadki i śniadanka. Dzięki temu doskonale się uzupełniałyśmy i stąd takie bogactwo i różnorodność naszych przepisów.

A naszą największą siłą jest fakt, iż udało nam się połączyć wszystko to co ważne: zdrowie, prostotę, smak i dostępność w jednym miejscu i stworzyć niemal 200 stron przepisów, które sprawiają, że aż chce się gotować z dziećmi i dla dzieci!

Jak jeszcze dzieliłyście się pracą przy powstawaniu książki? Olu Ty jesteś lekarzem, w trakcie specjalizacji z pediatrii, jaki był Twój wkład w powstanie tej książki? A co wniosła ze swojej strony Ewa?

Ewa: Podział był sprawiedliwy :). Jedno danie Ola, jedno ja – od początku, czyli od pomysłu, przez wykonanie, zważenie, zmierzenie, aż po…zjedzenie ;).

Oczywiście wspólnie poprawiałyśmy konsystencję, smaki, tak długo, aż nasi mali testerzy (czyli Janek i Sara) zjedli wszystko ze smakiem :).

To właśnie dzięki wspólnej pracy, dzięki wsparciu i wspólnym pomysłom udało nam się stworzyć tak różnorodne potrawy, tak szeroki wachlarz smaków i kulinarnych doznań.

Dzięki temu udowadniamy, że dieta maluszków może być smaczna, pachnąca, kolorowa i z pewnością nie musi być nudna!

Ola jako lekarka, rezydentka pediatrii, odpowiadała w dużym stopniu za wartość merytoryczną porad lekarskich. Sprawdzała na bieżąco zalecenia i wytyczne, opracowywała bibliografię, rozmawiała ze specjalistami.

Ja ze swojej strony doradzałam Oli co do wyboru treści zagadnień do książki. Podpowiadałam co każda, niemedyczna mama, chciałaby w takim poradniku odnaleźć, co jest podstawą, czego brakuje.

Dzięki rozmowom z innymi młodymi rodzicami wiedziałyśmy na co szczególnie zwrócić uwagę, co omówić i na jakie pytania odpowiedzieć.

Czy macie może w planach jeszcze jakieś inne poradniki?

Ola: Póki co musimy troszkę odpocząć od pisania, gdyż nasz Maluszek baaardzo nas zaabsorbował ;)…
Jednak nie mówimy nie.

Mamy kilka pomysłów na przyszłość, między innymi na poradniki kulinarne dedykowane dzieciom z alergiami pokarmowymi lub też takie, które będą podpowiedzią jak żywić dzieci z konkretnymi chorobami, nabytymi lub wrodzonymi.

Jednak póki co to tylko plany :).

Gdzie można kupić Waszą książkę?

Ola: Na chwilę obecną nasza książka jest do kupienia w e-sklepie na naszej stronie internetowej: www.maluszekna6plus.pl

Zachęcamy do jej odwiedzenia, gdyż jest to miejsce, w którym można podejrzeć próbkę naszej książki, poczytać komentarze innych mam, jak również zobaczyć fotografie oddające nasze serce włożone w każde jedno danie!

Zdjęcia: copyright Ewa Bajerek i Aleksandra Zima.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Ewa Moskalik - Pieper
Redaktor portalu Mamo Pracuj. Prywatnie spełniona, pełnoetatowa mama dwóch wspaniałych synów i żona, starająca się znaleźć swój patent na work - life balance. Absolwentka UJ. Miłośniczka kina, muzyki i książek.
Podyskutuj

Wyluzowane karmienie piersią – poznajcie pozycję naturalną odchyloną

Pozycja karmienia piersią ma wpływ na zdrowie naszych dzieci oraz na nasze. Wiele mam nie jest przekonana do zmiany pozycji, kiedy jedna się sprawdza - wolą nie eksperymentować. Inne mamy nie mogą znaleźć żadnej wygodnej pozycji – jest im niewygodnie albo odczuwają ból pleców. Sposobem na wygodne i wyluzowane karmienie jest pozycja naturalna odchylona.
  • Ola Piotrowska - 22/05/2019
Karmienie piersią - pozycja naturalna odchylona

Jak wygląda pozycja naturalna odchylona?

Jest to pozycja bardzo popularna za granicą, w Polsce również coraz częściej się ją praktykuje. Ułożenie się w tej pozycji wymaga podparcia, jednak nie jest trudne. Należy ułożyć się w pozycji pół-leżącej, podłożyć pod głowę poduszkę, a następnie położyć dziecko na swój brzuch. Ważne jest, aby nie pochylać nadmiernie głowy i nie dociskać brody do klatki piersiowej. To mogłoby spowodować ból szyi.

Dlaczego pozycja naturalna odchylona jest korzystna dla mamy?

Pozycja ta pozwala mamie wyprostować plecy i odciążyć je. Dziecko leży na mamie, a nie na poduszce. Dzięki kontaktowi skóra ze skórą, nawiązuje bliski kontakt z mamą i jest spokojniejsze.

Pozycja odchylona jest polecana przez położne i doradczynie laktacyjne, ponieważ jest jedną z najbardziej fizjologicznych pozycji karmienia.

Pozycja w jakiej karmimy ma też znaczenie dla dziecka.

W tej pozycji dziecko ma swobodę ruchu i może chwycić brodawkę w najbardziej komfortowy dla niego sposób. Mleko jest zasysane przez dziecko od góry, co wiąże się z mniejszą ilością połkniętych pęcherzyków powietrza. To natomiast oznacza mniejsze ryzyko kolek niemowlęcych.

Pozycja karmienia dla mam po cesarce oraz z hiperlaktacją.

Z pozycji tej mogą korzystać kobiety po cesarskim cięciu oraz z hiperlaktacją. W pozycji naturalnej odchylonej nie napinamy mięśni brzucha, co jest wskazane po cesarskim cięciu. Odczuwamy również mniejszy ból mięśni rozluźniając całe ciało. Hiperlaktacja może powodować za duży do przełknięcia dla dziecka strumień mleka. Kiedy zasysa je od góry, ma większą kontrolę nad tym, ile go wypije, ryzyko zachłyśnięcia się jest minimalne.

Poza wszystkimi medycznymi zaletami tej pozycji, największą jest okazja dla mam, aby zrelaksować się karmiąc. Warto ją wypróbować, niezależnie czy karmienie dotyczy niemowlęcia czy starszego dziecka.

Źródła:
1. karmiuszka.pozycje-karmienia
2. mlekiemmamy.pozycje-do-karmienia-piersia
3. cnol.kobiety.med.szybki-wyplyw-pokarmu
4. karmiuszka.kolki-niemowlece
5. cnol.kobiety.sytuacje-szczegolne-bliznieta-ciecie-cesarskie
6. cnol.kobiety.szybki-wyplyw-pokarmu

Zdjęcie: archiwum autorki tekstu

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Ola Piotrowska
Ola Piotrowska, Twórczyni Poduszki Karmiuszki. Szczęśliwa mama trzyletniego Tadka i rocznej Hani. Dawniej prawniczka. Teraz – pełnoetatowa matka, certyfikowana Promotorka Karmienia Piersią, zaangażowana we wspieranie innych mam, zwłaszcza w początkach rodzicielstwa.

Zapraszamy na konkurs Mamo Odpocznij 2019!

Dzień Matki to szczególny dzień, dlatego chcemy podkreślić jego wagę i wspólnie z Mineral Hotel **** Malinowy Raj w Solcu Zdrój, przygotowaliśmy dla Was konkurs: Mamo Odpocznij 2019. Wygrana w konkursie to 2 noclegi dla rodziny z dwójką (maksymalnie trójką dzieci) w ramach pakietu Mineralny Wypoczynek ze śniadaniem i nielimitowanym dostępem do kompleksu Basenów Mineralnych. Szczegóły w regulaminie i na naszym profilu na Facebooku. Nie czekaj! Weź udział w konkursie! :)
  • Ewa Moskalik - Pieper - 20/05/2019
widok hotelu Malinowy Raj

Świętuj z nami Dzień Matki

Drogie Mamy i nasze Czytelniczki! Specjalnie dla Was wspólnie z Mineral Hotel **** Malinowy Raj w Solcu Zdrój przygotowaliśmy konkurs z okazji Dnia Matki.

Nagrodą w konkursie jest pobyt w czterogwiazdkowym Mineral Hotel **** Malinowy Raj.

Mamo Odpocznij 2019

Biorąc udział w konkursie masz szansę spędzić dwie noce w komfortowym hotelu korzystając z nielimitowanego dostępu do wszystkich stref basenowych w kompleksie Basenów Mineralnych Hotelu, codziennych zajęć sportowych z instruktorem:

  • aktywnego poranka,
  • aqua aerobic,
  • gimnastyki w basenie

oraz śniadań w formie bogatego bufetu.

Raj dla Mam

Malinowy Raj Mineral Hotel**** to najnowszy obiekt należący do sieci Malinowe Hotele, pioniera na Polskim rynku Medical SPA i Resort. W Malinowym Raju kultywuje się pierwotną ideę SPA – sanus per aquam, czyli zdrowy przez wodę. Tylko Malinowe Hotele oferują kąpiele siarkowe w najsilniejszej na świecie wodzie siarczkowej ze źródła „”Malina””.

Hotel Malinowy Raj jest idealnym miejscem dla rodzin z dziećmi. Dla najmłodszych przygotowano pokój zabaw oraz zewnętrzny plac zabaw, a to i tak nie wszystkie atrakcje dla Waszych pociech.

Dodatkowym, ważnym dla rodzin z dziećmi atutem, jest tradycyjna kuchnia regionalna, polska oraz europejska i serwowane przez nią wyśmienite posiłki, które podawane w formie szwedzkiego bufetu pozwalają na samodzielne dopasowanie swojego menu. W końcu nie będziesz musiała się martwić o gotowanie 🙂

Weź udział w konkursie na naszym profilu na Facebooku >>>

Zanim weźmiesz udział w konkursie koniecznie zapoznaj się z Regulaminem >>>

Zdjęcia: własność hotelu Malinowy Raj

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Ewa Moskalik - Pieper
Redaktor portalu Mamo Pracuj. Prywatnie spełniona, pełnoetatowa mama dwóch wspaniałych synów i żona, starająca się znaleźć swój patent na work - life balance. Absolwentka UJ. Miłośniczka kina, muzyki i książek.
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie
Może Cię zainteresować także:
Uwaga. Strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje uzyskane za ich pomocą wykorzystywane są w celach statystycznych. Pozostając tu godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce. ×

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail