ZAINSPIRUJ SIĘ
5 pomysłów na przetwory, które warto mieć w kuchni
- Stasia Serwińska
- 19 października 2020
- 4 MIN. CZYTANIA
Jest mnóstwo przepisów na przetwory, które warto mieć w domu. Poniżej podałam 5 pomysłów na przetwory, które są najczęściej w mojej domowej spiżarni.
1. Sos pomidorowy z papryką
Przepis z książki Smakoterapia 3
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów lima
- 1 kg czerwonej papryki słodkiej
- 1 dynia, twarda typu hokkaido
- marchew
- pietruszka
- por, biała część
- kilka liści lubczyk świeży
- 1 papryczka chili
- 4 ząbki czosnek
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 2 łyżeczki soli
- pieprz czarny mielony do smaku
- 2 łyżki syropu klonowego
- ok. 100 ml octu jabłkowego 5-procentowego
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Pomidory przekroić na połówki i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać niewielką ilością soli. Na drugiej blasze umieścić resztę warzyw i skropić oliwą z oliwek. Podpiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Potem wyjąć i ostudzić. Miąższ dyni wydrążyć, czosnek zmiksować z pozostałymi warzywami i lubczykiem na krem. Doprawić solą, syropem, octem, dodać oliwę z oliwek i zagotować. Odparować do odpowiedniej konsystencji, doprawić i wekować w wysterylizowanych niedużych słoikach, w piekarniku, w temperaturze 120 stopni C przez 25 minut od momentu zagotowania się zawartości.
Przeczytaj także: Jak dbać o odporność swojego dziecka?
2. Powidła czekoladowo-śliwkowe
Przepis ze strony kwestiasmaku.pl
Składniki:
- 2 kg śliwek (np. węgierek)
- 3/4 kg cukru (można dać mniej)
- 200 – 250 g ciemnej gorzkiej czekolady 70%
Wykonanie:
Śliwki opłukać, przekroić na połówki, usunąć pestki. Miąższ zmielić w maszynce do mięsa. Włożyć na dużą patelnię żeliwną lub do płaskiego garnka z grubym dnem. Smażyć na małym ogniu przez około 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu i uważając aby śliwki nie przypaliły się. Masa powinna być ciemna i gęsta (w razie potrzeby wydłużyć czas smażenia). Dodać cukier i smażyć jeszcze przez około 1/2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Wydłużyć dodatkowo czas smażenia, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję powideł.
Gdy masa będzie już ciemna i gęsta dodać czekoladę połamaną na kostki, roztopić i zagotować. Nałożyć do słoiczków.
3. Buraki z węgierkami od teściowej
( wychodzi 9 słoików 1L)
Składniki:
- 2 kg buraków
- 3 cebule
- 3 papryki
- 1 kg węgierek
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
Zalewa:
- ½ litra wody
- 1/2 szklanki octu
- 3//4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka soli
- 4-6 goździków na pół miękko ( ważne! goździki ugotować w odrobinie wody – wywar dodać do zalewy, a goździki po sztuce do słoików
Buraki ugotować na pół miękko, zetrzeć na grubej tarce, wrzucić do zalewy, dodać talarki cebuli, paprykę w paski, śliwki w paski – gotować 20-30 min. Dawać gorące do słoików.
Przeczytaj także: 5 zdrowych przekąsek na urodziny dziecka
4. Dżem jabłkowo gruszkowy
Przepis ze strony doradcasmaku.pl
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 2 kg gruszek
- 1 kg cukru
- 1 szklanka wody
- dodatki: cynamon, imbir, cukier waniliowy
Wykonanie:
Jabłka obrać, drobno pokroić, usunąć gniazdka nasienne, włożyć do rondelka, zalać wodą i rozgotować na wolnym ogniu. Gruszki również obrać, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z jabłkami, wsypać cukier i smażyć bardzo powoli na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem. Do dłuższego przechowywania musimy pasteryzować przez 15-20 minut.
5. Sałatka z ogórków – mamusiowa
Przepis z książki Smakoterapia 3
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 1 szklanka octu jabłkowego 5 – procentowego
- 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
- 3 białe cebule
- ¾ szklanki ksylitolu
- 1 pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki nasion z gorczycy
- można dodać kilka plasterków imbiru
Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulę poszatkować w cieniutkie półksiężyce. Zasypać ogórki i cebulę solą i pozostawić na 2h. Dodać pozostałe składniki (czosnek i koper pokroić drobno), wymieszać całość i pozostawić na 24 godziny. Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików i zalać powstałym płynem. Słoje zakręcić i wstawić do zimnego piekarnika. Po osiągnięciu temperatury 120 stopni C pasteryzować sałatkę jeszcze przez 15 min. Wyjąć słoje z piekarnika, dokręcić porządnie, wstawić pod koc do całkowitego ostygnięcia.
Zdjęcie: Pixabay.pl