Logo Mamo Pracuj
Open menu
Pracuj

Znajdź wymarzoną pracę i pracodawcę.

Rozwijaj się

Pozwól się wesprzeć w rozwoju.

Inspiruj się

Sprawdź nasze propozycje dla Ciebie.

ZAINSPIRUJ SIĘ

5 pomysłów na przetwory, które warto mieć w kuchni

  • Stasia Serwińska
  • 19 października 2020
  • 4 MIN. CZYTANIA
Czas jesienno-zimowy bywa bardzo wymagający. Jest szaro, buro, deszczowo i chorobowo. Warto mieć wtedy w domowej spiżarni przetwory, które będą przypominać nam smaki lata i ciepłej jesieni!

Jest mnóstwo przepisów na przetwory, które warto mieć w domu. Poniżej podałam 5 pomysłów na przetwory, które są najczęściej w mojej domowej spiżarni.

1. Sos pomidorowy z papryką

Przepis z książki Smakoterapia 3

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów lima
  • 1 kg czerwonej papryki słodkiej
  • 1 dynia, twarda typu hokkaido
  • marchew
  • pietruszka
  • por, biała część
  • kilka liści lubczyk świeży
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnek
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • ok. 100 ml octu jabłkowego 5-procentowego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Pomidory przekroić na połówki i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać niewielką ilością soli. Na drugiej blasze umieścić resztę warzyw i skropić oliwą z oliwek. Podpiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Potem wyjąć i ostudzić. Miąższ dyni wydrążyć, czosnek zmiksować z pozostałymi warzywami i lubczykiem na krem. Doprawić solą, syropem, octem, dodać oliwę z oliwek i zagotować. Odparować do odpowiedniej konsystencji, doprawić i wekować w wysterylizowanych niedużych słoikach, w piekarniku, w temperaturze 120 stopni C przez 25 minut od momentu zagotowania się zawartości.

Przeczytaj także: Jak dbać o odporność swojego dziecka?

2. Powidła czekoladowo-śliwkowe

Przepis ze strony kwestiasmaku.pl

Składniki:

  • 2 kg śliwek (np. węgierek)
  • 3/4 kg cukru (można dać mniej)
  • 200 – 250 g ciemnej gorzkiej czekolady 70%

Wykonanie:

Śliwki opłukać, przekroić na połówki, usunąć pestki. Miąższ zmielić w maszynce do mięsa. Włożyć na dużą patelnię żeliwną lub do płaskiego garnka z grubym dnem. Smażyć na małym ogniu przez około 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu i uważając aby śliwki nie przypaliły się. Masa powinna być ciemna i gęsta (w razie potrzeby wydłużyć czas smażenia). Dodać cukier i smażyć jeszcze przez około 1/2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Wydłużyć dodatkowo czas smażenia, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję powideł.

Gdy masa będzie już ciemna i gęsta dodać czekoladę połamaną na kostki, roztopić i zagotować. Nałożyć do słoiczków.

3. Buraki z węgierkami od teściowej

( wychodzi 9 słoików 1L)

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 3 cebule
  • 3 papryki
  • 1 kg węgierek
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Zalewa:

  • ½ litra wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 3//4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 4-6 goździków na pół miękko ( ważne! goździki ugotować w odrobinie wody – wywar dodać do zalewy, a goździki po sztuce do słoików

Buraki ugotować na pół miękko, zetrzeć na grubej tarce, wrzucić do zalewy, dodać talarki cebuli, paprykę w paski, śliwki w paski – gotować 20-30 min. Dawać gorące do słoików.

Przeczytaj także: 5 zdrowych przekąsek na urodziny dziecka

4. Dżem jabłkowo gruszkowy

Przepis ze strony doradcasmaku.pl

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 2 kg gruszek
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • dodatki: cynamon, imbir, cukier waniliowy

Wykonanie:

Jabłka obrać, drobno pokroić, usunąć gniazdka nasienne, włożyć do rondelka, zalać wodą i rozgotować na wolnym ogniu. Gruszki również obrać, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z jabłkami, wsypać cukier i smażyć bardzo powoli na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem. Do dłuższego przechowywania musimy pasteryzować przez 15-20 minut.

5. Sałatka z ogórków – mamusiowa

Przepis z książki Smakoterapia 3

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 1 szklanka octu jabłkowego 5 – procentowego
  • 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
  • 3 białe cebule
  • ¾ szklanki ksylitolu
  • 1 pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki nasion z gorczycy
  • można dodać kilka plasterków imbiru

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulę poszatkować w cieniutkie półksiężyce. Zasypać ogórki i cebulę solą i pozostawić na 2h. Dodać pozostałe składniki (czosnek i koper pokroić drobno), wymieszać całość i pozostawić na 24 godziny. Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików i zalać powstałym płynem. Słoje zakręcić i wstawić do zimnego piekarnika. Po osiągnięciu temperatury 120 stopni C pasteryzować sałatkę jeszcze przez 15 min. Wyjąć słoje z piekarnika, dokręcić porządnie, wstawić pod koc do całkowitego ostygnięcia.

Zdjęcie: Pixabay.pl

Zobacz więcej

artykuł
Ewa maluje obraz
  • Ewa Moskalik - Pieper
  • 2 MIN. CZYTANIA
artykuł
  • Ewa Moskalik - Pieper
  • 3 MIN. CZYTANIA
wywiad
  • Dominika Cienkiewicz
  • 9 MIN. CZYTANIA
wywiad
  • Ewa Moskalik - Pieper
  • 21 MIN. CZYTANIA
artykuł
rodzina, ulgi dla rodziców
  • Aneta Socha - Jaworska
  • 13 MIN. CZYTANIA
artykuł
korespondencja seryjna
  • Alicja Zielińska
  • 3 MIN. CZYTANIA
artykuł
kartka z życzeniami z okazji Bożego Narodzenia
  • Redakcja portalu Mamo Pracuj
  • 1 MIN. CZYTANIA

+3 tys. mam w newsletterze

© Mamopracuj 2024

Skip to content