Czego szukasz

Zupa kalafiorowa – pożywna i smaczna potrawa

Zupy wiosenno-letnie to pomysł na smaczne i sycące dania obiadowe. W sezonie na młody kalafior warto korzystać z tego pysznego warzywa. Przekonaj się, że zupa kalafiorowa zabielona śmietaną to prawdziwa uczta smaku!

Zupa kalafiorowa – symfonia smaków i aromatów

W tradycyjnej kuchni polskiej zupy od zawsze zajmowały ważne miejsce. Praktycznie każdy obiad powinien rozpoczynać się zupą, ponieważ jest ona doskonałym urozmaiceniem codziennej diety, smacznym i sycącym posiłkiem, bogatym w cenne składniki odżywcze.

Szczególnie warto spożywać zupy warzywne, które nie tuczą, są lekkostrawne, bogate w mikroelementy i witaminy, a także w błonnik pokarmowy, co ma niewątpliwie pozytywny wpływ na przemianę materii.

Jedną z częściej polecanych jest zupa kalafiorowa, której główny składnik – kalafior, to cenne źródło witamin (m.in C, E, K, A), a także minerałów np. wapnia, żelaza i magnezu.

Składniki potrzebne do przygotowania zupy kalafiorowej

Zupa kalafiorowa wcale nie jest taka trudna w przygotowaniu. Nie trzeba być kulinarnym wirtuozem, aby ugotować tę smaczną i aromatyczną zupę.

Nie ulega jednak wątpliwości, że do jej przygotowania potrzebne są dobrej jakości produkty, a przede wszystkim – dorodny i świeży kalafior.

Są różne przepisy na tę zupę, ale tradycyjna zupa kalafiorowa smakuje najlepiej. Aby ją przygotować będziemy potrzebowali:

  • średniej wielkości kalafior,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • małą pietruszkę,
  • niewielki seler,
  • mały por,
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków,
  • pęczek koperku,
  • 1 łyżkę gęstej śmietany 18%,
  • porcję rosołową,
  • liść laurowy,
  • 2-3 ziela angielskie,
  • sól, pieprz.

vegetable soup ingrediences on table

Sposób przyrządzania zupy kalafiorowej

Porcję rosołową wkładamy do garnka, zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania. W trakcie gotowania kilkukrotnie zdejmujemy szumy z powierzchni zupy.

W czasie, gdy porcja rosołowa gotuje się, zajmujemy się warzywami. Obraną marchewkę kroimy w plasterki, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a por drobno kroimy.

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z kalafiora usuwamy zielone części i dzielimy na małe różyczki. Pokrojone ziemniaki, włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy wrzucamy do gotującego się wywaru mięsnego, doprawiamy solą i gotujemy.

Kiedy warzywa będą już prawie miękkie, do zupy wkładamy różyczki kalafiora i gotujemy do miękkości. Po około 10 minutach zabielamy zupę kalafiorową śmietaną oraz doprawiamy do smaku. Rozlewamy na talerze, posypujemy drobno posiekanym koperkiem, a po chwili konsumujemy ze smakiem.

Smacznego!

Materiał powstał we współpracy z partnerem portalu.

Zdjęcie: partnera portalu.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Podyskutuj
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie