ZAINSPIRUJ SIĘ
Zupa kalafiorowa – symfonia smaków i aromatów
W tradycyjnej kuchni polskiej zupy od zawsze zajmowały ważne miejsce. Praktycznie każdy obiad powinien rozpoczynać się zupą, ponieważ jest ona doskonałym urozmaiceniem codziennej diety, smacznym i sycącym posiłkiem, bogatym w cenne składniki odżywcze.
Szczególnie warto spożywać zupy warzywne, które nie tuczą, są lekkostrawne, bogate w mikroelementy i witaminy, a także w błonnik pokarmowy, co ma niewątpliwie pozytywny wpływ na przemianę materii.
Jedną z częściej polecanych jest zupa kalafiorowa, której główny składnik – kalafior, to cenne źródło witamin (m.in C, E, K, A), a także minerałów np. wapnia, żelaza i magnezu.
Składniki potrzebne do przygotowania zupy kalafiorowej
Zupa kalafiorowa wcale nie jest taka trudna w przygotowaniu. Nie trzeba być kulinarnym wirtuozem, aby ugotować tę smaczną i aromatyczną zupę.
Nie ulega jednak wątpliwości, że do jej przygotowania potrzebne są dobrej jakości produkty, a przede wszystkim – dorodny i świeży kalafior.
Są różne przepisy na tę zupę, ale tradycyjna zupa kalafiorowa smakuje najlepiej. Aby ją przygotować będziemy potrzebowali:
- średniej wielkości kalafior,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- małą pietruszkę,
- niewielki seler,
- mały por,
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków,
- pęczek koperku,
- 1 łyżkę gęstej śmietany 18%,
- porcję rosołową,
- liść laurowy,
- 2-3 ziela angielskie,
- sól, pieprz.
Sposób przyrządzania zupy kalafiorowej
Porcję rosołową wkładamy do garnka, zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania. W trakcie gotowania kilkukrotnie zdejmujemy szumy z powierzchni zupy.
W czasie, gdy porcja rosołowa gotuje się, zajmujemy się warzywami. Obraną marchewkę kroimy w plasterki, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a por drobno kroimy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z kalafiora usuwamy zielone części i dzielimy na małe różyczki. Pokrojone ziemniaki, włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy wrzucamy do gotującego się wywaru mięsnego, doprawiamy solą i gotujemy.
Kiedy warzywa będą już prawie miękkie, do zupy wkładamy różyczki kalafiora i gotujemy do miękkości. Po około 10 minutach zabielamy zupę kalafiorową śmietaną oraz doprawiamy do smaku. Rozlewamy na talerze, posypujemy drobno posiekanym koperkiem, a po chwili konsumujemy ze smakiem.
Smacznego!
Materiał powstał we współpracy z partnerem portalu.
Zdjęcie: partnera portalu.