ZAINSPIRUJ SIĘ
Zmień swoje nawyki! Odżywiaj się ekologicznie!
- Alicja Zielińska
- 19 lutego 2021
- 4 MIN. CZYTANIA
Sklep ze zdrową żywnością – świadome zakupy spożywcze
Świadomość konsumentów w kontekście zdrowego odżywiania zmusza producentów żywności do umieszczenia w swoim portfolio produktów pochodzenia ekologicznego. Moda na bycie eko dotyczy nie tylko towarów spożywczych, ale także produktów codziennego użytku. Trend „zero waste”, segregacja śmieci, oszczędzanie zasobów energetycznych, to także głęboki ukłon w stronę środowiska naturalnego. Zrównoważona produkcja żywności ma na uwadze wytwarzanie produktów spożywczych z uwzględnieniem troski o ekosystem oraz z poszanowaniem zdrowia i dobrostanu zwierząt hodowlanych.
Szczególnym zainteresowaniem cieszą się sklepy ze zdrową żywnością, które oferują szeroki asortyment produktów pochodzenia ekologicznego. Oznaczenie „żywność ekologiczna” posiadają produkty spożywcze, których 95% składników organicznego pochodzenia. Ekologiczna produkcja żywności jest znacznie kosztowniejsza i bardziej wymagająca niż w przypadku gospodarstw rolnych wytwarzających żywność w sposób konwencjonalny, czyli z wykorzystaniem szeroko pojętej chemii rolnej. Zasady ekologicznej produkcji rolnej uwzględniają zakaz stosowania GMO, nawozów sztucznych, środków ochrony roślin, a środki weterynaryjne używane są jedynie w przypadkach zagrożenia zdrowia lub życia zwierząt.
Żywność ekologiczna – dlaczego jest zdrowsza?
Zdrowe odżywianie ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Wysokiej jakości produkty spożywcze będą odpowiadać za odporność ustroju, rzadsze zapadanie na infekcje oraz będą hamować ryzyko rozwoju chorób metabolicznych.
Dlaczego żywność ekologiczna jest zdrowsza?
- Żywność ekologiczną cechuje większa koncentracja witamin i minerałów.
- W procesie produkcji nie stosuje się GMO.
- Jest wytwarzana bez udziału pestycydów, herbicydów i nawozów sztucznych.
- Produkty organiczne mają lepsze właściwości sensoryczne: smak, zapach, konsystencja.
- Żywność ekologiczna nie jest wysycona metalami ciężkimi takimi jak: ołów, rtęć, kadm.
- Produkcja rolna odbywa się z poszanowaniem środowiska naturalnego i godności zwierząt hodowlanych.
Sklep ze zdrową żywnością bez względu na to, czy jest to sklep ekologiczny internetowy, czy stacjonarny zaopatruje się wyłącznie u producentów rolnych oferujących certyfikowaną żywność ekologiczną. Restrykcyjne przepisy odnoszą się do wszystkich etapów produkcji żywności, a także transportu, przechowywania i przetwarzania płodów rolnych. Ze względu na wysoką wartość odżywczą żywność ekologiczna jest zalecana w żywieniu dzieci, seniorów, osób cierpiących na choroby przewlekłe oraz kobiet ciężarnych i karmiących.
Jak zmienić nawyki i być eko?
Bycie eko to także zmiana stylu życia, która będzie miała pozytywny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także na środowisko naturalne. Wprowadzenie w życie drobnych zmian w zakresie zdrowego odżywiania, będzie skutkować poprawą samopoczucia. Życie w zgodzie z naturą redukuje poziom stresu i poprawia odporność organizmu.
- Korzystaj z oferty sklepów ze zdrową żywnością.
- Wybieraj produkty sezonowe, pochodzące od lokalnych rolników.
- Stawiaj na żywność naturalną, nisko przetworzoną.
- Stosuj zasadę „zero waste” – nie marnuj jedzenia, nie rób nadmiernych zapasów świeżej żywności.
- Segreguj odpady.
- Unikaj spożywania posiłków w restauracjach i barach typu fast-food.
- Posiłki gotuj samodzielnie, bazując na produktach ekologicznego pochodzenia.
- Ogranicz spożycie czerwonego mięsa na rzecz białka roślinnego z roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica, fasola, groch, bób).
- Ogranicz spożycie wody butelkowanej, pij wodę z filtra lub po prostu z kranu.
- Używaj wielorazowych toreb zakupowych.
Materiał powstał we współpracy z partnerem portalu.
Zdjęcie: partnera portalu.