Czego szukasz

Szybki, zdrowy i oczywiście smaczny obiad dla rodziny

Mam dla Ciebie przepis na szybki, zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Skorzystaj z tego co daje nam lato i przygotuj leczo z warzywami i z kaszą jaglaną. Smacznego!

Leczo z kaszą jaglaną - szybki obiad

Szanuj swój czas… na gotowanie!

Jestem mamą i szanuję bardzo swój czas nawet na gotowanie, zwłaszcza w tygodniu. Zamiast pół dnia smażyć kotlety albo piec szynkę, wolę zrelaksować się przy zdrowym koktajlu, nadrobić czytanie, albo po prostu słuchać.. ciszy, która panuje, kiedy mąż w pracy, a dziecko w przedszkolu. I tak praktykuję szybkie i niezawodne sposoby na zdrowe obiady. I oczywiście zdarza mi się ugotować zupę na 2 dni z góry, albo zrobić obiad w kilku garnkach na zasadzie – ziemniaki, mięso, warzywa… (parowar i patelnia). Ale są też dni, kiedy po prostu się nie chce, albo sił i czasu już brak…

Korzystaj z tego, co sezon daje

Tak więc korzystając z tego, co znajdę w warzywniaku, a czego długo nie było, albo było nie-polskie to polecam gotowanie zgodnie z dostępnością danych produktów w sezonie. I tak teraz, w końcu są – polskie pomidory, cukinia, zdarza się papryka, itp. A druga kwestia, że jako mama 4-latka muszę kreatywnie ukrywać warzywa gdzie się da, bo zielone to fuj, a surowe zielone to już fuj na maksa! I tak od czasu do czasu proponuję przygotować leczo z warzywami, z kaszą jaglaną i ewentualnie z mięsem dla wymagających partnerów.

leczo_skladniki

Przepis na obiad – Leczo z kaszą jaglaną:

Składniki:
(Podana ilość zgodnie z apetytem, czy zapotrzebowaniem liczebnym rodziny (u nas gotowałam dla 3 osób, w tym mąż i syn trochę pogardzili, bo było bez mięsa):

  • 1 cukinia
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka czerwona
  • szklanka kaszy jaglanej
  • przyprawy do smaku: sól himalajska, vegeta natur, kurkuma (zamiennie curry zamiast soli, vegety i kurkumy), zioła prowansalskie.

Oczywiście składniki można modyfikować tzn. dodać jeszcze inne ulubione i aktualnie dostępne warzywa, podobnie z przyprawami, zależnie od Twojego smaku.

Potrzebne naczynia – 1 garnek do ugotowania kaszy jaglanej, 1 patelnia do duszenia warzyw.

leczo_wtrakcie

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą i wrzucamy do wrzątku do zagotowania w proporcjach ok.2,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Wodę można osolić, ale ja nie solę tylko przyprawiam już całość na patelni.
  2. Warzywa obieramy (cukinię i cebulę), kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego.
  3. Całość dusimy, aż do zmięknięcia.
  4. Przyprawiamy.
  5. I właściwie to już finał – łączymy ugotowaną kaszę jaglaną z warzywami, dodajemy dla zdrowia olej lniany i smacznego!

Dla opornych nie-wege można dorzucić pierś z kurczaka duszoną z warzywami.

Smacznego!!!

leczo_gotowe

Zdjęcia Pixabay i własne.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Jestem mamą 4-letniego Oskara. Pracowałam w marketingu oraz w projektach unijnych. Podczas „urlopu” macierzyńskiego moją firmę zamknęli, a ja pozostałam bez pracy. Przez kilka lat spędzonych z dzieckiem miałam dużo czasu na przemyślenia i ostatecznie postanowiłam robić to, co kocham najbardziej, czyli pracując wspierać inne mamy. Dodatkowo kocham jogę, spacery, podróże i długie spanie ;)
Podyskutuj
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie