ZAINSPIRUJ SIĘ
Sezon na śliwki trwa! Wypróbujcie te dania ze śliwkami – na słodko i wytrawnie
- Dominika Kamińska
- 5 września 2022
- 3 MIN. CZYTANIA
Sezon na śliwki
Sezon na śliwki trwa od lipca do października. Najwyższy czas wykorzystać je do kompotów, powideł, dżemów i soków. Ale nie tylko tak możecie spożywać śliwki. Poznacie tu przepisy na pyszne dania główne z udziałem tych owoców. Zobaczycie, że nieoczywiste połączenia są naprawdę pyszne i zaskakujące. Zatem czytajcie i inspirujcie się!
Śliwki na słodko
Poznajcie przepis na kruche ciasto ze śliwkami. Jest prosty i smaczny. Wręcz idealny na letnie popołudnie.
Składniki:
- 80 dag śliwek
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 20 dag mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Płatki migdałowe
Przygotowanie:
- Z mąki, proszku do pieczenia, masła, cukru i jajka wyróbcie ciasto.
- Wyłóżcie je na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Pamiętajcie, by ponakłuwać je widelcem.
- Wypestkowane śliwki ułóżcie ciasno na cieście.
- Posypcie je brązowym cukrem i płatkami migdałowymi.
- Pieczcie około godzinę w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Rodzaje śliwek
Mamy w Polsce sporo rodzajów śliwek. Każdy z nich nadaje się do przygotowywania czegoś innego. Śliwka węgierka jest najbardziej popularna. Używa się jej najczęściej do powideł śliwkowych, dżemów i nalewek. Renkloda jest świetna do kompotów. Z mirabelek przygotujecie przede wszystkim pyszną marmoladę, ale kompot też będzie bardzo dobry. Amerykańska śliwka Stanley nadaje się na dżemy i kompoty, a także do suszenia. Oczywiście wszystkie te owoce można też spożywać na surowo.
Pochodzenie śliwki
Czy wiecie, że śliwka wcale nie jest naszym rodzimym owocem? Prawdopodobnie pochodzi z Azji. Stamtąd przywędrowała do Europy podczas wojen i wędrówek ludności. Do Polski została sprowadzona z Węgier. Stąd nazwa naszej najpopularniejszej śliwki – węgierka.
Wytrawne śliwki
Śliwki możecie jeść nie tylko w postaci przetworów, czy jako dodatek do ciast. Poznajcie przepis na wytrawne danie obiadowe ze śliwką. Oto przepyszna kaczka ze śliwkami.
Składniki:
- 400 g śliwek
- 4 piersi kaczki ze skórą
- 200 g kapusty pekińskiej
- 50 g brązowego cukru
- 75 ml octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 cebule dymki
- 2 całe anyże gwiaździste
- pieprz i sól
- szczypta chilli
Przygotowanie:
- Pokrojone śliwki, cukier, ocet, sos sojowy, 1 anyż i chilli gotujcie około 20 minut do miękkości śliwek. Przepuśćcie przez sito.
- Zmielony 1 anyż, sól i pieprz wetrzyjcie w poprzecinane lekko piersi kaczki.
- Mięso włóżcie do rondelka skórą do dołu i smażcie około 10 minut.
- Gdy skórka zbrązowieje, przełóżcie piersi do naczynia żaroodpornego i pieczcie około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
- Potem odstawcie kaczkę na kilka minut.
- W tym czasie podsmażcie posiekaną kapustę i cebule.
- Połączcie z przygotowanym wcześniej sosem.
- Na ugotowany ryż połóżcie piersi, polejcie sosem i pyszne wytrawne danie gotowe.
Śliwki na różne sposoby
Jak widzicie, śliwki to bardzo wszechstronne owoce. Nadają się do spożywania na surowo, a także świetnie sprawdzają się w obróbce cieplnej. Możecie je jeść na słodko i na sposób wytrawny w daniach obiadowych. Kaczka czy kurczak ze śliwką ma niebagatelny smak, który bardzo gorąco Wam polecamy. Nie bójcie się niestandardowych połączeń, a mnóstwo z nich znajdziecie na stronie przepisy.pl.
Artykuł powstał we współpracy z partnerem portalu.
Zdjęcie: partnera portalu