Logo Mamo Pracuj
Open menu
Pracuj

Znajdź wymarzoną pracę i pracodawcę.

Rozwijaj się

Pozwól się wesprzeć w rozwoju.

Inspiruj się

Sprawdź nasze propozycje dla Ciebie.

ZAINSPIRUJ SIĘ

Sezon na śliwki trwa! Wypróbujcie te dania ze śliwkami – na słodko i wytrawnie

  • Dominika Kamińska
  • 5 września 2022
  • 3 MIN. CZYTANIA
śliwki_800.jpg
Śliwki – nasze polskie letnie owoce. Traktowane trochę po macoszemu, bo przeważnie wykorzystujecie je pewnie do zapraw w słoikach. Tymczasem możecie zrobić z nimi cuda. Potrawy z dodatkiem śliwek mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Mogą być kwaśne, mogą być słodkie, ale zawsze są pyszne. Lubicie śliwki? Jeśli nie, ten artykuł przekona Was do walorów tych owoców.

Sezon na śliwki

Sezon na śliwki trwa od lipca do października. Najwyższy czas wykorzystać je do kompotów, powideł, dżemów i soków. Ale nie tylko tak możecie spożywać śliwki. Poznacie tu przepisy na pyszne dania główne z udziałem tych owoców. Zobaczycie, że nieoczywiste połączenia są naprawdę pyszne i zaskakujące. Zatem czytajcie i inspirujcie się!

Śliwki na słodko

Poznajcie przepis na kruche ciasto ze śliwkami. Jest prosty i smaczny. Wręcz idealny na letnie popołudnie.

Składniki:

  • 80 dag śliwek
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Płatki migdałowe

Przygotowanie:

  1. Z mąki, proszku do pieczenia, masła, cukru i jajka wyróbcie ciasto.
  2. Wyłóżcie je na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Pamiętajcie, by ponakłuwać je widelcem.
  3. Wypestkowane śliwki ułóżcie ciasno na cieście.
  4. Posypcie je brązowym cukrem i płatkami migdałowymi.
  5. Pieczcie około godzinę w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Rodzaje śliwek

Mamy w Polsce sporo rodzajów śliwek. Każdy z nich nadaje się do przygotowywania czegoś innego. Śliwka węgierka jest najbardziej popularna. Używa się jej najczęściej do powideł śliwkowych, dżemów i nalewek. Renkloda jest świetna do kompotów. Z mirabelek przygotujecie przede wszystkim pyszną marmoladę, ale kompot też będzie bardzo dobry. Amerykańska śliwka Stanley nadaje się na dżemy i kompoty, a także do suszenia. Oczywiście wszystkie te owoce można też spożywać na surowo.

Pochodzenie śliwki

Czy wiecie, że śliwka wcale nie jest naszym rodzimym owocem? Prawdopodobnie pochodzi z Azji. Stamtąd przywędrowała do Europy podczas wojen i wędrówek ludności. Do Polski została sprowadzona z Węgier. Stąd nazwa naszej najpopularniejszej śliwki – węgierka.

Wytrawne śliwki

Śliwki możecie jeść nie tylko w postaci przetworów, czy jako dodatek do ciast. Poznajcie przepis na wytrawne danie obiadowe ze śliwką. Oto przepyszna kaczka ze śliwkami.

Składniki:

  • 400 g śliwek
  • 4 piersi kaczki ze skórą
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 50 g brązowego cukru
  • 75 ml octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 cebule dymki
  • 2 całe anyże gwiaździste
  • pieprz i sól
  • szczypta chilli

Przygotowanie:

  1. Pokrojone śliwki, cukier, ocet, sos sojowy, 1 anyż i chilli gotujcie około 20 minut do miękkości śliwek. Przepuśćcie przez sito.
  2. Zmielony 1 anyż, sól i pieprz wetrzyjcie w poprzecinane lekko piersi kaczki.
  3. Mięso włóżcie do rondelka skórą do dołu i smażcie około 10 minut.
  4. Gdy skórka zbrązowieje, przełóżcie piersi do naczynia żaroodpornego i pieczcie około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
  5. Potem odstawcie kaczkę na kilka minut.
  6. W tym czasie podsmażcie posiekaną kapustę i cebule.
  7. Połączcie z przygotowanym wcześniej sosem.
  8. Na ugotowany ryż połóżcie piersi, polejcie sosem i pyszne wytrawne danie gotowe.

Śliwki na różne sposoby

Jak widzicie, śliwki to bardzo wszechstronne owoce. Nadają się do spożywania na surowo, a także świetnie sprawdzają się w obróbce cieplnej. Możecie je jeść na słodko i na sposób wytrawny w daniach obiadowych. Kaczka czy kurczak ze śliwką ma niebagatelny smak, który bardzo gorąco Wam polecamy. Nie bójcie się niestandardowych połączeń, a mnóstwo z nich znajdziecie na stronie przepisy.pl.

Artykuł powstał we współpracy z partnerem portalu.

Zdjęcie: partnera portalu

Zobacz więcej

artykuł
  • Ewa Moskalik - Pieper
  • 6 MIN. CZYTANIA
artykuł
  • Redakcja portalu Mamo Pracuj
  • 9 MIN. CZYTANIA
artykuł
  • Iza Kłodzińska
  • 10 MIN. CZYTANIA
artykuł
  • Ewa Moskalik - Pieper
  • 3 MIN. CZYTANIA
wywiad
  • Judyta Wałach
  • 6 MIN. CZYTANIA
artykuł
  • Joanna Sieprawska
  • 2 MIN. CZYTANIA

+3 tys. mam w newsletterze

© Mamopracuj 2024

Przejdź do treści