ZAINSPIRUJ SIĘ
Przygotowane przez mamę czy ze słoiczka? Jak powinny wyglądać dania dla dziecka?
- Dominika Kamińska
- 31 lipca 2019
- 4 MIN. CZYTANIA
Najpierw mleko mamy
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinno się dołożyć wszelkich starań do tego, aby karmić dziecko piersią przez pierwsze pół roku życia. Wyłączne karmienie w ten sposób przynosi korzyści zdrowotne i rozwojowe dla dziecka, ale też wpływa pozytywnie na organizm matki, wspierając jej regenerację po porodzie i ułatwiając powrót do masy ciała sprzed ciąży. WHO dodaje, że warto kontynuować karmienie piersią dłużej, przy jednoczesnym wprowadzaniu do diety dziecka pokarmów uzupełniających.
Chociaż mleko mamy jest najdoskonalszym pokarmem, jaki może otrzymać Twoje dziecko, z czasem przychodzi czas na rozszerzanie diety. W dziecięcej diecie powinny zagościć nowe produkty, które pomogą zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze, których maluszek potrzebuje coraz więcej. Dlatego dobrym pomysłem będzie zapoznanie się ze schematem żywienia niemowląt, który został opracowany przez Sekcję Żywieniową Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.
Obiadek dla dziecka – jak go komponować?
Kiedy nadchodzi 5.-6. miesiąc życia dziecka, można rozpocząć rozszerzanie diety maluszka. Rodzic powinien zadbać o to, aby pociecha otrzymywała wyłącznie te produkty spożywcze, które wyróżnia świeżość, wysoka jakość i sprawdzone pochodzenie. Pierwszy obiadek dla dziecka powinien być jednoskładnikowy, na przykład z gotowanej marchwi, dyni czy ziemniaka, które podamy dziecku w gładkiej, zmiksowanej postaci.
Dopiero na kolejnych etapach rozszerzania diety, czyli w okolicy 7.-8. miesiąca życia, można podawać mu dania o bardziej zróżnicowanej konsystencji, m.in. drobno posiekane mięso, surowe warzywa i owoce w kawałkach itp.
Gdy maluszek skończy rok, jego obiadek powinien składać się z kilku elementów. Zróżnicowana konsystencja i rozmaitość produktów, jakie znajdą się na talerzyku juniora, to podstawa stworzenia diety, która będzie odpowiednia dla dziecka. Jednocześnie tak przygotowane menu pozwoli maluszkowi kształtować, a później doskonalić ważne umiejętności, np. gryzienie, żucie czy kierowanie pokarmów do buzi.
Samodzielne gotowanie czy dania dla dziecka ze słoiczka?
Wiele mam zadaje sobie ważne pytanie związane z żywieniem dziecka – czy dobrym pomysłem będzie przygotowanie samodzielnych obiadków dla dziecka? Domowe posiłki dla maluszków mogą być dobrym wyborem, ale trzeba właściwie je komponować. Tylko wiedząc, jakie jest zapotrzebowanie maluszka na konkretne składniki odżywcze na danym etapie rozwoju, można ugotować obiadek dla dziecka, który będzie dobrze zbilansowany i wartościowy. Kluczowe jest też i to, czy mama ma dostęp do produktów spożywczych ze sprawdzonych źródeł, którym może zaufać.
Wiele mam wybiera też gotowy obiadek dla dziecka, np. dania dla dziecka Gerber lub dla starszych dzieci – Gerber JUNIOR, korzystając w ten sposób z wiedzy o prawidłowym żywieniu dzieci gromadzonej od lat przez ekspertów marki. Proces produkcji tych obiadków podlega ścisłej kontroli, a wyraźne oznaczenie grupy wiekowej, zamieszczone na etykiecie, informuje rodzica, czy dany produkt jest odpowiedni dla jego pociechy. Zwrócenie uwagi na tę informację to gwarancja wyboru dania dla dziecka zgodnego z jego potrzebami na danym etapie rozwoju.
Kiedy wybrać gotowy obiadek dla dziecka?
Obiadki gotowe mają tę zaletę, że przygotowują je specjaliści. To znakomita propozycja dla wszystkich mam, które chcą mieć pewność, że podawane przez nie posiłki dla dziecka to prawidłowo zbilansowana porcja pożywienia, która będzie zgodna z potrzebami wynikającymi z aktualnego etapu rozwoju niemowlęcia. Bez wątpienia dania dla dziecka w słoiczkach są wygodne w użyciu – wystarczy je wyjąć z szafki i podgrzać, aby serwować maluszkowi odpowiedni posiłek. To oznacza więcej czasu z dzieckiem, a przecież każda minuta ze swoją pociechą jest na wagę złota.
Ważna informacja
W okresie pierwszych 6 miesięcy życia dziecka zalecane jest wyłączne karmienie piersią. Po tym okresie należy rozpocząć wprowadzanie żywności uzupełniającej o odpowiedniej wartości odżywczej przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2 lat i dłużej. Dzieci rozwijają się w różnym tempie, dlatego czas wprowadzenia posiłków uzupełniających należy skonsultować z lekarzem lub położną.
Artykuł powstał we współpracy z programem edukacyjnym dla rodziców Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość
Zdjęcie: partnera portalu.