Czego szukasz

Coś ekstra i na szybko – obiad po tajsku

Naleśniki, makaron, zupa… ok, szybkie i zdrowe, ale ile można?! Czas na małą zmianę w gotowaniu. Nadal szybko, smacznie i pożywnie, ale po tajsku. Dwa nowe i sprawdzone przepisy na obiad, które przygotowała Maja, autorka bloga Be Mam.

Pyszne tajskie danie

Jak macie patelnię woka i sos rybny to już połowa sukcesu! Bo niestety mało z nas gotuje kuchnię orientalną na co dzień, właśnie ze względu na specyficzne składniki i sposób ich przyrządzenia. Ale jak raz zasmakujecie i Wam i Waszej rodzinie przypadną do gustu te smaki, to warto było…

Warzywa po tajsku

Składniki:

  • ok.  450 g warzyw – jakich tam chcecie, przykładowo może to być marchew, groszek cukrowy, brokuł i pak choi (kapusta chińska), możecie tez dodać np. kalafiora czy białej (najlepiej młodej) kapusty
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 małe papryczki chilli (uwaga! dla niektórych danie może być trochę za ostre)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki wody
  • ryż jaśminiowy

Sposób przyrządzenia:

1. Na patelnię (do woka) wlewamy olej, wrzucamy najpierw pokrojony czosnek, chilli, mięso i chwilę razem smażymy. Musimy jednak pamiętać o tym, aby czosnek się nam nie przypalił, bo zrumieniony robi się gorzki.

2.Dodajemy pokrojone (twardsze) warzywa, jak marchewka i groszek. Smażymy przez ok. 2 minuty.

3. Na patelnię (do woka) wrzucamy pozostałe warzywa, wlewamy wymieszane sosy (rybny i ostrygowy) z wodą i wszystko razem gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.

4. I oczywiście podajemy z ryżem (wcześniej osobno ugotowanym).

I Pad Pak Ruam Mitr gotowe! 😉

Pad Thai

(nieco bardziej skomplikowane od poprzedniego dania)

Składniki:

  • 100 gr makaronu ryżowego (płaski o grubości 3 mm)
  • 1 pierś z kurczaka lub 6-8 krewetek
  • 2 marchewki
  • 1 cebula czerwona
  • 2 garście kiełków fasoli mung
  • 2 jajka
  • szczypior lub cebula dymka
  • posiekane orzechy ziemne
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki oleju

Sos:

  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki pasty tamaryndowej
  • 2-3 łyżki brązowego cukru

Sposób przyrządzenia:

1.Kurczaka kroimy na cienkie paski, a marchewkę szatkujemy na jeszcze cieńsze pasemka.

2.Na patelnię wylewamy olej i podgrzewamy. Następnie wrzucamy pokrojonego kurczaka, posiekane chilli i czosnek. Wszystko razem szybko podsmażamy (przez ok. 2 minuty) tak, aby czosnek nie zbrązowiał.

3. Do podsmażonego mięsa dodajemy marchewkę. Razem smażymy przez ok. 1-2 minuty.

4. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę.

5. Składniki na sos mieszamy razem w kubeczku, a następnie dodajemy na patelnię do warzyw z kurczakiem. Wszystko razem podsmażamy przez ok. 1-2 minuty.

6. Makaron wkładamy na chwilę do garnka z gotującą się wodą (na ok. 2 minuty), następnie wyjmujemy na patelnię i podsmażamy razem z pozostałymi składnikami.

7. Do składników na patelni wbijamy jajka i wszystko razem mieszamy, następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy, aż jajka się zetną.

8. Makaron wykładamy na talerz i posypujemy: poszatkowanymi orzeszkami ziemnymi, kiełkami oraz pokrojonym grubo szczypiorem (lub cebulką dymką).

Gotowe! Kilka minut dłużej, a jaki smak!

Dajcie proszę znać czy podjęłyście wyzwanie kuchni tajskiej i jak Wam smakowało?!

Przepisy pochodzą z bloga Mai Falkiewicz-Gancarz z www.bemam.pl

Tajskie warzywa

Pad Thai

Zdjęcie Pixabay

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Podyskutuj
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie