Czego szukasz

Jak malować oczy? Kosmetyki i porady

Odpowiedni makijaż oczu może od razu zmienić twarz. Sprawia, że oko jest większe, ładniej wygląda. Kilka machnięć pędzelkiem i możesz wyglądać zupełnie inaczej. Myślisz, że to bardzo trudne? Tak naprawdę prosty makijaż oka dwoma cieniami może być bardziej atrakcyjny niż ten najbardziej skomplikowany. Podpowiadamy, jak wykonać makijaż oka krok po kroku.

  • Redakcja portalu Mamo Pracuj - 20/11/2019
rudowłosa młoda dziewczyna

Prosty makijaż oka – wybieramy cienie

Aby makijaż dobrze wyglądał, należy wybrać odpowiedni kolor. Gama kolorystyczna powinna być dobrana do Twojego typu urody. Inne cienie będą pasować dla kobiet o zimowym typie urody, nieskazitelnej, bladej cerze i czarnych włosach, inne do roziskrzonych pań o urodzie typu lato, które mają słoneczną cerę i jasny kolor włosów, a jeszcze inne do jesiennej urody charakteryzującej się kasztanowymi włosami i piegowatą cerą.

Możesz także sięgnąć po najbardziej neutralne kolory – beże, które pasują do każdego typu urody.

Prosty makijaż oka warto rozpocząć właśnie od nich. Kupując cienie, zwróć uwagę na ich konsystencję. Osoby, które mają tłustą powiekę, powinny wybrać cienie kremowe – sypkie w ich przypadku nie sprawdzą się, ponieważ nie będą zbyt trwałe. Zwróć uwagę także na napigmentowanie cieni – im więcej pigmentu, tym dłużej będą się trzymać na powiece.

Makijaż oka krok po kroku:

  • przygotowanie powieki

Zanim zaczniesz robić makijaż oka, musisz dobrze przygotować powiekę. Zwróć uwagę na to, że powinna być dobrze oczyszczona, ale sucha, by cienie mogły się dobrze trzymać.

Kolejnym krokiem jest nałożenie bazy. Baza ma dwie ważne funkcje – po pierwsze, wygładza powiekę i sprawia, że cienie się nie rolują, więc nie ma problemu ze zbitymi wałeczkami koloru w załamaniach powieki. Po drugie, wiąże cienie i sprawia, że dłużej się utrzymują w intensywnym kolorze.

  • nakładanie i blendowanie cieni

Kolejnym krokiem do zrobienia idealnego makijażu oka jest nakładanie cieni. Możesz to zrobić aplikatorem z gąbeczką lub małym pędzelkiem. Najlepiej zrób to, delikatnie przykładając gąbeczkę miejsce przy miejscu – jeśli będziesz rozcierać, kolor będzie mniej wyraźny. Początkującym proponujemy zastosowanie tylko jednego koloru na całej ruchomej części powieki.

Jeśli jednak masz nieco więcej doświadczenia w tej kwestii, możesz zrobić makijaż dwoma lub trzema odcieniami. Najpierw nałóż na ruchomą powiekę cień podstawowy, a dopiero później wykonaj konturowanie oka. Aby je optycznie powiększyć, tuż nad rzęsami i w załamaniu powieki nanieś nieco ciemniejszego koloru. Granicę między odcieniami rozetrzyj delikatnie gąbeczką, by przejście było subtelne.

Materiał powstał we współpracy z partnerem portalu.

Zdjęcie: partnera portalu.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Redakcja portalu Mamo Pracuj

Jak dobrać naszyjnik do dekoltu?

Dobór naszyjnika zależy od okazji, na którą zamierzasz go założyć, rodzaju stroju, Twojej urody, a przede wszystkim od typu dekoltu. Nietrafiona biżuteria może szybko zepsuć nawet najciekawszą stylizację i dodatkowo zaburzyć proporcje górnej części ciała. Podpowiadamy zatem jak stylowo wybrać naszyjnik w zależności od dekoltu?
  • Zofia Kowalska - 05/12/2019
kobiecy dekolt z naszyjnikiem

Wybór naszyjnika nie powinien być dziełem przypadku. Dlatego zobacz jak właściwie dopasować naszyjnik do ubrania.

Dekolt w kształcie litery V (dekolt w serek)

W tym wypadku idealnie sprawdzą się naszyjniki damskie o podobnym kształcie, takie jak:

  • kolie – są to naszyjniki damskie o długości od 30 do 35 cm, które przylegają blisko szyi. Kolie najkorzystniej wyglądają na smukłych szyjach. Dlatego nie poleca się ich osobom o okrągłej twarzy lub krótkiej szyi.
  • łańcuszki, które zakończone są zawieszką. Warto w tym wypadku wiedzieć, że zawieszka nie powinna wchodzić na ubranie.

Do dekoltu w serek pasować będzie także naszyjnik typu choker. Naszyjniki damskie tego typu mają długość od 35 do 40 cm i przeznaczone są dla pań, które lubią nosić biżuterię blisko szyi. Biżuteria ta doskonale prezentuje się na szyjach pań mających prostokątną, bądź w kształcie serca twarz, gdyż pomogą złagodzić kanciasty podbródek.

Dekolt okrągły

Dekolt okrągły wygląda najlepiej z okrągłym naszyjnikiem lub z długim naszyjnikiem, który sięga znacznie poniżej linii dekoltu i przełamuje ją.

Dekolt w łódkę

W przypadku tego typu dekoltu najlepiej sprawdzi się długi wisior w kształcie litery V, okrągły naszyjnik z ozdobną zawieszką lub kolia zwężającą się ku dołowi.

Prosty dekolt

Do prostych dekoltów pasuje w zasadzie każdy naszyjnik damski. Możesz więc założyć zarówno długi, wyrazisty naszyjnik nachodzący na ubranie, jak i delikatny, noszony blisko przy szyi choker, krótką kolię lub naszyjnik z zawieszką.

Dekolt karo

W przypadku dekoltu karo, który wywodzi się z barokowych kreacji, najlepiej wyglądają krótkie, okrągłe naszyjniki damskie, na przykład perły lub łańcuszek z dużą ilością geometrycznych wisiorków. Pamiętaj, aby w tym przypadku biżuteria nie nachodziła na ubranie.

Biżuteria do golfu

Wbrew pozorom golf stanowi znakomite tło dla naszyjnika. W tym wypadku warto wybrać większe i długie modele z ozdobnym wisiorkiem. Ważne jest, aby kolorystykę naszyjnika zestawić z golfem na zasadzie kontrastu, tak aby nie zgubił się marszczącym się materiale.

Naszyjnik damski do koszuli

Jeśli nosisz rozpięty kołnierzyk od koszuli, kieruj się tymi samymi regułami co, w przypadku dekoltu w serek. Natomiast, gdy zapinasz ją pod samą szyję, włóż okrągły naszyjnik o zwartej formie pod kołnierzyk. W tym wypadku zrezygnuj ze zbyt długich wisiorków, które znikną pod tkaniną koszuli oraz zbyt dużych naszyjników o skomplikowanej formie.

Bluzki lub sukienki na cienkich ramiączkach

Biżuteria do takiego dekoltu powinna być krótka i raczej skromna. Bogato zdobiony naszyjnik może optycznie „skrócić” szyję, dlatego warto postawić na coś prostszego. Przy tak wykrojonych kreacjach idealnie sprawdzają się chokery.

Artykuł powstał we współpracy z partnerem portalu.

Zdjęcie: partnera portalu.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Zofia Kowalska

Piernikowe szaleństwo – przepisy na pierniki

Korzenno-cynamonowy zapach świeżo upieczonych pierników to jeden z najpiękniejszych atrybutów Świąt Bożego Narodzenia. Ich przygotowywanie to również świetny moment na wprowadzenie maluchów w świat wypieków, ale również, na lekcję samodzielności w kuchni - dla starszaków.
  • Joanna Szmit - 29/11/2019
pieczenie pierników - ciasto, foremki, ręce osób robiących pierniki

Mamy dziś dla Was 2 sprawdzone przepisy: na pierniczki tradycyjne oraz (dla fanek rozwijania kreatywności) na piernikowy domek 🙂

Pierniczki tradycyjne

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 2 szklanki (320 g) mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
  • około 1/4 szklanki ciepłego mleka

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
  • Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
  • Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 – 12 minut, w zależności od grubości.

Piernikowy domek

Ciasto piernikowe:

  • 250 g płynnego miodu
  • 250 g brązowego cukru (ewentualnie zwykłego)
  • 100 g masła
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Lukier:

  • 1 białko
  • ok. 200 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dowolne słodkości do ozdobienia domku
  • cukier puder do posypania (jako śnieg)

Przygotowanie:

  • Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Mąkę wymieszać osobno z przyprawą korzenną i kakao. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do mąki.
  • Jajko wmieszać do ostudzonego miodu. Miód połączyć z mąką i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Z twardego kartonu przygotować szablony. Wyciąć 4 prostokąty o wymiarach 16x 14cm (2 na dach i 2 na przednią i tylnią ścianę domku). W dwóch prostokątach (na ścianę przednią i tylnią) ściąć dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5cm (inaczej mówiąc, należy odmierzyć 5cm wzdłuż dłuższego boku i powyżej ściąć w trójkąt). Wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 12x 5cm (ściany boczne).
  • Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto podzielić na pół. Zagnieść ponownie (ciasto jest twarde i należy je ponownie zagnieść, aby zmiękło i dało się rozwałkować).
  • Jedną połowę ciasta rozwałkować na blasze, na całej jej powierzchni.
  • Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (termoobieg: 160°C).
  • W tym czasie rozwałkować na drugiej blasze drugą połowę ciasta.
  • Po upieczeniu pierwszego ciasta, rozłożyć na nim wszystkie szablony i wyciąć wszystkie elementy. (Należy zrobić to w miarę szybko, bo ciasto szybko twardnieje. Jeden szablon nie zmieścił mi się na pierwszej blasze i musiałam go wyciąć z drugiego ciasta).
  • Upiec drugie ciasto. Wyciąć z niego podłogę pod domek (jak największą, musi być większa niż podstawa domu, która ma wymiary 12x 14cm). Z resztek można wyciąć np. choinki.
  • Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia i odciąć róg. Lukrem przykleić ściany do podłogi. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie. Następnie przykleić dach.
  • Domek udekorować dowolnie, resztą lukru plus słodkościami. Na końcu można posypać go z góry cukrem pudrem.

Przyjemności! Puśćcie wodze fantazji przy dekorowaniu i, choćby ten jeden raz w roku, przymknijcie oko na bałagan 😉 Niech Wasza kuchnia wypełni się piernikowym aromatem i dziecięcą radością tworzenia.

Przepisy pochodzą ze stron:

www.kwestiasmaku.com
www.domowe-wypieki.pl

Zdjęcie: 123 rf

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Joanna Szmit
Spełniona żona i mama dwójki maluchów. Freelancerka z wieloma pasjami, ambitnymi celami i marzeniami. Największe z nich właśnie spełnia budując markę https://oszczedzamczas.pl/
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie

Może Cię zainteresować także:

Uwaga. Strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje uzyskane za ich pomocą wykorzystywane są w celach statystycznych. Pozostając tu godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce. ×

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail