Logo Mamo Pracuj
Open menu
Pracuj

Znajdź wymarzoną pracę i pracodawcę.

Rozwijaj się

Pozwól się wesprzeć w rozwoju.

Inspiruj się

Sprawdź nasze propozycje dla Ciebie.

ZAINSPIRUJ SIĘ

Garnki ze stali chirurgicznej – dlaczego warto dokonać ich zakupu?

  • Jagoda Jasińska
  • 2 lipca 2018
  • 4 MIN. CZYTANIA
Obecnie w sprzedaży mamy wiele rodzajów garnków. Od najbardziej podstawowych wykonanych ze słabej jakości materiałów, które przeznaczone są do prostych zastosowań, aż do bardzo wysokiej jakości garnków ze stali chirurgicznej zdolnych wytrzymać naprawdę długie i trudne użytkowanie. W artykule tym skupimy się właśnie na garnkach ze stali, a także wyjaśnimy, dlaczego odpowiedni dobór materiału, z jakiego wykonano garnek, jest istotny.

Materiał, z jakiego wykonano garnek – dlaczego jest ważny?

Od wykorzystanego przy produkcji materiału zależy nie tylko wytrzymałość naczynia, ale również sposób jego wykorzystania. Najprostsze konstrukcyjnie garnki przeznaczone są do użytku na kuchniach gazowych lub elektrycznych wyposażonych w palnik. Dzieje się tak dlatego, że nie są w stanie przewodzić prądu i niezbędne jest ogrzewanie ich dna od spodu. Ponadto przy garnkach tego typu może dochodzić do zniekształcania smaku potrawy.

Garnki wykonane ze standardowej stali nierdzewnej są droższe i charakteryzują się odpornością na utlenianie, jednak w tym przypadku smak potraw również może ulec pogorszeniu. Zwłaszcza przy produkcji garnków ze stali niższej jakości, do zabezpieczenia powłoki używane są słabej jakości środki, dlatego po dłuższym użytkowaniu mogą one łuszczyć się i zmieniać smak gotowanych produktów. Podstawową zaletą naczyń tego typu jest fakt, że mogą być użytkowane na kuchniach indukcyjnych.

Garnki ze stali chirurgicznej 18/10 to obecnie najlepsze naczynia na rynku. Wykonane z najwyższej jakości stali rodem z branży medycznej, są w stanie służyć nam przez wiele długich lat. Dodatkowo warto zaznaczyć, że do ich produkcji użyto wysokiej klasy zabezpieczenia antykorozyjnego, co pozwala cieszyć się idealnym naczyniem przez cały okres użytkowania. Co więcej, bardzo dobrze przewodzą prąd, dlatego użyjesz ich zarówno na kuchni klasycznej, jak i indukcyjnej.

Dno w garnkach ze stali chirurgicznej

W każdym z garnków zastosowano wielowarstwowe dno. Dzięki niemu żadna potrawa nie przywiera do powierzchni naczynia, co zapobiega przypaleniu i znacznym zmianom smaku. Ponadto właściwości stali sprawiają, że dno nagrzewa się równomiernie i wydajnie przenosi ciepło na wyższe partie naczynia. Dzięki temu jest ono bardzo dobrze ogrzane i znacznie lepiej oddaje temperaturę do potrawy.

Co więcej, taka konstrukcja naczynia pozwala na zaoszczędzenie znacznych pokładów energii. Dzięki technologii rozprowadzania ciepła do ogrzania potrawy potrzebujemy wyraźnie mniej prądu, dlatego po zmianie dotychczasowych naczyń na te wykonane ze stali chirurgicznej pozytywne zmiany w wysokości rachunków za energię elektryczną są nieuniknione.

Naczynia ze stali chirurgicznej a smak potraw

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, domeną wielu naczyń kuchennych jest zmienianie smaku potraw pod wpływem ogrzewania. Zupełnie inaczej kwestia ta wygląda w przypadku garnków ze stali chirurgicznej. Materiał użyty do ich produkcji charakteryzuje się najwyższą jakością i odpornością na wiele czynników chemicznych, atmosferycznych, jak i uszkodzenia mechaniczne. Fakt ten sprawia, że przenikanie nieprzyjemnego posmaku wywołanego przegrzaniem materiału nie występuje.

Zdrowe gotowanie każdego dnia

Jak się okazuje, aby cieszyć się zdrową kuchnią i kondycją fizyczną nie jest konieczne stosowanie zaawansowanych diet, czy przygotowywanie skomplikowanych posiłków. W zupełności wystarczy odpowiedni zestaw naczyń kuchennych, dzięki którym możliwe jest gotowanie bez kropelki tłuszczu i grama soli. Właściwością tą mogą pochwalić się wyłącznie garnki ze stali nierdzewnej, w których zastosowane materiały mają za zadanie wzbogacić smak potraw do tego stopnia, aby były smaczne bez użycia wielu przypraw i tłuszczu.

Pozytywne opinie o garnkach ze stali chirurgicznej

Ostatnim aspektem przemawiającym za zakupem garnków ze stali chirurgicznej, jest fakt, że pozytywne opinie o wykorzystywaniu ich wyrazili nie tylko użytkownicy domowi, ale również gwiazdy związane z gotowaniem i nie tylko, które znamy ze szklanego ekranu. Wśród nich jest zarówno Karol Okrasa – kucharz podróżujący po Polsce w celu tworzenia nowych wersji potraw znanych od lat, jak i Elżbieta Zapendowska, czy nawet Łukasz Zagrobelny. Osoby te zgodnie potwierdzają, że gotowanie przy użyciu garnków ze stali chirurgicznej jest łatwe, przyjemne i pozbawione wad znanych z naczyń innego typu.

Odpowiedni dobór naczyń kuchennych jest niezwykle ważny, ponieważ od ich jakości zależy smak potraw i łatwość przygotowywania kolejnych posiłków. Warto zatem postawić na garnki najwyższej jakości, które będziemy w stanie wykorzystywać przez długie lata. Najnowszą ofertę garnków ze stali chirurgicznej znajdziesz pod adresem https://www.philipiakmilano.pl/. Sprawdź!

Źródła:
http://www.dziennikbaltycki.pl/artykuly-sponsorowane/a/nowoczesne-garnki-wloskiego-producenta-philipiak-opinie,12303603/
https://www.miod-malina.pl/jakosc-garnkow-philipiak-co-mowia-klienci.html
https://www.moja-ostroleka.pl/art/1475307154/o-zdrowym-gotowaniu-i-opiniach-o-garnkach-philipiak

Materiał powstał we współpracy z partnerem portalu.

Zdjęcie: partnera portalu.

Zobacz więcej

wywiad
ręce dzieci napis Love z kasztanów
  • Jagoda Jasińska
  • 12 MIN. CZYTANIA
artykuł
Dobry Start
  • Jagoda Jasińska
  • 3 MIN. CZYTANIA
artykuł
Kąpiel maluszka
  • Jagoda Jasińska
  • 5 MIN. CZYTANIA
artykuł
Praca zdalna przy małym dziecku
  • Jagoda Jasińska
  • 3 MIN. CZYTANIA
artykuł
nagroda za macierzyństwo
  • Jagoda Jasińska
  • 6 MIN. CZYTANIA
artykuł
Stroje kąpielowe
  • Jagoda Jasińska
  • 3 MIN. CZYTANIA
artykuł
Co kształtuje nasze poglądy
  • Jagoda Jasińska
  • 3 MIN. CZYTANIA

+3 tys. mam w newsletterze

© Mamopracuj 2024

Skip to content