Czego szukasz

Czy da się zarabiać na gotowaniu?

Agnieszka jest mamą 4-letniej Buni. Gotuje, nie truje. Mówi, gotuje, inspiruje. Gotuje, choć nie jest kucharką i dzieli się wiedzą na temat naturalnego świadomego odżywiania, choć nie jest dietetyczką. Inspiruje do zmiany sposobu odżywiania i gotowania. Skoro mnie się udało i mam tego efekty – chodzi o zdrowie i samopoczucie – to znaczy, że jest to możliwe w wielu innych domach.

  • Redakcja portalu Mamo Pracuj - 12/06/2015

Agnieszko, od jak dawna „gotujesz, nie trujesz”?

Z tego co obserwuję, pojawienie się dziecka to ten moment, w którym naturalnie zaczynamy patrzeć na wiele spraw inaczej, na przykład na jedzenie. Ale nie mogę powiedzieć, że dziecko było moją jedyną czy najważniejszą motywacją. Już co najmniej od 8 lat myślę o jedzeniu jako czymś więcej niż tylko zaspokajanie głodu. Do tego ja zawsze lubiłam jeść, a potem zaczęłam gotować i poszukiwać nowych smaków. W tym poszukiwaniu bardzo wspierał mnie mój partner, który jest obcokrajowcem, więc jego pochodzenie i umiejętności kulinarne bardzo wzbogacają naszą kuchnię. Realizacja moich pierwszych pomysłów dietetycznych była jednak chybiona – myślałam, że jedzenie codziennie białego ryżu z jakimikolwiek warzywami, często z mrożonek albo puszek czy też sałatka z majonezem, jest już ok. Tak całkiem świadomie gotuję i jem od ponad 3 lat. I od tego czasu codziennie staram się zgłębiać wiedzę na temat dobroczynnego odżywiania.

Czy Twoja córka podziela pasję do gotowania?

Odkąd mogła siedzieć całkiem sama, to sadzałam ją na blacie przy garach. Teraz często angażuje się w mieszanie składników. Lubi wąchać przyprawy i zgadywać które to są. Sporo się uczy. Wie co to karob, melasa, imbir, spirulina i uwielbia białe masełko, czyli olej kokosowy.

Co robiłaś zanim zawodowo zajęłaś się gotowaniem i edukacją kulinarną?

Może łatwiej byłoby zapytać, czego w życiu nie robiłam (śmiech).

Zanim urodziłam Bunię, dobrze mi szło bycie praktykiem dramy. Jeszcze może do tego wrócę. Zarabiałam także na fotografii. Ostatnio mój obiektyw częściej kieruję w stronę jedzenia. Oprócz tego pracowałam kiedyś jako PR-owiec pisząc informacje prasowe, zajmowałam się handlem w fabryce czapek, pracowałam w administracji uniwersytetu. Co jeszcze? Koordynowałam projekty, nie mówiąc o licznych mikro zajęciach, czyli słynnych fuchach, w ramach których wykonywałam na przykład zlecenie dla Davida Coperfielda (pomagałam znikać mu ludzi ze sceny). Odkąd zaczęłam myśleć o czymś własnym próbuję połączyć moje różne pasje i umiejętności w jedno, np. pisanie, fotografowanie, prowadzenie warsztatów.

Masz rację, sporo tych zajęć 🙂 Czego uczysz na Twoich warsztatach „Jak jeść naturalnie w dużym mieście”?

Treścią moich warsztatów jest na przykład to jak czytać etykiety, czym kierować się w naszych wyborach spożywczych, jak zastępować produkty wysokoprzetworzone, które królują w sklepach na te alternatywne, zdrowsze, naturalne, czyli np. co zamiast cukru, mąki, popularnych olejów. Gdzie szukać produktów dobrej jakości, w tym organicznych. Jak to wszystko robić, żeby nie zwariować. Proponuję przepisy-formuły, czyli proste pomysły na zastąpienie choćby popularnego „co do chleba”, gotowych przekąsek czy słodyczy, także jakich ziół, przypraw i mniej popularnych, ale dobroczynnych produktów warto używać na co dzień. Promuję przede wszystkim kuchnię roślinną. Nie jem też chleba, a na pytanie co zamiast niego, które sama kiedyś sobie zadawałam, mam sporo odpowiedzi. Warsztaty przygotowuję tak, żeby uczestnicy byli jak najmocniej zaangażowani. Staram się podążać za tym, jakie są potrzeby moich odbiorców, dlatego zamierzam więcej skupiać się na takim „know how” zmian dotyczących jedzenia (nasze nawyki, codzienne odżywianie, itp.).

Czy na pasji do gotowania można zarobić?

Można i jest na to wiele przykładów. Ale do tego potrzeba jeszcze sporo determinacji, nieustającej nauki i zgłębiania nowych dla mnie obszarów jak choćby finanse czy marketing oraz  wyczucie pewnych rynkowych prawidłowości czy trendów. Tego wszystkiego można się nauczyć, ale myślę, że jeszcze ważniejsze jest aby naprawdę wiedzieć czego się chce i dlaczego. Mój model biznesowy jeszcze ewoluuje, wciąż mam nowe pomysły na poszerzenie oferty i przejście w działania on-line.

Za tydzień wybieracie się z Ikimasą w Gorce na kobiecy weekend –  Noc świętojańską – program wygląda super – czy tam też poprowadzisz warsztaty gotowania?

Tak, w Gorcach przez 4 dni będę gotować posiłki i poprowadzę warsztat „na słodko bez cukru”. Tutaj są szczegóły wyjazdu. Są jeszcze wolne miejsca, więc serdecznie zapraszam.

A gdzie jeszcze w najbliższym czasie można się z Tobą  spotkać?

11 lipca poprowadzę warsztaty rodzinne (dla rodziców i dzieci) w Klubie Otwartym w Wieliczce. We wrześniu planuję być częścią wege rejsu po Chorwacji, podczas którego przeprowadzę kilkudniowe warsztaty. Wszystkie informacje o warsztatach publikuję na www.facebook.com/GotujeNieTruje. Zapraszam też tam po inspirację i trochę wiedzy, a po więcej od lipca na moją stronę.

Oprócz tego, co piątek od 14.30 można usłyszeć mnie w Off Radiu Kraków (to cyfrowe radio), gdzie mówię, mówię, mam słowotok na różne tematy związane z naturalnym jedzeniem.

Dziękuję za rozmowę.

Rozmawiała Marzena Gólska

Zdjęcia: archiwum prywatne

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Redakcja portalu Mamo Pracuj
Podyskutuj

Jak stworzyć najlepszy biznesplan? Bezpłatne spotkanie dla przedsiębiorczych mam – zapisz się!

Myślisz o założeniu własnej działalności i zastanawiasz się od czego zacząć planowanie biznesu? Chcesz kompleksowo przygotować się do założenia własnej firmy? A może będziesz ubiegać się o środki na rozpoczęcie działalności? Wspaniale! Zapraszamy Cię na bezpłatne warsztaty dotyczące tworzenia biznesplanu.
  • Anna Łabno - Kucharska - 08/11/2019

Jesień jest idealnym czasem, żeby pomyśleć o własnej firmie. Tym bardziej, że właśnie wtedy obchodzimy Światowy Tydzień Przedsiębiorczości. Z tej okazji, już 20 listopada w Krakowie, chcemy Was zaprosić na bezpłatne warsztaty oraz indywidualne konsultacje, dotyczące tworzenia biznesplanu specjalnie dla przedsiębiorczych mam!

Nie czekaj i zapisz się już dziś!

Spotkaj się z nami, a my opowiemy Ci o:

  • drogowskazach na drodze planowania własnego biznesu,
  • czym jest biznesplan, po co i jak się go tworzy oraz jakie ma znaczenie,
  • najważniejszych elementach biznesplanu, które przesądzają o powodzeniu biznesu,
  • środkach o jakie możesz ubiegać się na starcie prowadzenia działalności!

Damy Ci przestrzeń na zadawanie pytań. Podzielimy się z Tobą swoimi doświadczeniami.

Warsztaty poprowadzą eksperci i praktycy, z którymi współpracujemy od lat:

  • Dariusz Pierzak – finansista z wykształcenia, doświadczenia, zamiłowania i przekonania. Jako właściciel własnej firmy oraz wieloletni kontroler i dyrektor finansowy w dużych przedsiębiorstwach ma praktyczną wiedzę biznesową, i z pasją się nią dzieli.
  • Agnieszka Pierzak – od 2004 roku związana zawodowo z tematyką funduszy unijnych. Najpierw jako pracownik instytucji m.in. ZPORR i POKL, gdzie doskonaliła umiejętności z zakresu wdrażania i rozliczania środków unijnych.

Zespół Mamo Pracuj również tam będzie! 🙂

Poznaj szczegóły i zgłoś się już dziś!

Jesteśmy przekonane, że będzie to owocny czas!

Kiedy się widzimy?

  • 20 listopada 2019 r., w godzinach od 10:00 do 13:00

Gdzie?

  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Krakowie
  • 31-124 Kraków, ul. Rajska 1, sala nr 247 (II piętro, prawe skrzydło)

Jak się zapisać?

Aby wziąć udział w bezpłatnym spotkaniu wystarczy wypełnić formularz 🙂

Na spotkanie zapraszamy również z dziećmi.

W sali, gdzie będą odbywać się warsztaty będzie przygotowany mały kącik dla dzieci 🙂

Jeśli zapisałaś się, ale nie będziesz mogła przyjść z przyczyn losowych, prosimy poinformuj nas o tym. Dzięki temu inna mama będzie mogła skorzystać 🙂

Masz jakieś pytania?
Pisz do mnie: [email protected]

W końcu, kto pyta nie błądzi 😉

Zapraszamy!

Zdjęcie: 123 rf

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Anna Łabno - Kucharska
Jestem mamą mądrej indywidualistki. Posiadam doświadczenie w koordynacji projektów, prowadzeniu szkoleń oraz doradztwa. Uwielbiam spędzać czas z rodziną, podróżować, czytać książki i celebrować picie kawy. W "wolnym" czasie wspieram osoby chore onkologicznie.

Zastrzeganie marki. Co warto o tym wiedzieć?

Na czym polega prawna ochrona znaku towarowego? Jakie wybrać logo? Gdzie można uzyskać pomoc przy przejściu przez procedury w Urzędzie Patentowym? Dowiesz się tego z poniższego wpisu.
  • Jagoda Jasińska - 07/11/2019
widok z góry na stół z laptopem, kawą, notatnikiem, okularami

Ochrona prawna znaku towarowego – na czym polega?

Rejestrując znak towarowy, za który uznawany jest nazwa oraz wszystko, co pozwala na identyfikację firmy, odbywa się w urzędzie patentowym. Aby przygotować wniosek, który zostanie zaakceptowany przez urzędników, niezbędna jest jednak odpowiednia wiedza z zakresu prawa autorskiego oraz procedur. Osoby, które do tej pory nie miały z nimi styczności, mogą mieć spore problemy z dopełnieniem wszystkich formalności i zapewnieniem sobie pozytywnego rozpatrzenia wniosku.

Ochrona marki firmy – samo logo czy logo z nazwą?

Jedną z najczęstszych wątpliwości dotykających przedsiębiorców rejestrujących markę jest wybór między jedną z dwóch opcji – ochroną prawną samego logo, czy też dotyczącą także jej nazwy. W większości przypadków wystarczy tylko zastrzeżenie logotypu.

Zdarza się jednak, że ten nie zawiera nazwy przedsiębiorstwa. W takiej sytuacji niezbędne będzie też zastrzeżenie określonych słów w danym kontekście – przede wszystkim w treściach dotyczących branży, w której działa firma. Wyjątek stanowią nazwy będące słowem stworzonym na potrzeby nazwy – na przykład Budopol, Meblex i tym podobne.

Zastrzeżenie znaku towarowego – kto pomoże w tym zadaniu?

Jak już wspomnieliśmy, złożenie wniosku oraz przejście wszystkich procedur w urzędzie patentowym nie jest łatwe i wymaga specjalistycznej wiedzy. Dlatego zastrzeganie marki warto powierzyć fachowcowi. Najlepiej będzie, jeśli w tym celu wybierzemy się do kancelarii rzecznika patentowego.

Stawiając na pomoc sprawdzonego i posiadającego niezbędne certyfikaty oraz uprawnienia specjalisty, możemy być pewni, że wszystkie najważniejsze elementy wizerunku naszej firmy zyskają odpowiednią ochronę przed ich wykorzystaniem przez konkurencyjne przedsiębiorstwa.

Artykuł powstał we współpracy z partnerem portalu.

Zdjęcie: Pixabay

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Jagoda Jasińska
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie

Może Cię zainteresować także:

Uwaga. Strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje uzyskane za ich pomocą wykorzystywane są w celach statystycznych. Pozostając tu godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce. ×

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail