Czego szukasz

Ciepły deser na zimowe wieczory owoce pod kruszonką

Zima to doskonały moment na owocowe desery na ciepło. Przedstawiam Wam banalnie prosty przepis na słodki i zdrowy podwieczorek dla wszystkich członków rodziny. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w jabłka lub mrożoną mieszankę ulubionych owoców, nastawić piekarnik, chwilę poczekać i gotowe! Smacznego!

jabłka do ciasta

Owoce pod kruszonką – prosty pyszny deser

Składniki:

  • ok. 1 kg jabłek (ulubiona odmiana)
  • mieszanki mrożonych owoców (najfajniej wychodzą wiśnie lub truskawki albo wiśnie + truskawki, ale śliwki też są niezłe)
  • 100 g mąki (najlepiej tortowej, jeśli preferujesz inny typ mąki to użyj go)
  • 1/4 kostki masła + odrobinę do wysmarowania formy
  • dwie łyżki stołowe dowolnego cukru (może być więcej lub mniej, wedle upodobań)

Sposób wykonania:

  1. Formę na ciasto albo żaroodporne naczynie smarujemy masłem
  2. Owoce wykładamy do formy.  Jeśli są to jabłka to kroimy je w plasterki (możemy do nich dodać odrobinę cynamonu i rodzynek)
  3. Przygotowujemy kruszonkę: masło rozdrabniamy w misce (palcami) z cukrem i mąką. Kruszonka gotowa do położenia na ciasto musi być miękko-grudkowata, w razie potrzeby dodać masła lub mąki.
  4. Posypane kruszonką owoce wstawiamy do pieca na 190 stopni na około 30-40 minut. Z termoobiegiem na 170 stopni na 25-30 minut. Czas może być różny w zależności od piekarnika (+/- 5 minut).
  5. I gotowe! Smacznego!

Pierwotny przepis pochodził z jednego z blogów kulinarnych. Został przeze mnie, w toku przygotowawczym, kilkakrotnie zmodyfikowany do stanu (dla mnie) idealnego.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Książki są dla niej jak oddychanie. Z księgarni nigdy nie wychodzi z pustymi rękami. Zaraziła pasją do książek swoje małe dziecko. Bloguje, oczywiście o książkach! Wciąż szuka pomysłu na swoją drogę zawodową i snuje plany o własnej firmie.
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie