Owoce pod kruszonką – prosty pyszny deser
Składniki:
- ok. 1 kg jabłek (ulubiona odmiana)
- mieszanki mrożonych owoców (najfajniej wychodzą wiśnie lub truskawki albo wiśnie + truskawki, ale śliwki też są niezłe)
- 100 g mąki (najlepiej tortowej, jeśli preferujesz inny typ mąki to użyj go)
- 1/4 kostki masła + odrobinę do wysmarowania formy
- dwie łyżki stołowe dowolnego cukru (może być więcej lub mniej, wedle upodobań)
Sposób wykonania:
- Formę na ciasto albo żaroodporne naczynie smarujemy masłem
- Owoce wykładamy do formy. Jeśli są to jabłka to kroimy je w plasterki (możemy do nich dodać odrobinę cynamonu i rodzynek)
- Przygotowujemy kruszonkę: masło rozdrabniamy w misce (palcami) z cukrem i mąką. Kruszonka gotowa do położenia na ciasto musi być miękko-grudkowata, w razie potrzeby dodać masła lub mąki.
- Posypane kruszonką owoce wstawiamy do pieca na 190 stopni na około 30-40 minut. Z termoobiegiem na 170 stopni na 25-30 minut. Czas może być różny w zależności od piekarnika (+/- 5 minut).
- I gotowe! Smacznego!
Pierwotny przepis pochodził z jednego z blogów kulinarnych. Został przeze mnie, w toku przygotowawczym, kilkakrotnie zmodyfikowany do stanu (dla mnie) idealnego.