Logo Mamo Pracuj
Open menu
Pracuj

Znajdź wymarzoną pracę i pracodawcę.

Rozwijaj się

Pozwól się wesprzeć w rozwoju.

Inspiruj się

Sprawdź nasze propozycje dla Ciebie.

ZAINSPIRUJ SIĘ

5 pomysłów na szybkie, proste i zdrowe sałatki

  • Ewa Moskalik - Pieper
  • 10 sierpnia 2020
  • 2 MIN. CZYTANIA
Podrzucamy Wam 5 pomysłów na szybkie i proste sałatki, które możecie przygotowywać przez cały rok. Często do nich wracamy, a ich niewątpliwą zaletą jest, że zrobicie je bardzo szybko i z niewielu składników. A jakie sałatki królują w Waszej kuchni?

1.Sałatka z bobu i jajek od Stasi

  • opakowanie bobu (tj. chyba ok. pół kilko),
  • 5 jajek gotowanych,
  • jedna mała cebula,
  • 6 rzodkiewek,
  • do posypania pietruszka/koperek/cebulka dymka/szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Sos:

Jogurt naturalny + łyżka musztardy i łyżka majonezu.

2. Sałatka od Asi

  • puszka czerwonej fasoli – odcedzić i opłukać,
  • 1 opakowanie sera bałkańskiego lub fety, którą można pokroić w kostkę, ewentualnie opakowanie gotowej pokrojonej już fety,
  • 1 brokuł – ugotować al dente i podzielić na różyczki,

Sos:

Majonez i łyżka curry.

Wymieszać składniki i zajadać, smacznego. Sałatka jest sycąca i pyszna, dla chętnych i nieustraszonych – do sosu można dodać świeży czosnek. 🙂

3. Sałatka od Agnieszki

  • roszponka,
  • ser żółty,
  • szynka konserwowa,
  • papryka konserwowa,
  • ogórek konserwowy,
  • grzybki marynowane,
  • pomidorki koktajlowe,
  • tortelini/ravioli,
  • kukurydza,
  • sos do sałatek.

Można też dodać jajko. Ewentualnie bez dodatku grzybków i pomidora wychodzi równie smaczna.

4. Sałatka z burakami i fetą

  • rukola (opakowanie lub wiązka – w zależności gdzie kupujemy)
  • buraczki – pieczone w piekarniku i pokrojone w kostkę,
  • 1 opakowanie fety – takiej do pokrojenia w kostkę lub już gotowej pokrojonej,
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka,
  • 6 orzechów włoskich, obranych i podprażonych na patelni

Sos:

Polać gotowym sosem sezamowym. Można dostać w wybranych sklepach.

5. Sałatka z mango i pestkami dyni

  • rukola,
  • 1 dojrzałe mango, pokrojone w kostkę lub kawałki,
  • pestki dyni uprażone na patelni.

Sos:

Na patelni rozpuścić miód, dodać odrobinę octu balsamicznego, octu jabłkowego lub soku z cytryny. Sosem, który powstanie polać sałatkę.

Smacznego!

Zdjęcie: 123 rf

Zobacz więcej

artykuł
  • Ewa Moskalik - Pieper
  • 3 MIN. CZYTANIA
artykuł
kobieta w IT
  • Redakcja portalu Mamo Pracuj
  • 6 MIN. CZYTANIA
artykuł
  • Ewa Moskalik - Pieper
  • 6 MIN. CZYTANIA
artykuł
  • Redakcja portalu Mamo Pracuj
  • 9 MIN. CZYTANIA
artykuł
  • Iza Kłodzińska
  • 10 MIN. CZYTANIA
artykuł
  • Ewa Moskalik - Pieper
  • 3 MIN. CZYTANIA
wywiad
  • Judyta Wałach
  • 6 MIN. CZYTANIA

+3 tys. mam w newsletterze

© Mamopracuj 2024

Przejdź do treści