Czego szukasz

5 minut i gotowe – desery warzywne i owocowe

Sezon truskawkowy już lada moment będzie można uznać za otwarty. Kto z Was nie może się doczekać tych wszystkich ciast, babeczek i tart owocowych, nie tylko z truskawkami? Na przednówku owocowego szaleństwa mamy dziś dla Was trzy przepisy na desery, w tym jeden to mus z truskawkami.

mus czekoladowy z truskawkami

Te trzy lekkie, ultraproste desery owocowe i warzywne przygotujesz już w 5 minut (nie licząc schładzania czy pieczenia)! Ultradeserowe. Zatwierdzone przez 6-latkę.

1. Klasyczny, czekoladowy mus, który świetnie smakuje z truskawkami

Składniki na 1 dużą porcję:

  • 1 dojrzałe (ale nie przejrzałe) awokado,
  • 1 mały lub 1/2 dużego zielonego banana (zielonego, czyli niedojrzałego),
  • 3-4 łyżeczki kakao (poziom zaczekoladowienia kremu będzie zależał od naszych preferencji)

Zamiast kakao – dla młodszych dzieci lub alergików – możemy dodać do smaku karob.

  • słód: 4-5 daktyli suszonych albo świeżych zblednowanych z wodą (dodajemy tyle wody, aby mikstura po zmiksowaniu miała bardzo gęstą konsystencję).

Zamiast daktyli możemy także dodać syrop klonowy albo miód, ewentualnie cukier kokosowy (słodzimy do smaku)!

Wykonanie:

Wszystkie powyższe składniki blendujemy na gładki krem. Schładzamy przed podaniem.

2. Domowy przysmak żelkowy

Składniki na wykonanie kilkunastu żelek (liczba zależy od wielkości foremek)

  • 1 duży dojrzały banan lub 2 małe,
  • dowolne mleko roślinne dobrej jakości, np.: kokosowe (zrobione w domowy sposób przez namoczenie i odsączenie po namoczeniu wiórków),
  • Opcjonalnie miód do dosłodzenia,
  • Karob – do wersji brązowej,
  • Agar do żelowania.

Wykonanie:

Blendujemy banana z mlekiem – stopniowo dodajemy mleko, tak aby otrzymać 1 szklankę koktajlu. Próbujemy – doprawiamy słodem, jeśli za mało słodkie.

W rondelku rozpuszczamy agar w 1/2 szklanki wody i gotujemy ok. 3 minut mieszając. Dolewamy wodę z agarem do koktajlu i mieszamy. Taką miksturę rozlewamy do silikonowych foremek.

Jeśli dodamy do smaku karobu, będziemy mieli lekko czekoladowe brązowe żelki. Schładzamy aż się zetną (w lodówce wystarczy ok. 10 minut).

3. Batatowy przysmak

Składniki na 2-3 nieduże porcje:

  • 1 duży batat,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu Cejlońskiego,
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego nierafinowanego (w formie zastygłej).

Przyprawy możemy dodawać zgodnie z upodobaniami – malutkim dzieciom, poniżej roku, upiueczmy batata bez przypraw, w samym oleju)

Wykonanie:

Obieramy batat i kroimy w kostkę lub kostko-podobne kształty. Rozpuszczamy 1 dużą łyżkę oleju – łączymy ciecz z przyprawami. Wrzucamy do oleju z przyprawami pokrojonego batata i mieszamy tak, żeby omasta pokryła warzywo.

Rozkładamy wszystko na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopniu aż do miękkości (najlepiej sprawdzać). Zazwyczaj nie powinno to przekroczyć 15-20 minut. Im mniejsze kawałki, tym szybciej się piecze (ale należy wtedy szczególnie uważać, żeby się nie przypaliło).

Podajemy z syropem klonowym albo lejącym świeżym surowym miodem.

P.S.

  • wszystkie desery są bez laktozy, glutenu, a nawet zbóż i cukru (chodzi o zwykły cukier oczywiście) i do tego wegańskie,
  • wszystkie desery zostały zatwierdzone przez 6 – ścio latkę.

Zdjęcia: Agnieszka Majewska

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Agnieszka Majewska, tajna agentka, dilerka kiszonego brokatu, performerka spożywcza. Prowadzi i rozwija autorski projekt Agnieszka Majewska gotuje nie truje, w ramach którego od 2014 roku prowadzi warsztaty, pokazy kuchni naturalnej. Promuje odżywcze, przeciwzapalne jedzenie, w tym kiszonki na co dzień. Organiczne rośliny, dobry humor, szaleństwo i eksperymentowanie w kuchni.
Podyskutuj
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie