ZAINSPIRUJ SIĘ
3 przepisy na szybkie domowe ciastka dla dzieci
- Dominika Kamińska
- 28 września 2022
- 3 MIN. CZYTANIA
Domowe ciastka dla dzieci
Co powstrzymuje mamy przed przygotowywaniem domowych słodkości? Zwykle przekonanie, że jest to zadanie trudne i czasochłonne, tylko czy jest tak w rzeczywistości? Oto propozycje trzech prostych i szybkich przepisów na ciastka uwielbiane przez dzieci.
Kruche ciastka maślane
Kruche ciastka maślane uchodzą za jedne z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu. W dodatku są one smaczne i zwykle uwielbiane nie tylko przez najmłodszych. Do wyrobienia ciasta potrzebne będzie:
- 300 g mąki pszennej;
- 80 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków;
- 200 g masła;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Do miski należy przesiać przez sito mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodać miękkie masło i wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Już na tym etapie powinna mieć ona kruchą konsystencję.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowuje się kawałek przygotowanego ciasta i wycina z niego małe ciastka. Najlepiej, szczególnie przygotowując ciastka dla dzieci, użyć do tego foremek w ciekawych kształtach, na przykład gwiazdek i serduszek. Następnie potrzebna jest blacha do pieczenia – ciastka układa się na papierze i piecze w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 10 min do uzyskania ładnego rumianego koloru.
Proste ciastka bananowe
Ciasto na ciastka bananowe wymaga nieco większej ilości składników niż w przypadku kruchych ciastek maślanych, jednak wciąż można stworzyć je w zaledwie kilkanaście minut. Potrzebne będzie do tego:
- 200 g mąki pszennej;
- 120 g masła;
- 80 g brązowego cukru;
- 40 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru;
- 1 duży dojrzały banan;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Wyrabianie ciasta zaczyna się od zmiksowania masła z brązowym i drobnym cukrem. Następnie dodaje się zgniecionego wcześniej banana. Po zmieszaniu do masy należy dodać przesianą przez sito mąkę i sodę oczyszczoną i dokładnie zmiksować całość.
Blachę do pieczenia pokrywa się papierem i wykłada na niego łyżką małe porcje ciasta. Następnie należy piec je przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza i gotowe – ciastka można wykładać na półmiski do serwowania i pozwolić dzieciom szybko opróżnić ich zawartość.
Ciastka owsiane bez pieczenia
Czas na propozycję nieco różniącą się od reszty, mianowicie ciastka, które nie wymagają pieczenia. Zamiast tego po przygotowaniu masy formuje się z niej małe ciastka i odstawia na godzinę do lodówki. Do przygotowania ciastek owsianych bez pieczenia potrzebne będzie:
- 60 g masła;
- 200 g cukru;
- 120 ml mleka;
- 20 g kakao;
- 170 g masła orzechowego;
- 200 g płatków owsianych.
W małym garnuszku należy umieścić masło, mleko, kakao i cukier, wymieszać i podgrzewać na ogniu aż do zagotowania, po czym zdjąć z palnika. Do gorącej masy następnie dodaje się masło orzechowe, a po dokładnym wymieszaniu – płatki owsiane. Dokładnie zmieszaną masę należy odstawić na 10 min, żeby zgęstniała tak, aby można było łatwo uformować z niej okrągłe ciastka.
Ciastka z lekko zgęstniałej masy nakłada się łyżką na papier do pieczenia. Po uformowaniu wszystkich ciastek czas na włożenie ich do lodówki najlepiej na pełną godzinę, po czym są gotowe do podania.
Materiał powstał we współpracy z partnerem portalu.
Zdjęcie: partnera portalu