Logo Mamo Pracuj
Open menu
Pracuj

Znajdź wymarzoną pracę i pracodawcę.

Rozwijaj się

Pozwól się wesprzeć w rozwoju.

Inspiruj się

Sprawdź nasze propozycje dla Ciebie.

ZAINSPIRUJ SIĘ

10 sposobów jak wzmocnić odporność organizmu

  • Magdalena Łukasik
  • 22 października 2018
  • 4 MIN. CZYTANIA
W sezonie jesiennym to pytanie zadajemy sobie bardzo często. Najczęściej po wizycie u lekarza albo kolejnych zakupach w aptece. Zacznijmy od zmiany nawyków żywieniowych. To naprawdę działa. Przekonałam się o tym podczas zakończenia roku szkolnego mojego syna, gdy usłyszałam, że miał stuprocentową frekwencję. Faktycznie rzadko chorujemy. Napiszę Wam jak w prosty sposób możecie zadbać o siebie i swoją rodzinę.

Przedstawiam Wam zalecenia żywieniowe, które wzmocnią Waszą odporność. Aby nie zostawiać Was z samymi suchymi faktami podam też kilka przepisów – smacznych, łatwych i zdrowych.

Jak wzmocnić odporność organizmu?

  1. Jedz regularnie – 4 do 5 posiłków dziennie. Zacznij od śniadania. W sezonie jesiennym stawiamy na ciepłe śniadania – idealna będzie owsianka, orkiszówka czy kasza jaglana.
  2. Dbaj o różnorodność spożywanych posiłków.
  3. Produkty zbożowe niech będą Twoim głównym źródłem energii. Stawiaj na te z pełnego ziarna, zawierające dużo błonnika.
  4. Jedz codziennie dużo warzyw i owoców. Idealna proporcja to trzy porcje warzyw i jedna porcja owoców. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym lepiej
  5. Pij dużo wody. Stawiaj na rozgrzewające herbaty i domowe kompoty.
  6. Ogranicz cukier, słodycze i sól. Uda Ci się to jeśli wybierzesz najmniej przetworzone produkty.
  7. W suplementacji postaw na probiotyki. Naturalnym ich źródłem są na przykład kiszonki.
  8. Tłuszcze zwierzęce zamień na oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy czy z pestek dyni.
  9. Spacer, siłownia, rower czy pilates z Youtuba to podstawa sprawnego funkcjonowania Twojego organizmu.
  10. Jeśli dopadnie Cię podstępnie choróbsko to odpocznij i napij się napoju imbirowego. Nieźle kręci i stawia na nogi.

Kasza jaglana z owocami

Składniki:

  • 2 małe jabłka lub 1 bardzo duże,
  • 4 średniej wielkości śliwki,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki gorącej wody,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka oleju ryżowego,
  • 1 łyżeczka masła.

Przygotowanie:

  • Najpierw trzeba ugotować kaszę. Próbowałam kilka sposobów, ale ten jest najlepszy. Jak zatem ugotować kaszę jaglaną?
  • 1 szklankę kaszy wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Prażymy do uzyskania pięknego ciepłego zapachu i złocistego koloru. Kaszę przesypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami gorącej wody, dodajemy sól i olej i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Po ugotowaniu zostawiamy w garnku na kilka kolejnych minut. Podczas gotowania nie mieszamy kaszy.
  • Jabłka i śliwki kroimy w kostkę. Do rozgrzanego rondelka dajemy masło. Jak się roztopi to dodajemy do niego jabłka i śliwki, posypujemy cynamonem i imbirem. Co jakiś czas mieszamy. Podsmażamy je tak do miękkości – między 5 a 10 minut.
  • Kaszę nakładamy do miseczek. Do każdej porcji dodajemy owoce.
  • Polejcie każdą porcję łyżeczką płynnego miodu, weźcie łyżkę do ręki i zjedzcie ze smakiem.

Orkiszówka z owocami

Składniki:

  • szklanka płatków orkiszowych,
  • 2 jabłka,
  • 1 łyżka jagód goji,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • 2 szklanki wody.

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy płatki i jagody goji, doprawiamy kardamonem. Gotujemy 5 minut (od momentu wrzenia). Pod koniec gotowania dodajemy jeszcze obrane i starte jabłka. Całość mieszamy i nakładamy do miseczek.

Zupa dyniowa

Składniki:

  • 1 mała dynia,
  • ½ pora,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • ½ pietruszki,
  • ½ selera,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • olej rzepakowy,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej.

Przygotowanie:

  • Do rozgrzanego garnka o grubym dnie wlać olej. Na rozgrzany olej wrzucić drobno pokrojony imbir, cebulę, czosnek i pora. Podsmażać ok. 2 minuty. Dodać resztę pokrojonych w kostkę warzyw za wyjątkiem dyni. Podsmażać kolejne 2 minuty.
  • Dolać 1 litr wody. Gotować przez 15 minut. Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Dolać jeszcze tyle wody, aby przykrywała warzywa. Wsypać przyprawy i gotować przez 20 minut.
  • Całość zmiksować.

Taka zupa jest gęsta i aksamitna. Super smakuje z prażonymi pestkami dyni i słonecznika.

Gorący imbir

Składniki:

  • 10 cm korzenia imbiru,
  • 1,5 l wody,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki płynnego miodu.

Przygotowanie:

  • imbir obieramy ze skórki i kroimy w plasterki,
  • zalewamy woda i gotujemy ok. 20 minut,
  • przelewamy do dzbanka, po ostygnięciu dodajemy pokrojoną w ćwiartki cytrynę, miód i mieszamy.

Można do gotowania dodać 6 goździków albo kawałek kory cynamonu.

Wszystkie przepisy przetestowane i sprawdzone! Oczyszczające kichanie gwarantowane. 🙂

Zdjęcie główne: Pixabay.com; zdjęcie w środku: autorka tekstu

Zobacz więcej

artykuł
  • Magdalena Łukasik
  • 8 MIN. CZYTANIA
artykuł
Kalendarz dni wolnych w roku szkolnym 2024/2025
  • Magdalena Łukasik
  • 3 MIN. CZYTANIA
artykuł
Dobry Start
  • Magdalena Łukasik
  • 3 MIN. CZYTANIA
artykuł
  • Magdalena Łukasik
  • 3 MIN. CZYTANIA
artykuł
Kąpiel maluszka
  • Magdalena Łukasik
  • 5 MIN. CZYTANIA

+3 tys. mam w newsletterze

© Mamopracuj 2024

Skip to content