Czego szukasz

10 sposobów jak wzmocnić odporność organizmu

W sezonie jesiennym to pytanie zadajemy sobie bardzo często. Najczęściej po wizycie u lekarza albo kolejnych zakupach w aptece. Zacznijmy od zmiany nawyków żywieniowych. To naprawdę działa. Przekonałam się o tym podczas zakończenia roku szkolnego mojego syna, gdy usłyszałam, że miał stuprocentową frekwencję. Faktycznie rzadko chorujemy. Napiszę Wam jak w prosty sposób możecie zadbać o siebie i swoją rodzinę.

  • Magdalena Łukasik - 22/10/2018
owoce, warzywa, szklanka z wodą

Przedstawiam Wam zalecenia żywieniowe, które wzmocnią Waszą odporność. Aby nie zostawiać Was z samymi suchymi faktami podam też kilka przepisów – smacznych, łatwych i zdrowych.

Jak wzmocnić odporność organizmu?

  1. Jedz regularnie – 4 do 5 posiłków dziennie. Zacznij od śniadania. W sezonie jesiennym stawiamy na ciepłe śniadania – idealna będzie owsianka, orkiszówka czy kasza jaglana.
  2. Dbaj o różnorodność spożywanych posiłków.
  3. Produkty zbożowe niech będą Twoim głównym źródłem energii. Stawiaj na te z pełnego ziarna, zawierające dużo błonnika.
  4. Jedz codziennie dużo warzyw i owoców. Idealna proporcja to trzy porcje warzyw i jedna porcja owoców. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym lepiej
  5. Pij dużo wody. Stawiaj na rozgrzewające herbaty i domowe kompoty.
  6. Ogranicz cukier, słodycze i sól. Uda Ci się to jeśli wybierzesz najmniej przetworzone produkty.
  7. W suplementacji postaw na probiotyki. Naturalnym ich źródłem są na przykład kiszonki.
  8. Tłuszcze zwierzęce zamień na oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy czy z pestek dyni.
  9. Spacer, siłownia, rower czy pilates z Youtuba to podstawa sprawnego funkcjonowania Twojego organizmu.
  10. Jeśli dopadnie Cię podstępnie choróbsko to odpocznij i napij się napoju imbirowego. Nieźle kręci i stawia na nogi.

Kasza jaglana z owocami

Składniki:

  • 2 małe jabłka lub 1 bardzo duże,
  • 4 średniej wielkości śliwki,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki gorącej wody,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka oleju ryżowego,
  • 1 łyżeczka masła.

Przygotowanie:

  • Najpierw trzeba ugotować kaszę. Próbowałam kilka sposobów, ale ten jest najlepszy. Jak zatem ugotować kaszę jaglaną?
  • 1 szklankę kaszy wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Prażymy do uzyskania pięknego ciepłego zapachu i złocistego koloru. Kaszę przesypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami gorącej wody, dodajemy sól i olej i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Po ugotowaniu zostawiamy w garnku na kilka kolejnych minut. Podczas gotowania nie mieszamy kaszy.
  • Jabłka i śliwki kroimy w kostkę. Do rozgrzanego rondelka dajemy masło. Jak się roztopi to dodajemy do niego jabłka i śliwki, posypujemy cynamonem i imbirem. Co jakiś czas mieszamy. Podsmażamy je tak do miękkości – między 5 a 10 minut.
  • Kaszę nakładamy do miseczek. Do każdej porcji dodajemy owoce.
  • Polejcie każdą porcję łyżeczką płynnego miodu, weźcie łyżkę do ręki i zjedzcie ze smakiem.

Orkiszówka z owocami

Składniki:

  • szklanka płatków orkiszowych,
  • 2 jabłka,
  • 1 łyżka jagód goji,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • 2 szklanki wody.

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy płatki i jagody goji, doprawiamy kardamonem. Gotujemy 5 minut (od momentu wrzenia). Pod koniec gotowania dodajemy jeszcze obrane i starte jabłka. Całość mieszamy i nakładamy do miseczek.

Zupa dyniowa

Składniki:

  • 1 mała dynia,
  • ½ pora,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • ½ pietruszki,
  • ½ selera,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • olej rzepakowy,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej.

Przygotowanie:

  • Do rozgrzanego garnka o grubym dnie wlać olej. Na rozgrzany olej wrzucić drobno pokrojony imbir, cebulę, czosnek i pora. Podsmażać ok. 2 minuty. Dodać resztę pokrojonych w kostkę warzyw za wyjątkiem dyni. Podsmażać kolejne 2 minuty.
  • Dolać 1 litr wody. Gotować przez 15 minut. Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Dolać jeszcze tyle wody, aby przykrywała warzywa. Wsypać przyprawy i gotować przez 20 minut.
  • Całość zmiksować.

Taka zupa jest gęsta i aksamitna. Super smakuje z prażonymi pestkami dyni i słonecznika.

Gorący imbir

Składniki:

  • 10 cm korzenia imbiru,
  • 1,5 l wody,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki płynnego miodu.

Przygotowanie:

  • imbir obieramy ze skórki i kroimy w plasterki,
  • zalewamy woda i gotujemy ok. 20 minut,
  • przelewamy do dzbanka, po ostygnięciu dodajemy pokrojoną w ćwiartki cytrynę, miód i mieszamy.

Można do gotowania dodać 6 goździków albo kawałek kory cynamonu.

Wszystkie przepisy przetestowane i sprawdzone! Oczyszczające kichanie gwarantowane. 🙂

Zdjęcie główne: Pixabay.com; zdjęcie w środku: autorka tekstu

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Magdalena Łukasik
Aktywna zawodowo mama 2 chłopców. Jej macierzyństwo było inaczej zaplanowane, bo plan idealny nie przewidywał niepełnosprawności synka. Po pracy prowadzi z koleżankami bloga Mali Siłacze, na którym pisze o podróżach z dziećmi, dzieli się przepisami i mówi o komunikacji alternatywnej. Ostatnio zgłębia tajniki dietetyki.

Od korporacji do własnej firmy. Pomagamy w spełnieniu marzenia Agnieszki

Determinacja kobiet w realizacji marzeń jest niesamowita, dlatego my ani chwili nie wahamy się, aby pomagać nagłaśniać takie historie! Poznajcie Agnieszkę, która już raz zrealizowała swoje marzenie i stworzyła kultową kawiarnię w Trójmieście "Ciuciubabka"! A teraz wydaje książkę! Książkę niezwykłą jak cała jej historia. Zobacz i pomóż Agnieszce zrealizować swoje marzenie!
  • Listy do Redakcji - 12/11/2018
Szkice Matki po Godzinach

Od korporacji do własnej firmy

Dzień dobry,

mam na imię Agnieszka 🙂

Przez 15 lat byłam korpokicią, po czym jeden kopniak od losu, wyrzucił mnie ze strefy komfortu, dając mi szansę, na spełnienie swojego marzenia – otwarcie rodzinnej kawiarni. Szpilki zamieniłam na trampki, zebrania zarządu na siedzenie na podłodze i lepienie z ciastoliny. Dziś od ponad 4 lat prowadzę rodzinną kawiarnię Ciuciubabka w Gdyni, w której tworzę przestrzeń dla mam – przestrzeń pełną spotkań, wykładów, ciepłej kawy i świętego spokoju.

Jednak przede wszystkim jestem kobietą po 40-tce. Kobietą, która idzie swoją drogą rozwoju. Czasem powoli, czasem na rowerze, czasem we łzach, czasem na skrzydłach, z poobdzieranymi kolanami, ściskając w dłoni małą dłoń córki.

Moja książka

Napisałam książkę o mnie i o każdej kobiecie. O tym, jak to jest spotkać się ze sobą, zaakceptować i pokochać siebie. O tym, czego się boimy, co nas wzrusza, skąd czerpiemy siłę i co sprawia, że nie ma dla nas rzeczy niemożliwych.

Napisałam książkę po to, aby każda kobieta czując, że jest niepowtarzalna, zrozumiała, że ma powtarzalne problemy, zmartwienia i słabości. Jest taka jak ja, Ty, Twoja siostra, przyjaciółka, czy mama.
Książkę swoimi trafnymi ilustracjami uświetni blogerka rysunkowa Matka po godzinach.

Z pomocą crowfundingu

Książkę wydaję samodzielnie, pozyskując na to środki ze zbiórki crowdfundingowej na serwisie polakpotrafi.pl.

Do końca zbiórki pozostało jeszcze 15 dni i około 4000 zł do uzbierania. Pod tym linkiem jest więcej info o zbiórce, o książce, o mnie.

Tam też można kupić książkę w przedsprzedaży zostając naszym współwydawcą.

Agnieszka Łukomska

Kawiarnia Ciuciubabka

Książka „Jak będę duża zostanę sobą”

Zdjęcia i grafiki: właśność autorki i Matki po Godzinach!

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Listy do Redakcji

Poglądy wyrażone w listach są wyłącznie poglądami ich autorów i nie mogą być uznane za poglądy Redakcji Mamo Pracuj.

Sama organizuję sobie pracę i godzę to z byciem mamą

Akademia Fotografii Dziecięcej to wspaniałe miejsce, idealne dla mam, które chciałyby pięknie fotografować - mówi Olga Wojcińska, która ukończyła kurs w Akademii i dziś zarabia prowadząc własną firmę fotograficzną. - Super jest to, że można opiekując się swoimi dziećmi rozwijać się zawodowo. Dla mnie najfajniejsze było, że regularnie dostawałam kolejną dawkę wiedzy, a praktykę ćwiczyłam spędzając czas z moim dzieckiem - mówi Olga o swojej nauce w Akademii.
  • Ewa Moskalik - Pieper - 08/11/2018
Olga Wojcińska

A może Ty podobnie jak Olga marzysz o pracy fotografa? Na hasło mamopracuj możesz kupić kurs w Akademii Fotografii Dziecięcej z 10% zniżką. Sprawdź szczegóły >>>

Olgo jesteś fotografem dziecięcym i rodzinnym, przygotowujesz piękne sesje z różnych okazji. Opowiedz, jak zaczęła się Twoja przygoda z fotografią?

Zawsze doceniałam piękne fotografie zrobione przez profesjonalistów. Niejednokrotnie korzystałam z sesji u kilku fotografów i bardzo podobało mi się gdy w mieszkaniu ściany były udekorowane pięknie oprawionymi fotografiami. Uważałam, że umieszczanie w ramkach na ścianie kiepskich zdjęć zrobionych komórką to profanacja.

Wszystko zaczęło się jednak dopiero po pojawieniu się na świecie mojej córeczki Amelki. Zdjęcia, które jej robiłam na początku były koszmarne 🙂 Gdy teraz na na nie patrzę, to chce mi się z nich śmiać 🙂 Nie miałam pojęcia jak to się robi 🙂

Pewnego dnia, podczas wizyty u znajomej, zobaczyłam zdjęcia jej córek zrobione przez bardzo znaną warszawską fotografkę – pięknie oprawione – zdobiące całe mieszkanie (było ich całkiem sporo). Nie mogłam się napatrzeć i postanowiłam, że muszę takie mieć. Wybraliśmy się z moją rodziną na sesję do niej. I od tego wszystko się zaczęło. Po naszej sesji postanowiłam, że zostanę fotografem dziecięcym 🙂

Co robiłaś się zanim zajęłaś się fotografią?

Pracowałam jako General Manager w klubie fitness.

Opowiedz o Akademii Fotografii Dziecięcej. Co Ci się tam podobało, co najlepiej wspominasz?

Akademia Fotografii Dziecięcej to wspaniałe miejsce, idealne dla mam, które chciałyby pięknie fotografować. Przestać fotografować w trybie automatycznym, a nie mają pojęcia co to jest ISO czy przysłona 🙂

Super jest to, że można opiekując się swoimi dziećmi rozwijać się zawodowo. Dla mnie najfajniejsze było, że regularnie dostawałam kolejną dawkę wiedzy, a praktykę ćwiczyłam spędzając czas z moim dzieckiem 🙂

Jak szybko po kursach AFD można zostać samodzielnym fotografem?

Myślę, że nie ma na to jednej odpowiedzi. Aby zostać fotografem przede wszystkim potrzebna jest samodyscyplina i determinacja. No i praca, praca, praca 🙂
Jednak uważam, że przy bardzo dużym zaangażowaniu może nastąpić to bardzo szybko.

Czy dzisiaj pracując jako fotograf jesteś w stanie utrzymać się z tej profesji?

Tak i jestem z tego bardzo dumna. Teraz otwieram swoje Foto Atelier w Konstancinie i myślę, że dzięki temu będzie jeszcze lepiej.

Jak szukałaś swoich pierwszych klientów i jak to odbywa się teraz?

Nigdy ich nie szukałam 🙂 Sami przyszli. Fotografując swoją Amelkę postanowiłam założyć fanpage, na którym publikowałam moje prace. Wielu moich znajomych mogło zobaczyć moje postępy. Poza tym zrobiłam też zdjęcia kilku znajomym z dziećmi i tak jakoś to się zaczęło.

Ktoś zobaczył moje zdjęcia i też chciał takie. Większość moich klientów to znajomi moich wcześniejszych klientów. Choć zdarza się, że ktoś zobaczył na FB moje fotografie i postanowił też mieć takie.

Co cenisz sobie najbardziej w prowadzeniu własnego biznesu?

To, że robię to co lubię i na co dzień mam kontakt z przemiłymi ludźmi. Uwielbiam też ten zachwyt rodziców, gdy dostają zdjęcia swoich dzieci 🙂 Wtedy czuję, że to co robię ma sens.

A co cenisz sobie mając własną firmę jako mama, a co Ci najbardziej przeszkadza?

Elastyczność. To, że nie pracuje od 8 do 20, lecz sama organizuje sobie czas pracy i mogę to pogodzić z byciem mamą. Jedyny minus prowadzenia firmy jako mama w Polsce, to niestety problem z chorującymi dziećmi.

Gdy dziecko zachoruje to mam problem – nie mogę iść na l4, które miałabym będąc na etacie. Wtedy nie zarabiam, a koszty prowadzenia działalności są dość wysokie.

Z kim najbardziej lubisz pracować? Z dziećmi, z dorosłymi?

Moje ulubione są zdecydowanie sesje niemowlęce (6-9 miesięcy). Dzieci są uśmiechnięte, pięknie siedzą – jeszcze nie uciekają 🙂 A zdjęcia są wychodzą wspaniałe.
Lubię też sensualną fotografię ciążową – ostatnio coraz więcej mam takich sesji.

Bardzo Ci dziękuję za rozmowę.

A może Ty podobnie jak Olga marzysz o pracy fotografa ? Na hasło mamopracuj możesz kupić kurs w Akademii Fotografii Dziecięcej z 10% zniżką. Sprawdź szczegóły >>>

Rozmawiała: Ewa Moskalik Pieper

Zdjęcia: Olga Wojcińska

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Ewa Moskalik - Pieper
Redaktor portalu Mamo Pracuj. Prywatnie spełniona, pełnoetatowa mama dwóch wspaniałych synów i żona, starająca się znaleźć swój patent na work - life balance. Absolwentka UJ. Miłośniczka kina, muzyki i książek.
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie
Może Cię zainteresować także:
Uwaga. Strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje uzyskane za ich pomocą wykorzystywane są w celach statystycznych. Pozostając tu godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce. ×

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail