ZAINSPIRUJ SIĘ
10 sposobów jak wzmocnić odporność organizmu
- Magdalena Łukasik
- 22 października 2018
- 4 MIN. CZYTANIA
Przedstawiam Wam zalecenia żywieniowe, które wzmocnią Waszą odporność. Aby nie zostawiać Was z samymi suchymi faktami podam też kilka przepisów – smacznych, łatwych i zdrowych.
Jak wzmocnić odporność organizmu?
- Jedz regularnie – 4 do 5 posiłków dziennie. Zacznij od śniadania. W sezonie jesiennym stawiamy na ciepłe śniadania – idealna będzie owsianka, orkiszówka czy kasza jaglana.
- Dbaj o różnorodność spożywanych posiłków.
- Produkty zbożowe niech będą Twoim głównym źródłem energii. Stawiaj na te z pełnego ziarna, zawierające dużo błonnika.
- Jedz codziennie dużo warzyw i owoców. Idealna proporcja to trzy porcje warzyw i jedna porcja owoców. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym lepiej
- Pij dużo wody. Stawiaj na rozgrzewające herbaty i domowe kompoty.
- Ogranicz cukier, słodycze i sól. Uda Ci się to jeśli wybierzesz najmniej przetworzone produkty.
- W suplementacji postaw na probiotyki. Naturalnym ich źródłem są na przykład kiszonki.
- Tłuszcze zwierzęce zamień na oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy czy z pestek dyni.
- Spacer, siłownia, rower czy pilates z Youtuba to podstawa sprawnego funkcjonowania Twojego organizmu.
- Jeśli dopadnie Cię podstępnie choróbsko to odpocznij i napij się napoju imbirowego. Nieźle kręci i stawia na nogi.
Kasza jaglana z owocami
Składniki:
- 2 małe jabłka lub 1 bardzo duże,
- 4 średniej wielkości śliwki,
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 2 szklanki gorącej wody,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki imbiru,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka oleju ryżowego,
- 1 łyżeczka masła.
Przygotowanie:
- Najpierw trzeba ugotować kaszę. Próbowałam kilka sposobów, ale ten jest najlepszy. Jak zatem ugotować kaszę jaglaną?
- 1 szklankę kaszy wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Prażymy do uzyskania pięknego ciepłego zapachu i złocistego koloru. Kaszę przesypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami gorącej wody, dodajemy sól i olej i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Po ugotowaniu zostawiamy w garnku na kilka kolejnych minut. Podczas gotowania nie mieszamy kaszy.
- Jabłka i śliwki kroimy w kostkę. Do rozgrzanego rondelka dajemy masło. Jak się roztopi to dodajemy do niego jabłka i śliwki, posypujemy cynamonem i imbirem. Co jakiś czas mieszamy. Podsmażamy je tak do miękkości – między 5 a 10 minut.
- Kaszę nakładamy do miseczek. Do każdej porcji dodajemy owoce.
- Polejcie każdą porcję łyżeczką płynnego miodu, weźcie łyżkę do ręki i zjedzcie ze smakiem.
Orkiszówka z owocami
Składniki:
- szklanka płatków orkiszowych,
- 2 jabłka,
- 1 łyżka jagód goji,
- pół łyżeczki kardamonu,
- 2 szklanki wody.
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy płatki i jagody goji, doprawiamy kardamonem. Gotujemy 5 minut (od momentu wrzenia). Pod koniec gotowania dodajemy jeszcze obrane i starte jabłka. Całość mieszamy i nakładamy do miseczek.
Zupa dyniowa
Składniki:
- 1 mała dynia,
- ½ pora,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- ½ pietruszki,
- ½ selera,
- 2 ziemniaki,
- 2 cm korzenia imbiru,
- olej rzepakowy,
- 1 łyżeczka oregano,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej.
Przygotowanie:
- Do rozgrzanego garnka o grubym dnie wlać olej. Na rozgrzany olej wrzucić drobno pokrojony imbir, cebulę, czosnek i pora. Podsmażać ok. 2 minuty. Dodać resztę pokrojonych w kostkę warzyw za wyjątkiem dyni. Podsmażać kolejne 2 minuty.
- Dolać 1 litr wody. Gotować przez 15 minut. Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Dolać jeszcze tyle wody, aby przykrywała warzywa. Wsypać przyprawy i gotować przez 20 minut.
- Całość zmiksować.
Taka zupa jest gęsta i aksamitna. Super smakuje z prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
Gorący imbir
Składniki:
- 10 cm korzenia imbiru,
- 1,5 l wody,
- 1 cytryna,
- 2 łyżki płynnego miodu.
Przygotowanie:
- imbir obieramy ze skórki i kroimy w plasterki,
- zalewamy woda i gotujemy ok. 20 minut,
- przelewamy do dzbanka, po ostygnięciu dodajemy pokrojoną w ćwiartki cytrynę, miód i mieszamy.
Można do gotowania dodać 6 goździków albo kawałek kory cynamonu.
Wszystkie przepisy przetestowane i sprawdzone! Oczyszczające kichanie gwarantowane. 🙂
Zdjęcie główne: Pixabay.com; zdjęcie w środku: autorka tekstu