Czego szukasz

Pieczenie ciast na zamówienie. Kiedy potrzebna jest zgoda Sanepidu?

Nie ma znaczenia czy osoby, które zamierzają zająć się pieczeniem ciast na zamówienie chcą to robić na małą skalę, korzystając z możliwości prowadzenia działalności nierejestrowanej czy na większą, rejestrując działalność gospodarczą. Fakt, iż chcemy prowadzić biznes na próbę nie oznacza, że działalność taka nie podlega przepisom innych ustaw. W obu przypadkach (biznes na próbę czy działalność gospodarcza) należy mieć zgodę sanepidu na prowadzenie tego typu biznesu spożywczego.

kobieta trzyma w rękach gotowy tort

Pieczenie ciast na zamówienie

Kiedy potrzebna jest zgoda Sanepidu?


Jeżeli interesuje nas działalność polegająca na pieczeniu ciast należy spełnić warunki dotyczące wytwórstwa oraz wprowadzania do obrotu ogólnego żywności.

Gdzie należy szukać wytycznych, jakie warunki należy spełnić, by sanepid udzielił nam zgody na prowadzenie działalności polegającej na pieczeniu ciast na zamówienie?

  • Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004 z późn. zm.).
  • Wytycznych Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej (tutaj znajdziemy szczegółowe wymogi dotyczące prowadzenia działalności w warunkach domowych).

Przeczytaj także: 10 pomysłów na pracę dodatkową. Całkiem nowe zawody

Pieczenie ciast na zamówienie a biznes na próbę

Jakie kroki należy podjąć, by uzyskać zgodę sanepidu na prowadzenie działalności nierejestrowanej?

  • Po pierwsze, należy zgłosić zamiar podjęcia działalności nierejestrowanej w zakresie pieczenia ciast do Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej właściwej dla miejsca prowadzenia działalności. W przypadku prowadzenia działalności nierejestrowanej zazwyczaj miejscem prowadzenia działalności będzie adres zamieszkania osoby fizycznej, która chce prowadzić biznes na próbę.
  • Po drugie, każda sytuacja jest indywidualna. Niestety nie ma też jeszcze wiążących interpretacji i pracownicy Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych z dużą obawą i wątpliwościami podchodzą do temu działalności nierejestrowanej.
  • Po trzecie, osoby które chcą prowadzić biznes spożywczy muszą dostosować lokal, tj. np. mieszkanie (kuchnię) do wyżej wspomnianych warunków określonych w przepisach.

Teoretycznie można próbować uzyskać zgodę, ale praktycznie uzyskanie zgody może okazać się bardzo kłopotliwe ze względu na koszty remontu.

Zespół MamoPracuj

W działalności nierejestrowanej chodzi o to, by szybko wystartować, z jak najmniejszymi kosztami i po prostu dorobić do domowego budżetu. Koszty dostosowania pomieszczenia (kuchni) pod warunki sanepidu, mogą stanowić barierę dla realizacji podstawowego celu działalności nierejestrowanej.

Podsumowując, każdy może spróbować uzyskać zgodę sanepidu na pieczenie i sprzedaż ciast na zamówienie. W tym celu należy udać się do najbliższej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej i zasięgnąć informacji dotyczących naszej indywidualnej sytuacji.

Przeczytaj także: Zarabiaj z domu – 20 pomysłów na pracę zdalną

Czy istnieje łatwiejszy sposób by wystartować z biznesem polegającym na pieczeniu ciast na zamówienie?

Mobilna działalność nierejestrowana jest możliwa i warto zastanowić się nad taką formą prowadzenia biznesu spożywczego. W przypadku mobilnej działalności, tak jak i stacjonarnej trzeba spełnić warunki. Na szczęście warunki prowadzenia działalności mobilnej są możliwe do spełnienia, praktycznie dla każdej chętnej osoby.

Jakie to warunki?

  • Po pierwsze osoba prowadząca działalność bez rejestracji, zobowiązana jest do posiadania książeczki sanitarno-epidemiologicznej.
  • Po drugie, to klient musi dostarczyć produkty.
  • Po trzecie, klient musi zapewnić odpowiednie warunki przechowywania produktu.
  • Po czwarte, klient musi zapewnić odpowiednie warunki pracy dla osoby, która będzie świadczyła usługi (piekła ciasteczka).

Pamiętaj! Klient nie może wprowadzić gotowego wyrobu do dalszego obrotu.

W przypadku usług mobilnych warto zastanowić się nad zawarciem z klientem umowy o dzieło, zamiast umowy sprzedaży.

Jeśli osoba prowadząca działalność nierejestrowaną, chce w tak współpracować z klientem i posiada książeczkę sanitarno-epidemiologiczną, to może w ten sposób prowadzić biznes na próbę. W momencie, gdy klientów będzie co raz więcej, warto zastanowić się uzyskaniem zgody sanepidu na działalność stacjonarną i zarejestrowanie działalności gospodarczej.

Przeczytaj także: Praca z domu? 5 pomysłów, których jeszcze nie znasz

Interesują Cię kwestie prawne związane z macierzyństwem?

Zapisz się do naszego newslettera i otrzymaj cały zestaw prawnych artykułów na każdy etap macierzyństwa.

Zapisując się na newsletter, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych na zasadach określonych w polityce prywatności. W każdej chwili zgodę możesz wycofać.

Zdjęcie: 123 rf

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Prawnik, specjalista do spraw kadr i płac. Od 2017 roku redaktor naczelna portalu www.prawo-mamy.pl. Piszę specjalistyczne artykuły, współorganizuję szkolenia i nagrywam podcast o prawach matek w Polsce. Prywatnie - żona Tomasza i mama trójki chłopców.

Polecane artykuły

oferty
pracy
Sprawdź pełną listę
baza
pracodawców
Pracodawca przyjazny rodzicom
Reklama
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie