ZAINSPIRUJ SIĘ
Otwarcie małej restauracji – jakie wymogi?
- Jagoda Jasińska
- 20 czerwca 2016
- 5 MIN. CZYTANIA
Własna, mała restauracja jest marzeniem wielu z nas i w większości przypadków, wcale nie musi pozostać niespełnionym. Aby rozpocząć realizację pomysłu własnej działalności gastronomicznej, niezbędne jest ułożenie biznesplanu i zapoznanie się z wymogami, które trzeba spełnić aby otworzyć niewielki, przyjazny lokal.
Ułożenie dobrego biznesplanu
W przypadku założenia restauracji, czy każdego innego biznesu, najważniejszą kwestią jest ułożenie szczegółowego biznesplanu, dzięki któremu przygotujemy się na wystąpienie ewentualnych trudności w rozpoczęciu działalności. Najskuteczniej sprawdza się rozpisanie planu w punktach:
- Pomysł na restaurację (profil i cechy, które będą charakteryzowały naszą „knajpkę”),
- Analiza rynku gastronomicznego,
- Analiza pobliskiej konkurencji (pod względem kwestii, które mogą nam zagrażać, a także opcji, na których możemy się wzorować),
- Analiza grupy docelowej – klienta (jacy goście mają odwiedzać naszą restaurację? Jakie wymogi powinniśmy spełnić aby zdobyć lokalnych, stałych klientów?)
Zdobycie dobrej lokalizacji
Drugim krokiem, zaraz po ułożeniu planu na biznes jest oczywiście znalezienie przystosowanego lokalu. Przyszli właściciele, decydujący się na otwarcie małej restauracji, często szukają odpowiedniego miejsca na nowo powstałych, niedużych osiedlach. Nierzadko zdarza się też, że przedsiębiorcy dochodzą do porozumienia z developerem, który tworzy bloki mieszkalne na nowym osiedlu. Dzięki temu nasz lokal już podczas budowy domów, może być przystosowany do zadań, które ma pełnić- w naszym przypadku funkcje gastronomiczne.
Koszty związane z biznesem gastronomicznym
Decydując się na założenie własnej restauracji, przy wyborze lokalu, musimy wziąć pod uwagę fakt, że te większe będą wiązały się z wysokimi kosztami stałymi, czyli tymi, które zobowiązani jesteśmy płacić co miesiąc. W ich skład wchodzą oczywiście regularne pensje dla pracowników (w dużym lokalu będzie to ok. 10 osób- ok. 25 tys. miesięcznie), a także comiesięczna opłata czynszu (im większy lokal, tym większy czynsz- ok. 10 tys. miesięcznie, w zależności od lokalizacji).
Właśnie z tego powodu, często świeżo upieczeni właściciele, na swój pierwszy lokal wybierają te niewielkie, w których tworzą przytulne, gościnne restauracje dla pobliskich klientów. Otwarcie mniejszego baru daje nam gwarancje eliminacji zbędnych kosztów. Zatrudniając w nich mniejszą ilość pracowników, jesteśmy pewni, że koszty stałe związane z ich pensją będą wynosić o wiele mniej niż w poprzednim przypadku. Również zmniejszy się koszt opłacanego czynszu- mniejszy lokal to mniejszy czynsz.
Koszty związane z urządzaniem wnętrza lokalu
Oczywiście przy otwieraniu restauracji, ważna jest także kwestia pieniędzy, które musimy wydać na jej wyposażenie. Największym naszym wydatkiem będzie kuchnia, którą musimy zaopatrzyć w odpowiedni sprzęt, taki jak: kuchenki, lodówki, zamrażarki, zmywarki (nie jest to konieczne), a także garnki, patelnie, talerze itp. W tym przypadku warto wziąć pod uwagę kupno sprzętu używanego, który często może zmniejszyć nasze wydatki aż o 50%.
Formalności dotyczące działalności gospodarczej
Decyzja o otwarciu lokalu gastronomicznego wiąże się nie tylko ze świetnym pomysłem na jego prosperowanie, ale przede wszystkim z formalnościami, które jesteśmy zmuszeni załatwić przed rozpoczęciem biznesu. Jeśli nie posiadamy swojej firmy, konieczne jest abyśmy założyli działalność gospodarczą. Aby to zrobić, należy wypełnić odpowiednie dokumenty z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych oraz Urzędu Skarbowego.
Wymogi, które musimy spełnić
Oprócz tego nasza nowa restauracja musi spełniać wszystkie reguły Bezpieczeństwa i Higieny Pracy, Sanepidu, Inspektora Nadzoru Budowlanego oraz Ochrony Przeciwpożarowej (konieczne jest zakupienie gaśnicy oraz wyposażenie lokalu w wymagane tablice czy naklejki przeciwpożarowe).
Sprzedaż alkoholu w restauracji
Obecnie wielu przedsiębiorców decyduje się na serwowanie trunków w swoich lokalach gastronomicznych. Oczywisty jest fakt, że aby tego dokonać, niezbędne jest uzyskanie koncesji na sprzedaż wyrobów alkoholowych.
W przypadku założenia niedużego lokalu, właściciele stosują zmniejszenie wyboru trunków alkoholowych do kilku rodzajów. Jeśli nasza restauracja posiada status „fastfood”, w takim miejscu warto zdecydować się przede wszystkim na serwowanie gościom piwa, które jest najczęściej wybieranym trunkiem w tego typu lokalach.
Wysokiej jakości alkohol w niedużym lokalu
Założyciele małych restauracji, przeznaczonych głównie dla gości pragnących odwiedzić miejsce, w którym mogą zjeść wykwintny posiłek i spędzić czas na rozmowie przy przysłowiowej „lampce wina”, zazwyczaj w swoich lokalach serwują klientom alkohole na wysokim poziomie. Często są to właśnie wysokogatunkowe wina, egzotyczne drinki, do których stosuje się wykwintne wódki, a także najwyższej jakości mocniejsze trunki, typu: whisky, rum, koniak.
W tym przypadku nowi przedsiębiorcy decydują się na korzystanie z usług cenionych hurtowni alkoholowych, które rekomendowane są przez setki, a nawet tysiące zadowolonych klientów, na terenie całego kraju. Wśród nich jest często wybierana hurtownia wykwintnych trunków Eurocash (alkohole.eurocash.pl), która zaopatrza znane hotele, sieci i duże sklepy spożywcze, regionalne sklepy alkoholowe, restauracje, bary.
Zdjęcia: pixabay.com
Tekst powstał we współpracy z partnerem portalu.
<