Czego szukasz

Pieczona kaczka – przepis na uroczysty obiad lub romantyczną kolację

Jesienią coraz więcej czasu spędzamy w ciepłym, przytulnym domu. Jeśli planujesz uroczysty rodzinny obiad, albo romantyczną kolację we dwoje, zrób dziką kaczkę z żurawiną, kapustą i pieczoną papryką – zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy i rozgrzeje. Danie dla Was przygotował szef kuchni – Bartłomiej Płócienniak, ze składników od Lokalnego Rolnika. Jeśli chcesz poznać sekrety zdrowej kuchni i dowiedzieć się jak zasilić domowy budżet dzieląc się pasją do prawdziwej żywności – przyjdź na spotkanie 28 września w Krakowie. Zapisy już trwają.

Filet z kaczki, kapusta z lawendą, ziemniaki z boczkiem, pieczona papryka nadziewana kaszanką

Przepis na 2 osoby, czas przygotowania ok. 50 minut

Składniki:

  • kaczka filet 2 szt
  • ziemniaki 300g
  • łyżka masła
  • boczek wędzony 50g
  • kapusta włoska 1/4 główki
  • żurawina 100g
  • czerwone wino 100ml
  • łyżka cukru
  • łyżka suszonej lawendy
  • 2 gałązki tymianku
  • pieprz świeżo mielony i sól morska do smaku
  • 2 papryki pomidorowe
  • 100g kaszanki

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nastaw na 180’c. Po nagrzaniu włóż do piekarnika paprykę wydrylowaną z pestek i piecz ok 15 min, później wyjmij i obierz ją ze skórki, a następnie nafaszeruj paprykę kaszanką.
  • Kaczkę filet natrzyj solą i świeżym tymiankiem i odstaw na chwilę.
  • Obrane ziemniaki ugotuj i utłucz na puree ziemniaczane z łyżką masła.
  • Żurawinę z winem i łyżką cukru ugotuj w rondelku przez ok. 5 min. tak, aby miało konsystencję sosu.
  • Lawendę zaparz w filiżance jak herbatę, ale w małej ilości wrzątku.
  • Kaczkę przemyj z soli i połóż na zimną patelnię i włącz ogień (tłuszcz ze skóry z kaczki będzie się powoli wytapiał, aż stanie się skóra chrupiąca), następnie przełóż na drugą stronę i osmaż delikatnie od strony mięsa przez ok.30 sekund (tłuszcz z kaczki/gęsi jest bardzo zdrowy i można go używać np do podsmażania ziemniaków).
  • Przełóż na blaszkę i włóż do pieca na ok. 10 min.
  • Po upieczeniu kaczka powinna odpocząć 5 minut w ciepłym miejscu, aby wciągnęła soki, które nie będą wyglądały dobrze jeśli wyleją się na talerz.
  • W momencie wyjęcia kaczki wrzuć do piekarnika przygotowaną wcześniej nadzianą paprykę.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony w kosteczkę boczek i jak się podsmaży dołóż pokrojoną niedbale kapustę, która ma być tylko złamana i pozostać chrupiąca, więc wystarczy jej 2-3 min. żeby była gotowa.
  • Na koniec wlewamy łyżkę naparu lawendowego dla aromatu – lawendy nie możemy zagotować, bo straci cały zapach i smak.
  • Wszystko podgrzewamy, kaczkę kroimy na pół i sprawdzamy jak jest zrobiona (jeśli jest za bardzo krwista zawsze możemy dogrzać ją od strony mięsa na patelni).
  • Podając filet z kaczki można posypać specjalną solą w tzw. kwiatach. Smacznego!

Lubisz smaczną, zdrową kuchnię? Zależy Ci na tym, aby Twoja rodzina jadła produkty najwyższej jakości? Interesujesz się zdrowym odżywianiem?

Platforma zakupowa Lokalny Rolnik szuka mam, pasjonatek zdrowego odżywiana z Krakowa i okolic, które chcą promować zdrową żywność i dodatkowo zarabiać. Lokalny Rolnik zaprasza wszystkie zainteresowane mamy na spotkanie, 28 września br. w godzinach 18-20, do Hotelu Europejskiego, przy ul. Lubicz 5 w Krakowie.

Podczas spotkania będziecie mogły:

  • dowiedzieć się jak założyć własną grupę zakupową, promować zdrową żywność i zyskać dodatkowy dochód,
  • dowiedzieć się jak kupować ekologiczne produkty najwyższej jakości dostarczane od lokalnych dostawców,
  • skosztować pysznych potraw ugotowanych przez szefa kuchni Bartłomieja Płócienniaka z produktów Lokalnego Rolnika.

Biletów na spotkanie… już nie ma, ale możesz się zapisać na listę rezerwową – wyślij zgłoszenie na adres: [email protected]. Bądź na bieżąco, dołącz do wydarzenia na FB.

Tutaj możesz przeczytać wywiad z Hanią Sozańską z Krakowa, koordynatorką grupy zakupowej w Lokalnym Rolniku.

Chcesz zostać koordynatorką grupy zakupowej? Zgłoś się już teraz, rekrutacja trwa>>.

Zdjęcia: Bartłomiej Płócienniak

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Szef kuchni Studia Twój Kucharz, który na swoim koncie ma m.in. pracę w najlepszych londyńskich restauracjach, udział w polskiej edycji Top Chefa i liczne warsztaty kulinarne, ale przede wszystkim sukces slowfoodowego Studia Twój Kucharz na krakowskim Zabłociu. Studio Twój Kucharz na FB >>
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie