Czego szukasz

Orzechowiec- idealne ciasto na noworoczny obiad

Kiedy jesteście uzależnieni od orzechów, a w ogrodzie u Babci nie brakuje „surowców”, to ciasta orzechowe pieczecie na okrągło. Żeby je rozróżnić, mają bardzo specyficzne nazwy, związane z pewnymi ważnymi wydarzeniami… (o tym za chwilę). Na szczęście nadają się również na inne okazje, na przykład na noworoczny obiad. Podstawowe składniki (orzechy, jajka, mąka i cukier), prosty przepis i po godzinie jesz smakowite ciasto, któremu trudno się oprzeć… Spróbujecie? Do dzieła!

  • Joanna Gotfryd - 29/12/2016

Uzależnieni od orzechów

Kiedy w ogrodzie u Babci rosną 4 duże orzechy, ciasta orzechowe są naturalnym składnikiem naszego „stylu życia”. Odkąd pamiętam, zawsze Babcia i Mama piekły orzechowca. Z okazji czegośtam i bez okazji. A kiedy zdałam maturę, w nasze ręce trafił nowy przepis, który już na zawsze zmienił naszą kuchnię.

Matura czy pogrzeb?

Nie wiem dlaczego, ale zapamiętałam, że ten pierwszy orzechowiec, z cynamonem, pieczony od pokoleń, zawsze pojawia się w rodzinie ( i jest również naszym darem dla innych) przy okazji pogrzebów… hmmm… Przepis na dużą blachę, dla wielu gości, ciasto, którego nie trzeba trzymać w lodówce.

Drugi, który z okazji mojej zdanej matury pierwszy raz pojawił się na stole, podbił serca (i żołądki) wszystkich członków rodziny.

Dlatego jak teraz Mama się pyta – czy pieczemy orzechowca? To zawsze dopytuję – ale maturalny czy pogrzebowy? Mama mnie poprawia i pogrzebowy nazywa „z cynamonem”, ale ja tam swoje wiem 😉

Lubimy i pieczemy też ciasteczka orzechowe – bardzo łatwe i pyszne.

Przepis na orzechowiec maturalny

Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • Kostka palmy (najlepsza)
  • 2 żółtka (białka zostawić do masy)
  • 2 łyżki wody zimnej z kranu lub mineralnej gazowanej
    Uwaga: w cieście nie ma środków spulchniających ani cukru

Masa orzechowa:

  • 30 dag orzechów mielonych
  • 10 białek
  • 30 dag cukru pudru
  • 8 żółtek

Sposób wykonania:

  1. Ciasto:
    margarynę i mąkę posiekać, dodać żółtka, wodę, wyrobić ciasto, schłodzić co najmniej 2 godziny.
  2. Masa:
    ubić białka z cukrem pudrem, dodać żółtka, ubić, dodać mielone orzechy i wymieszać.
  3. Następnie ciasto podzielić na 2 części, obie rozwałkować na wielkość blachy, wyłożyć na spód, na wysmarowaną tłuszczem blachę, wylać masę orzechową, przykryć drugą częścią ciasta.
  4. Nakłuć widelcem wierzch
  5. Piec przez około 50 minut w 160 st.
  6. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.
  7. Smacznego!

Zdjęcie tytułowe: Kaboompics.com

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się z innymi:
Joanna Gotfryd
Współzałożycielka portalu Mamo Pracuj, absolwentka UEK, z doświadczeniem zawodowym w dużym biznesie. Mama dwóch rozbrykanych dziewczynek. Pasjonatka górskich wycieczek i Italii w każdej postaci. Marzy o podróży do Nowego Jorku.
Podyskutuj
Chcę otrzymywać inspiracje, pomysły i sugestie jak pracować i nie zwariować.
Newsletter wysyłamy raz na 2 tygodnie
Może Cię zainteresować także:
Uwaga. Strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje uzyskane za ich pomocą wykorzystywane są w celach statystycznych. Pozostając tu godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce. ×

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail